In dit artikel

Wanneer en hoe een zwangerschapstest uit te voeren (2023)

In dit artikel

Je vraagt je af wanneer je een zwangerschapstest kunt doen? Lees verder om erachter te komen en ontdek het beste moment om te testen.

Key Takeaway

De beste zwangerschapstest van 2023 volgens onze test is Clearblue Digital met wekenindicator. Met deze test heb je binnen 5 minuten de uitslag of je zwanger bent, maar ook hoeveel weken je al zwanger bent.

Bereken wanneer ik kan testen

Ik heb tips om te weten wanneer ik een zwangerschapstest kan doen.

 1. Kijk naar de kalender. Noteer de dag van het begin van mijn vorige menstruatie.
 2. Tel 28 dagen op bij die datum. Dit is het betrouwbare moment voor de test.
 3. Als mijn cyclus onregelmatig is, moet ik kijken naar andere symptomen van zwangerschap.
 4. Kijk of ik moe ben, misselijk word of dat mijn borsten pijn doen. Dit kunnen tekenen zijn dat ik zwanger ben.
 5. Test niet meteen na seks. Het hormoon HCG is pas na enige tijd in mijn lichaam te zien.
 6. Probeer te wachten tot de eerste dag dat mijn menstruatie uitblijft.
 7. Gebruik ochtendurine voor de test als dit kan, want dit geeft het beste resultaat.

Toename van het zwangerschapshormoon hCG in vroeg stadium van de zwangerschap

Het zwangerschapshormoon hCG stijgt snel in een vroeg stadium van de zwangerschap. Dit hormoon is te vinden in het bloed. Een arts kan dit testen. Al vanaf de dag na de gemiste menstruatie is hCG te meten.

Een zwangerschapstest werkt door dit hormoon in de urine te zoeken. Maar let op, het tijdstip van testen is belangrijk! Ochtendurine kan beter zijn om te testen dan avondurine. Dit komt omdat ochtendurine vaak meer hCG bevat.

Het juiste moment kiezen voor een test is soms lastig, vooral bij een onregelmatige cyclus. Maar meestal is het beste moment om een test te doen 28 dagen na het begin van de laatste menstruatie.

Als je wilt weten of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt een zwangerschapstest uitvoeren nadat je menstruatie is uitgebleven. Het meest betrouwbare moment om een test te doen is ongeveer 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie.

Een zwangerschapstest meet het hormoon hCG in je urine. Je kunt ook een bloedtest laten doen bij de huisarts om het hCG-hormoon te meten. Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is als je één of meer dagen overtijd bent.

Je kunt de test uitvoeren met ochtendurine of avondurine, maar ochtendurine kan betrouwbaarder zijn. Als je eerder hebt getest voordat je menstruatie zou moeten komen, wordt aangeraden om de test opnieuw te doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen.

Het is ook belangrijk om te wachten tot de eerste dag van je (hopelijk) uitblijvende menstruatie voordat je een zwangerschapstest doet.

Hoe werken zwangerschapstesten?

– De werking van een zwangerschapstest wordt bepaald door het detecteren van het zwangerschapshormoon hCG in urine of bloed.

Het beste moment van de dag om een zwangerschapstest te doen

Het beste moment van de dag om een zwangerschapstest te doen is wanneer je één of meer dagen overtijd bent. Op dat moment is het zwangerschapshormoon HCG het meest betrouwbaar en meetbaar in je urine.

Hoewel het mogelijk is om een zwangerschapstest te doen met ochtend- of avondurine, kan ochtendurine meestal betrouwbaarder zijn. Onthoud dat het belangrijk is om te wachten tot de eerste dag van de (hopelijk) uitblijvende menstruatie voordat je een zwangerschapstest doet.

Welke test is de juiste voor mij?

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten beschikbaar, zoals teststrips, midstream-tests en digitale tests. Het beste testtype voor jou hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en gemak.

Teststrips zijn eenvoudig en betaalbaar, terwijl midstream-tests handiger zijn om te gebruiken. Digitale tests geven een duidelijke “zwanger” of “niet zwanger” resultaat. Kies de test die het beste bij jou past en volg de instructies zorgvuldig op.

Als je wilt weten of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Dit kan nadat je menstruatie is uitgebleven. Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie.

Een zwangerschapstest meet het hCG hormoon in je urine. Je kunt ook een bloedtest laten doen bij de huisarts om het hCG hormoon te controleren. Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is als je één of meer dagen overtijd bent.

Alle zwangerschapstesten werken op dezelfde manier, namelijk door een strip in je urine te houden. Het is handig om de test opnieuw te doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen als je eerder hebt getest voordat je menstruatie zou moeten komen.

Het advies is om te wachten tot de eerste dag van (hopelijk) uitblijvende menstruatie voordat je een zwangerschapstest doet. Je kunt een zwangerschapstest doen met ochtend- of avondurine, maar ochtendurine kan betrouwbaarder zijn.

Als je een onregelmatige cyclus hebt en niet weet wanneer je menstruatie zou moeten beginnen, is het moeilijker om het beste moment voor een zwangerschapstest te bepalen.

Uitslagen en vervolgstappen

Als je de zwangerschapstest hebt gedaan, is het belangrijk om te weten wat de uitslag betekent en welke vervolgstappen je kunt nemen.

Uitslag van de zwangerschapstest

De uitslag van een zwangerschapstest kan positief of negatief zijn. Een positieve uitslag betekent dat je zwanger bent en een negatieve uitslag betekent dat je niet zwanger bent. Het is belangrijk om te onthouden dat een zwangerschapstest niet altijd 100% accuraat is, vooral als je te vroeg test.

Als je een positieve uitslag hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts om verdere stappen te bespreken. Als je een negatieve uitslag hebt en nog steeds denkt dat je zwanger bent, kun je het beste op een later tijdstip opnieuw testen of advies vragen aan een medisch professional.

Wat te doen bij een positieve of negatieve test?

Bij een positieve test:

 • Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan om de zwangerschap te bevestigen en verdere stappen te bespreken.
 • De huisarts kan je doorverwijzen naar een verloskundige voor prenatale zorg.
 • Het is ook belangrijk om gezond te eten, voldoende rust te nemen en geen alcohol of drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap.
 • Als je vermoedt dat je toch zwanger bent, maar de test negatief is, wacht dan een paar dagen en doe opnieuw een test.
 • Als je menstruatie uitblijft en je blijft symptomen van zwangerschap ervaren, raadpleeg dan een arts. Er kunnen andere redenen zijn voor het uitblijven van de menstruatie.
 • Als je niet zwanger wilt worden, overweeg dan anticonceptiemethoden met een arts of gynaecoloog te bespreken.

Meer over ‘Zwangerschapstesten’

Wanneer je meer wilt weten over zwangerschapstesten en hoe ze functioneren, kun je beginnen met deze uitgebreide zwangerschapstesten informatie. Het begrijpen van de werking zwangerschapstesten is essentieel, evenals het leren over de verschillende soorten zwangerschapstesten en hun nauwkeurigheid. Voor diegenen die onzeker zijn over hoe ze een test moeten uitvoeren, biedt deze gids over zwangerschapstest uitvoeren een stapsgewijze uitleg. Ook is het belangrijk om te weten hoe je zwangerschapstestfouten kunt voorkomen en hoe je de zwangerschapstestresultaten kunt begrijpen.

Er zijn verschillende momenten waarop je zou willen testen, zoals met een vroege zwangerschapstest. Het gebruik van zwangerschapstesten in combinatie met anticonceptie is ook een onderwerp van discussie. Als je je afvraagt hoe je je zwangerschapstest correct kunt lezen, zijn er handige tips voor het lezen van een zwangerschapstest. De keuze tussen thuis- en dokterstesten hangt af van persoonlijke voorkeur en situatie. Het is fascinerend om de evolutie van zwangerschapstesttechnologie te volgen en hoe deze zich over de jaren heeft ontwikkeld. Bovendien is het van belang om te overwegen hoe zwangerschapstesten de emotionele gezondheid kunnen beïnvloeden. Voor een directe vergelijking van tests voor thuisgebruik, bekijk deze vergelijking van thuisgebruik zwangerschapstesten. Daarnaast biedt deze bron inzicht in de nauwkeurigheid van digitale zwangerschapstesten en legt uit wat er achter een valse positieve zwangerschapstest kan zitten.

Veelgestelde Vragen

1. Wanneer is het beste moment om een zwangerschapstest te doen?

Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is een week na je gemiste menstruatie of dagen na seks.

2. Is het slim om vroeg te testen op zwangerschap?

Het advies is om te wachten tot de eerste dag van de gemiste menstruatie voor het meest betrouwbare resultaat.

3. Wat gebeurt er als ik de test uitvoer voordat mijn menstruatie zou moeten beginnen?

Als je vroeg tests op zwangerschap doet, kan het resultaat minder betrouwbaar zijn. Tests opnieuw doen op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen wordt aanbevolen.

4. Hoe voer ik een zwangerschapstest uit?

Je kunt de test thuis doen met een kit die je bijvoorbeeld bij Kruidvat kunt kopen. Volg gewoon de instructies op de kit.

5. Wat zijn de symptomen van zwangerschap waarop ik moet letten?

Een paar symptomen van zwangerschap zijn vertraging van de menstruatie, gevoeligheid in de borsten, en veranderingen in hormonen.

» Referenties


Laurence A Cole, PhD, Sarah A Khanlian, Jaime M Sutton, Suzy Davies PhD, & William F Rayburn MD. (2004). Accuracy of home pregnancy tests at the time of missed menses. American Journal of Obstetrics and Gynecology, Volume 190, Issue 1, Pages 100-105.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002937803011359

T. Chard. (1992). REVIEW: Pregnancy tests: a review. Human Reproduction, Volume 7, Issue 5, Pages 701–710.
https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/7/5/701/631514?login=false

» Referenties

Conclusie beste zwangerschapstest 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *