In dit artikel

Vitamine D en zonlicht: Hoeveel heb je nodig? (2023)

In dit artikel

Ben je in de war over hoeveel vitamine D je daadwerkelijk nodig hebt? Zo ja, dan ben je niet de enige, ook ik heb dit vraagstuk uitgezocht na me continu af te vragen of ik wel genoeg zonlicht krijg.

Gedurende mijn onderzoek, kwam ik erachter dat de huid ongeveer twee-derde van onze dagelijkse behoefte aan vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht. In dit artikel ga ik je begeleiden door de wereld van vitamine D en zonlicht, en geef ik je tips om ervoor te zorgen dat je genoeg krijgt.

Klaar om te stralen?.

Key Takeaway

De beste vitamine D van 2023 is Vitals Vitamine D3 3000IE Capsules. Dit merk heeft een veganistische formule en een hoge dosering voor optimale effectiviteit.

Samenvatting

 • Ongeveer twee – derde van onze dagelijkse behoefte aan vitamine D wordt door onze huid aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht.
 • Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D, vooral in de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is.
 • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D varieert tussen 600-800 internationale eenheden (IU) voor kinderen en volwassenen.
 • Factoren zoals leeftijd, huidskleur, blootstelling aan zonlicht en gezondheidstoestand beïnvloeden de behoefte aan vitamine D.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

– Zonlicht speelt een cruciale rol bij de productie van vitamine D in ons lichaam.

– De hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, huidskleur, seizoen en blootstelling aan zonlicht.

– Studies tonen aan dat veel mensen een tekort aan vitamine D hebben, vooral in de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is.

– De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D varieert tussen 600-800 internationale eenheden (IU) voor kinderen en volwassenen.

Invloed van zonlicht op vitamine D-productie

Zonlicht speelt een grote rol in het maken van vitamine D. Ons lichaam maakt deze vitamine aan zodra de huid zonlicht raakt. Twee-derde van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine D maakt de huid aan door dit zonlicht.

Het beste moment hiervoor is tussen 11:00 en 15:00 uur. De zon heeft dan de meeste kracht. Maar wees voorzichtig! Zonnebrandcrème op je huid kan de aanmaak van vitamine D stoppen.

Daarom is het goed om je huid eerst een tijdje zonder crème in de zon te laten. Zo kan je lichaam genoeg vitamine D maken.

Factoren die de vitamine D-behoefte beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de behoefte aan vitamine D in ons lichaam. Ten eerste speelt de mate van blootstelling aan zonlicht een grote rol. Mensen die regelmatig buiten zijn en veel zonlicht op hun huid krijgen, hebben over het algemeen minder behoefte aan vitamine D-supplementen.

Daarnaast kan ook de huidskleur een rol spelen. Mensen met een donkere huid hebben vaak meer blootstelling aan zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Verder kunnen leeftijd, gezondheidstoestand en voedingspatroon ook van invloed zijn op de vitamine D-behoefte.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de dagelijkse behoefte aan vitamine D.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd en geslacht. Volgens de Gezondheidsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar 10 microgram per dag.

Voor kinderen onder de 4 jaar is dit 10 microgram. Het is belangrijk om te weten dat deze aanbevelingen gelden voor mensen die niet voldoende vitamine D uit zonlicht kunnen halen. Als je regelmatig buiten bent en genoeg zonlicht krijgt, kun je mogelijk genoeg vitamine D aanmaken en hoef je geen supplementen te nemen.

Overleg altijd met een arts of diëtist als je twijfelt over je vitamine D-inname.

Tips voor het verkrijgen van voldoende vitamine D

– Zorg voor voldoende blootstelling aan de zon, bij voorkeur tussen 11.00 uur en 15.00 uur wanneer de zon het sterkst is.

– Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten.

– Overweeg het nemen van vitamine D-supplementen, vooral als je moeite hebt om voldoende vitamine D uit zonlicht en voeding te halen.

Blootstelling aan de zon

Als ik vitamine D wil krijgen, moet ik mezelf blootstellen aan de zon. Hier zijn een paar manieren waarop ik dat kan doen:

 • Tussen 11:00 en 15:00 uur buiten zijn wanneer de zon het sterkst is.
 • Minstens 15 tot 30 minuten in de zon verblijven.
 • Mijn huid niet bedekken met zonnebrandcrème als ik vitamine D wil aanmaken.

Voeding rijk aan vitamine D

Voeding kan ook een bron zijn van vitamine D. Hier volgen enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D:

 • Vette vissoorten zoals zalm, makreel en forel
 • Eieren (vooral de dooier)
 • Levertraan
 • Verrijkte zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas
 • Verrijkte plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk
 • Verrijkte ontbijtgranen

Supplementen als aanvulling op vitamine D-inname

Wanneer je niet genoeg vitamine D kunt krijgen via blootstelling aan de zon en voeding, kunnen supplementen een goede optie zijn. Hier volgen enkele manieren waarop supplementen kunnen helpen:

 • Vitamine D – supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules of tabletten.
 • Ze kunnen worden ingenomen om de dagelijkse inname van vitamine D aan te vullen.
 • Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen, zoals aangegeven op de verpakking.
 • Overleg altijd met een arts of diëtist voordat je start met het innemen van supplementen.
 • Supplementen kunnen vooral nuttig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende vitamine D via zonlicht en voeding binnen te krijgen.

Meer over ‘Vitamine D’

Wist je dat een tekort aan vitamine D verstrekkende gevolgen kan hebben voor je gezondheid? Voor meer inzicht in dit tekort kun je onze vitamine d-tekort informatie lezen. Bovendien speelt vitamine D een cruciale rol in ons immuunsysteem. Leer over de rol van vitamine d in het immuunsysteem en hoe zonlicht bijdraagt aan vitamine D. Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die helpen bij het bevorderen van een gezonde vitamine D-huid. Ontdek voedingsmiddelen rijk aan vitamine d voor de huid en krijg vitamine d-supplementen tips voor de juiste inname.

Vitamine D heeft ook invloed op onze stemming. Lees hoe vitamine d invloed kan hebben op depressie en stemming. Daarnaast draagt het bij aan sterke botten, is het essentieel tijdens de zwangerschap en heeft het een relatie met hartgezondheid. Zorg voor de kleintjes door te leren over vitamine d-tekort preventie bij kinderen. Ontdek ook hoe vitamine D invloed kan hebben op gewichtsverlies, infectiepreventie, en de vitaliteit bij ouder worden. Als je benieuwd bent naar je vitamine D-niveau, bekijk dan de testopties om vitamine d-niveaus te meten. Tot slot, verdiep je in de link tussen vitamine D en auto-immuunziekten om het complete plaatje te begrijpen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Vitamine D en hoeveel heb je nodig van zonlicht?

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor calciumabsorptie en botgezondheid. Je haalt het uit zonlicht, maar de dagelijkse dosis hangt af van de zonkracht en uvstraling.

2. Kun je vitamine D opnemen achter glas?

Nee, de opname van vitamine D uit zonlicht gebeurt niet achter glas. Het is het beste om in de openlucht te zijn voor de juiste opname van Vitamine D.

3. Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort?

Symptomen van een vitamine D tekort kunnen verschillen bij volwassenen en kinderen. Maar vaak zijn er tekorten zoals osteoporose bij volwassenen en groeiproblemen bij kinderen.

4. Hoe kun je een vitamine D-tekort behandelen?

Een behandeling voor vitamine D tekort kan bestaan uit het nemen van vitamine D-supplementen of meer zonnebaden. Maar het is belangrijk om naar de risicofactoren te kijken, zoals huidkanker.

5. Wat is de link tussen zonneschijn en vitamine D?

Zonneschijn is de grootste bron van vitamine D voor ons lichaam. Maar uvstraling moet met zorg worden genoten, om te voorkomen dat we huidkanker krijgen door te veel zonlicht.

» Referenties


1. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/

2. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025082/

3. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/

4. Cashman KD, Seamans KM, Lucey AJ, Stocklin E, Weber P, Kiely M, Hill TR. Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25-hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr 2012;95:1350-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552038/

» Referenties

Conclusie beste Vitamine D 2023 

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *