In dit artikel

Zelfzorg en Laxeermiddelen: Juiste Keuze en Gebruik (2023)

In dit artikel

Ik heb veel ervaring met zelfzorg en laxeermiddelen. Het kiezen en gebruiken van het juiste laxeermiddel is van groot belang. Er zijn veel medicijnen voor de behandeling van obstipatie.

Zelfzorg, ook wel OTC laxeermiddelen genoemd, zijn zonder recept te koop. Ze zijn er in verschillende vormen, zoals pillen, drankjes of poeders die je kunt doorslikken. Prucalopride is een optie voor vrouwen die lang last hebben van obstipatie.

Daarbij moeten aanpassingen in voeding en andere laxeermiddelen niet geholpen hebben.

Maar het is niet zo dat je maar steeds laxeermiddelen moet blijven nemen. Dat is niet goed voor je. Als je al twee dagen geen ontlasting hebt gehad, kan een laxeermiddel soms wel helpen.

Maar het is veel belangrijker om te kijken wat de oorzaak van de obstipatie is. Verkeerde eet-, drink- en leefgewoonten kunnen verstopping veroorzaken. Daarom moet je goed letten op wat je eet en drinkt en hoe je leeft.

Het kiezen en gebruiken van het juiste laxeermiddel hangt af van jouw situatie.

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Wat is Verstopping en hoe herken je het?

Verstopping is een veel voorkomend probleem. Het gebeurt als je darmen niet goed werken. De ontlasting in je dikke darm wordt dan hard en droog. Dit kan pijn doen als je naar het toilet gaat.

Soms kun je ook buikpijn hebben. Niet iedereen met verstopping heeft deze klachten.

Hoe herken je dan verstopping? Er zijn veel tekenen die erop wijzen. Je ontlasting langer dan twee dagen uitblijft, bijvoorbeeld. Of als de ontlasting heel hard is en moeilijk naar buiten komt.

Pijn in de buik en een opgeblazen gevoel zijn ook tekenen van verstopping. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen. Dan kun je snel actie ondernemen om het probleem op te lossen.

De juiste keuze en gebruik van laxeermiddelen.

Als het gaat om het kiezen en gebruiken van laxeermiddelen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten:

 • Praat met je arts of apotheker voordat je laxeermiddelen gaat gebruiken. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste middel voor jouw situatie.
 • Volg altijd de instructies op de verpakking of die door je arts zijn gegeven. Gebruik niet meer dan de aanbevolen dosering.
 • Houd er rekening mee dat laxeermiddelen niet bedoeld zijn voor langdurig gebruik. Ze zijn bedoeld als tijdelijke oplossing voor obstipatie.
 • Vergeet niet om ook andere maatregelen te nemen om obstipatie te voorkomen, zoals voldoende vezels eten, genoeg water drinken en regelmatig bewegen.
 • Als je last hebt van bijwerkingen of als de laxeermiddelen niet lijken te werken, neem dan contact op met je arts.
 • Bewaar laxeermiddelen altijd buiten het bereik van kinderen.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Als je ooit hebt overwogen om laxeermiddelen te gebruiken, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn. Het overmatig gebruik van laxeermiddelen kan namelijk ongewenste gevolgen hebben. Er zijn verschillende laxeermiddelen voor zelfzorg, zoals de zelfzorg laxeermiddelen en voor je een laxeermiddel aankoopt, is het van belang te weten over zachtmakers in laxeermiddelen en hun effect tijdens zwangerschap of voor ouderen.

Daarnaast zijn er specifieke middelen voor obstipatie en je kunt ook kiezen voor kruiden laxeermiddelen. Er circuleren echter veel mythen over laxeermiddelen en daarom is het raadzaam altijd de gebruiksaanwijzing en de juiste dosering te volgen, zeker bij bepaalde medische condities. Er zijn ook tips voor preventie en als je op zoek bent naar andere opties, bekijk dan de alternatieven. Het is ook handig om de verschillende types laxeermiddelen te kennen om een weloverwogen keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn Zelfzorg en Laxeermiddelen?

Zelfzorg en Laxeermiddelen zijn geneesmiddelen die helpen bij stoelgang problemen zoals constipatie.

2. Kan suiker en zout helpen bij darmklachten?

Ja, de juiste hoeveelheid suiker en zout kan helpen bij het oplossen van darmklachten.

3. Wat zijn de tips voor het juiste gebruik van laxeermiddelen?

Voor de juiste keuze en gebruik van laxeermiddelen is een gezonde levensstijl nodig, met aandacht voor goede eetgewoonten.

4. Zijn er andere zelfzorggeneesmiddelen voor maagklachten?

Ja, er zijn verschillende zelfzorggeneesmiddelen en voedingssupplementen die kunnen helpen bij maagklachten en spijsvertering.

5. Wat te doen bij diarree?

Bij diarree kunnen diarreeremmers en een herhaalrecept van de arts helpen. Het is belangrijk om gezondheid altijd serieus te nemen.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

 • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
 • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
 • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *