In dit artikel

Voeding als Laxeermiddel: Welk Eten Helpt (2023)

In dit artikel

Worstelt u ook met constipatie en vraagt u zich af welk voedsel u kan helpen? Ik begrijp uw zorgen, aangezien ik dit probleem ook ondervonden heb en ontdekte dat bepaalde voeding als een natuurlijk laxeermiddel kan werken.

In dit artikel deel ik mijn bevindingen over vezelrijke voeding en andere voedingsmiddelen die constipatie kunnen bestrijden, en voedingsmiddelen die u beter kunt vermijden. Laten we samen de strijd tegen constipatie aangaan!

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

 • Vezelrijk voedsel zoals volkoren granen, groenten en fruit kan helpen bij constipatie door de spijsvertering te bevorderen.
 • Laxerende voeding zoals pruimen, gedroogd fruit en peulvruchten kunnen de stoelgang bevorderen.
 • Het is belangrijk om voldoende water te drinken om obstipatie te voorkomen. Vermijd alcohol en cafeïne, aangezien deze uitdroging kunnen veroorzaken.

Voeding die helpt tegen constipatie

Vezelrijk voedsel zoals volkoren granen, groenten en fruit bevordert de spijsvertering en zorgt voor een betere stoelgang.

Vezelrijk voedsel zoals volkoren granen, groenten en fruit

Ik eet veel vezelrijk voedsel om constipatie tegen te gaan. Dat is makkelijk voor mijn lichaam. Ik ga een lijst geven van wat ik eet:

 1. Volkoren granen: zoals brood, pasta en rijst. Ze zijn goed voor mijn darmen.
 2. Groenten: vooral de groene soorten. Maar alle soorten helpen echt.
 3. Fruit: ik eet elke dag fruit. Het werkt super goed om mijn darmen los te maken.
 4. Havermout en muesli: deze zijn perfect als ontbijt.
 5. Chia zaden: ze hebben veel vezels die helpen bij stoelgang.

Laxerende voeding zoals pruimen, gedroogd fruit en peulvruchten

Pruimen, gedroogd fruit en peulvruchten kunnen helpen bij constipatie. Pruimen bevatten vezels en natuurlijke suikers die de darmen kunnen stimuleren. Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen, bevat ook vezels en kan de stoelgang bevorderen. Peulvruchten, zoals bonen en linzen, zijn rijk aan vezels en kunnen helpen bij een goede spijsvertering.

Voldoende water drinken

Het is belangrijk om voldoende water te drinken als je last hebt van constipatie. Water helpt de ontlasting zachter te maken en bevordert de spijsvertering. Het kan ook helpen om uitdroging te voorkomen, wat een veelvoorkomende oorzaak is van obstipatie.

Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken en vermijd het drinken van alcohol en cafeïne, omdat deze dranken uitdroging kunnen veroorzaken.

Koffie en thee

Koffie en thee kunnen helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Ze bevatten namelijk cafeïne, wat een licht laxerend effect kan hebben. Dit betekent dat ze de darmbewegingen kunnen stimuleren en de ontlasting kunnen vergemakkelijken.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat cafeïne ook vocht kan onttrekken aan het lichaam, dus het is essentieel om voldoende water te drinken na het consumeren van koffie of thee.

Daarnaast kan het verstandig zijn om niet te veel cafeïne te consumeren, vooral als je gevoelig bent voor darmklachten. Het is altijd het beste om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met de hoeveelheid cafeïne die je consumeert om te zien wat het beste werkt voor jouw spijsvertering.

Voeding vermijden die constipatie kan veroorzaken

Vermijd voedsel zoals witbrood en bewerkte producten die weinig vezels bevatten, evenals calciumrijke voeding zoals melk en kaas. Ook alcohol en cafeïne kunnen constipatie veroorzaken.

Lees verder om meer te leren over welke voeding helpt tegen constipatie.

Voedsel met weinig vezels zoals witbrood en bewerkte producten

Voedsel met weinig vezels, zoals witbrood en bewerkte producten, kunnen constipatie veroorzaken. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden als je last hebt van obstipatie. Ze hebben namelijk niet genoeg vezels die helpen bij een goede stoelgang. Andere voedingsmiddelen die weinig vezels bevatten zijn onder andere bewerkte snacks, fastfood en suikerrijke producten.

Calciumrijke voeding zoals melk en kaas

Alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne kunnen de stoelgang beïnvloeden. Ze hebben beide de neiging om uit te drogen, waardoor de ontlasting harder en moeilijker wordt om door te komen. Daarom is het het beste om alcohol en cafeïne te vermijden als u last heeft van constipatie.

Het kan ook helpen om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven en uw spijsvertering gezond te houden.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Als je ooit hebt afgevraagd wat is laxeermiddel, dan ben je niet alleen. Laxeermiddelen zijn producten die de stoelgang bevorderen, en ze hebben verschillende mechanismen achter hun werking laxeermiddelen. Er zijn natuurlijke laxeermiddelen en er zijn laxeermiddelen die voorkomen in onze voeding. Zoals bij elk medicijn, komen laxeermiddelen ook met hun bijwerkingen, en het is belangrijk om de verschillende soorten laxeermiddelen te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken.

Het veilig gebruik laxeermiddelen is essentieel, vooral als je overweegt ze te gebruiken voor gewichtsverlies of voor kinderen. Het is ook handig om te weten over de tijdsduur van het effect van laxeermiddelen en de risico’s van overmatig gebruik. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in zelfzorg, zijn er ook zelfzorg laxeermiddelen beschikbaar. Bij het overwegen van een laxeermiddel aankoop, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over zachtmakers in laxeermiddelen. En voor toekomstige moeders is het cruciaal om te weten over laxeermiddelen tijdens de zwangerschap.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent voeding als laxeermiddel?

Voeding als laxeermiddel betekent dat bepaald voedsel helpt bij het verlichten van verstopping of obstipatie.

2. Welk voedsel kan helpen bij obstipatie?

Volkorenbrood, noten, onrijpe bananen, volkoren graanproducten, roggebrood en zilvervliesrijst zijn vezelrijk voedsel dat kan helpen bij obstipatie.

3. Hoe draagt gezonde voeding bij aan een betere stoelgang?

Gezonde voeding zoals natuurlijke laxeermiddelen en vezelrijk voedsel helpt de stoelgang te verbeteren door de darmwerking te ondersteunen.

4. Welke eetgewoonten kunnen helpen bij obstipatie?

Het eten van voedingsvezels, het drinken van meer water en het eten van gezonde voeding zoals volkoren graanproducten kunnen helpen bij obstipatie.

5. Zijn er natuurlijke laxeermiddelen voor obstipatie?

Ja, onrijpe bananen, pruimolie en volkorenbrood zijn voorbeelden van natuurlijke laxeermiddelen die kunnen helpen bij obstipatie.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

 • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
 • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
 • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *