In dit artikel

Alles wat je moet weten over Vitamine D-tekort (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je constant vermoeid en zwak voelt, ook al krijg je voldoende slaap? Ik heb het ook meegemaakt en ontdekte dat dit symptomen kunnen zijn van een vitamine D-tekort, een aandoening die minstens 50% van de wereldbevolking treft.

In deze blogpost zal ik alles met je delen wat ik heb geleerd over vitamine D-tekort: van de symptomen tot de behandeling, preventie en de rol van zonlicht. Laten we samen de kracht van vitamine D ontdekken.

Key Takeaway

De beste vitamine D van 2023 is Vitals Vitamine D3 3000IE Capsules. Dit merk heeft een veganistische formule en een hoge dosering voor optimale effectiviteit.

Samenvatting

 • Symptomen van een vitamine D – tekort kunnen vermoeidheid, zwakte en pijn in botten en rug zijn. Het kan ook leiden tot depressie en langzame wondgenezing.
 • Oorzaken van een vitamine D – tekort zijn onvoldoende blootstelling aan zonlicht, donkere huid, gebrek aan vitamine D in de voeding en problemen met de opname van vitamine D.
 • Risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn mensen met een donkere huid, ouderen, mensen die weinig buiten komen en mensen met obesitas of maag-darmproblemen.
 • Om vitamine D – tekort te voorkomen en behandelen is voldoende blootstelling aan zonlicht belangrijk, evenals het eten van voedingsmiddelen rijk aan vitamine D en het nemen van supplementen. Raadpleeg altijd een arts voor advies.

Wat is een vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort is wanneer het lichaam een onvoldoende hoeveelheid vitamine D heeft, wat essentieel is voor sterke botten, tanden, spieren en een gezond afweersysteem.

Symptomen van een vitamine D-tekort

Een vitamine D-tekort kan zich op verschillende manieren tonen. Je kunt je vaak ziek voelen. Dit komt omdat vitamine D een grote rol speelt bij het immuunsysteem. Pijn in je botten en rug kan ook een teken zijn.

Dit komt omdat vitamine D helpt bij het sterk houden van de botten. Soms kunnen mensen met een tekort aan deze vitamine zich erg down of depressief voelen. Wonden kunnen ook langer nodig hebben om te genezen.

Al deze klachten kunnen een signaal zijn van een tekort aan vitamine D. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan als je deze klachten hebt. Ze kunnen een test doen om te zien of je genoeg vitamine D in je bloed hebt.

Oorzaken van een vitamine D-tekort

Er zijn verschillende oorzaken van een vitamine D-tekort. Een van de belangrijkste oorzaken is onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Ongeveer 90% van onze vitamine D wordt aangemaakt door de huid onder invloed van zonlicht.

Als we niet genoeg tijd buiten doorbrengen of als we ons te veel bedekken met kleding of zonnebrandcrème, kan dit leiden tot een tekort. Daarnaast hebben mensen met een donkere huid over het algemeen een hoger risico op vitamine D-tekort, omdat melanine de productie van vitamine D remt.

Een gebrek aan vitamine D in de voeding kan ook een oorzaak zijn. Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eierdooiers en lever, kunnen helpen om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Risicogroepen voor een vitamine D-tekort

Bepaalde groepen mensen hebben een hoger risico op een vitamine D-tekort:

 • Mensen met een donkere huid: Melanine, het pigment in de huid, kan de productie van vitamine D remmen, waardoor mensen met een donkere huid meer kans hebben op een tekort.
 • Ouderen: Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen om vitamine D uit zonlicht te produceren af. Ook hebben oudere mensen vaak minder eetlust en eten ze mogelijk minder voedingsmiddelen die vitamine D bevatten.
 • Mensen die weinig buiten komen: Als je niet veel tijd buiten doorbrengt, krijg je mogelijk niet genoeg zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken.
 • Personen met obesitas of maag-darmproblemen: Sommige aandoeningen of medicijnen kunnen de opname van vitamine D verstoren, zoals bijvoorbeeld bij mensen met obesitas of bepaalde spijsverteringsstoornissen.

Hoe kun je een vitamine D-tekort voorkomen en behandelen?

– Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht, minimaal 15 minuten per dag.

– Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren en zuivelproducten.

– Overweeg het nemen van een vitamine D-supplement, vooral in de wintermaanden.

– Laat je vitamine D-gehalte regelmatig testen en laat je indien nodig behandelen.

Voeding en suppletie voor voldoende vitamine D

Voor voldoende vitamine D zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt:

 1. Eet voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten, zoals vette vis (zoals zalm en makreel), eierdooiers en lever.
 2. Drink melk of zuivelproducten die verrijkt zijn met vitamine D.
 3. Neem een vitamine D – supplement volgens de aanbevolen dosering, als je niet genoeg vitamine D uit je voeding haalt.
 4. Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht. Probeer dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon te zijn, zonder zonnebrandcrème op je huid.
 5. Vitamine D kan ook worden verkregen door middel van cod liver oil capsules.

Zonlicht en vitamine D-opname

Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Ons lichaam maakt ongeveer 90% van de vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt een stof in onze huid omgezet in vitamine D.

Dit betekent dat het belangrijk is om regelmatig buiten te zijn en blootstelling aan zonlicht te krijgen om voldoende vitamine D op te nemen. Het kan al helpen om 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of het doen van tuinwerk.

Het is vooral belangrijk om zonlicht op te nemen tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags, omdat de zon dan het krachtigst is. Het is echter ook belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en blootstelling aan de zon te beperken om verbranding en schade aan de huid te voorkomen.

Testen en behandelen van een vitamine D-tekort

Als je denkt dat je een vitamine D-tekort hebt, kun je dit laten testen door een arts. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden voor het testen van vitamine D-tekort:

 1. Bloedtest: Een bloedmonster wordt afgenomen om het vitamine D-gehalte in je bloed te meten.
 2. Behandelingsmogelijkheden voor vitamine D-tekort kunnen het volgende omvatten:
 • Vitamine D-supplementen: Je arts kan je voorschrijven om dagelijks een supplement in te nemen om je vitamine D-gehalte aan te vullen.
 • Zonlicht: Regelmatige blootstelling aan de zon kan helpen bij de natuurlijke aanmaak van vitamine D in je lichaam. Probeer 10 tot 15 minuten per dag buiten te zijn met onbedekte huid (zoals armen en benen) wanneer de zon op zijn sterkst is.
 • Dieetveranderingen: Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eierdooiers en lever, kan helpen om je vitamine D-niveau te verhogen.
 • Levensstijlaanpassingen: Als je een tekort hebt, kan het belangrijk zijn om meer tijd buiten door te brengen, regelmatig lichaamsbeweging te krijgen en een gezond dieet te volgen.

Meer over ‘Vitamine D’

Wist je dat een tekort aan vitamine D verstrekkende gevolgen kan hebben voor je gezondheid? Voor meer inzicht in dit tekort kun je onze vitamine d-tekort informatie lezen. Bovendien speelt vitamine D een cruciale rol in ons immuunsysteem. Leer over de rol van vitamine d in het immuunsysteem en hoe zonlicht bijdraagt aan vitamine D. Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die helpen bij het bevorderen van een gezonde vitamine D-huid. Ontdek voedingsmiddelen rijk aan vitamine d voor de huid en krijg vitamine d-supplementen tips voor de juiste inname.

Vitamine D heeft ook invloed op onze stemming. Lees hoe vitamine d invloed kan hebben op depressie en stemming. Daarnaast draagt het bij aan sterke botten, is het essentieel tijdens de zwangerschap en heeft het een relatie met hartgezondheid. Zorg voor de kleintjes door te leren over vitamine d-tekort preventie bij kinderen. Ontdek ook hoe vitamine D invloed kan hebben op gewichtsverlies, infectiepreventie, en de vitaliteit bij ouder worden. Als je benieuwd bent naar je vitamine D-niveau, bekijk dan de testopties om vitamine d-niveaus te meten. Tot slot, verdiep je in de link tussen vitamine D en auto-immuunziekten om het complete plaatje te begrijpen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Vitamine D-tekort?

Een Vitamine D-tekort betekent dat uw vitamine D-gehalte te laag is. Vaak buiten zijn kan dit helpen, omdat de zon vitamine D maakt in onze huid.

2. Wat zijn de symptomen van een Vitamine D-tekort?

Symptomen van een Vitamine D-tekort kunnen rugpijn, botpijn en spierzwakte zijn. Ook kan het leiden tot psychische klachten en problemen met wondgenezing.

3. Hoe weet ik of ik een Vitamine D-tekort heb?

Een test kan laten zien of je een Vitamine D-tekort hebt. Deze test kijkt naar de hoeveelheid vitamine D in uw bloed.

4. Hoe wordt een Vitamine D-tekort behandeld?

Een Vitamine D-tekort wordt vaak behandeld met een vitamine D-supplement. Dit helpt om het vitamine D-gehalte in uw lichaam te verhogen.

5. Kunnen kinderen ook een Vitamine D-tekort krijgen?

Ja, kinderen kunnen ook een Vitamine D-tekort krijgen. Dit kan leiden tot problemen met botgezondheid en osteoporose, wat het risico op hartziekten verhoogt.

» Referenties


1. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/

2. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025082/

3. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/

4. Cashman KD, Seamans KM, Lucey AJ, Stocklin E, Weber P, Kiely M, Hill TR. Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25-hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr 2012;95:1350-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552038/

» Referenties

Conclusie beste Vitamine D 2023 

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *