In dit artikel

Vitamine D en de relatie met allergieën en astma (2023)

In dit artikel

Heb je last van allergieën of astma en vraag je je af of vitamine D daarin een rol speelt? Dit probleem heb ik ook ervaren en ik ben op onderzoek uitgegaan. Uit mijn onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort het risico op verschillende allergieën kan verhogen en dat er zelfs een verband is tussen vitamine D en de ernst van astmasymptomen.

In deze blog neem ik je mee in mijn ontdekkingen, dus blijf lezen voor interessante inzichten!

Key Takeaway

De beste vitamine D van 2023 is Vitals Vitamine D3 3000IE Capsules. Dit merk heeft een veganistische formule en een hoge dosering voor optimale effectiviteit.

Samenvatting

  • Een tekort aan vitamine D kan het risico op allergieën zoals hooikoorts, eczeem en voedselallergieën verhogen.
  • Symptomen van allergieën zoals jeuk en roodheid van de huid kunnen verband houden met een tekort aan vitamine D.
  • Lage niveaus van vitamine D kunnen geassocieerd worden met een verhoogd risico op astma, maar het is belangrijk om meer onderzoek te doen om deze relatie beter te begrijpen.
  • Vitamine D-supplementen kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van ernstige astma-aanvallen.

Relatie tussen vitamine D en allergieën

Vitamine D heeft een rol in allergieën. Een tekort aan vitamine D kan het risico op allergieën verhogen. Zo is er een link tussen lage vitamine D en een hoger risico op allergieën zoals hooikoorts, eczeem en voedselallergieën.

Dit komt door de invloed van vitamine D op ons immuunsysteem. Ons lichaam maakt meer vitamine D aan als we genoeg zonlicht krijgen. Maar let op, te veel zon is ook niet goed voor onze huid.

Er zijn symptomen van allergieën die verband houden met een tekort aan vitamine D. Dit zijn onder andere jeuk en roodheid van de huid. Als je last hebt van deze symptomen, kan het helpen om meer vitamine D binnen te krijgen.

Dit kan door meer buiten te zijn of door voeding met veel vitamine D te eten.

Relatie tussen vitamine D en astma

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine D en astma. Uit studies blijkt dat een lage vitamine D-status geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op astma. Een overzichtsstudie heeft zelfs aangetoond dat vitamine D-supplementen het risico op ernstige astma-aanvallen kunnen verminderen.

Dit suggereert dat vitamine D mogelijk invloed heeft op de ontwikkeling van astma en de ernst van de symptomen kan beïnvloeden. Echter, het geven van vitamine D-supplementen aan kinderen lijkt niet het risico op astma, atopische dermatitis of allergieën te verminderen.

Vitamine D kan dus een rol spelen bij astma, maar het is belangrijk om meer onderzoek te doen om deze relatie beter te begrijpen.

Meer over ‘Vitamine D’

Vitamine D speelt een cruciale rol in de groei van kinderen en is van groot belang voor senioren. Ook bij huidverzorging draagt het bij aan een stralende huid en er zijn aanwijzingen voor een relatie tussen vitamine D en allergieën en astma. Daarnaast wordt onderzocht welke rol vitamine D kan spelen in kankerpreventie en welke remedies er zijn tegen haarverlies veroorzaakt door een tekort aan deze vitamine.

De impact van vitamine D op de hormoonbalans mag niet worden onderschat, en de voordelen voor de mentale gezondheid zijn talrijk. Voor wie op zoek is naar culinaire inspiratie, bieden we gezonde recepten rijk aan vitamine D. Daarnaast bieden we informatie over vitamine D-tekort, de essentiële rol van vitamine D in het immuunsysteem, het belang van zonlicht en welke voedingsmiddelen bijdragen aan een vitamine D-rijke huid. Tot slot, voor degenen die overwegen om supplementen te nemen, hebben we enkele handige tips op een rijtje gezet.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de relatie tussen vitamine D en allergieën en astma?

Vitamine D heeft invloed op de gezondheid van je huid en je luchtwegen. Het kan helpen bij het voorkomen van allergische reacties, zoals die bij voedingsallergieën voor koemelk, noten en pinda’s.

2. Hoe werkt vitamine D op immuunsysteem?

Vitamine D speelt een grote rol in ons immuunsysteem. Het helpt bij het regelen van de expressie van VDR. Hierdoor kan vitamine D helpen bij het bestrijden van ziektes zoals de ziekte van Crohn en andere autoimmuunziekten.

3. Kan een tekort aan vitamine D allergische reacties veroorzaken?

Ja, een vitamine D-tekort kan allergische reacties verergeren. Een te lage vitamine D kan bovensteluchtweginfecties veroorzaken en de symptomen van allergische rhinitis en astma vergroten.

4. Maakt zwangerschap invloed op mijn vitamine D behoefte?

Tijdens de zwangerschap kan er een grotere behoefte aan vitamine D zijn. Dit komt omdat vitamine D helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby.

5. Kan een Vitamine D-supplement helpen bij het verminderen van astmatische symptomen?

Ja, onderzoek toont aan dat een Vitamine D supplement kan helpen bij het verminderen van astmatische symptomen en de impact op allergieën kan verkleinen.

» Referenties


1. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/

2. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025082/

3. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/

4. Cashman KD, Seamans KM, Lucey AJ, Stocklin E, Weber P, Kiely M, Hill TR. Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25-hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr 2012;95:1350-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552038/

» Referenties

Conclusie beste Vitamine D 2023 

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *