In dit artikel

Veiligheidswaarschuwingen voor het gebruik van diclofenac: Wat je moet weten (2023)

In dit artikel

Diclofenac is een sterke pijnstiller. Het helpt ook om ontstekingen te stoppen en koorts te verlagen. Mensen nemen het voor veel soorten pijn. Maar je moet voorzichtig zijn. Dit medicijn kan zware bijwerkingen hebben, vooral voor oude mensen en mensen die al ziek zijn.

Ook voor hen die problemen hebben met hun maag, nieren of hart.

Het is niet goed om diclofenac te nemen met andere medicijnen zonder eerst met je arts te praten. Artsen moet weten wat je neemt om veilig te zijn. Ook moet je geen alcohol drinken als je diclofenac neemt.

Je kan misselijk worden en overgeven.

Er is een ding dat heel belangrijk is. Als je allergisch bent voor pinda’s of soja, mag je diclofenac niet nemen. Je kan dan erg ziek worden.

Luister altijd naar je arts. Neem niet meer diclofenac dan hij heeft gezegd. Het kan gevaarlijk zijn als je meer neemt. En als je je niet goed voelt als je diclofenac neemt, bel dan je arts.

Hij kan helpen om het beter te maken.

Key Takeaway

Mijn beste diclofenac van 2023 volgens onze test is Voltaren Emulgel 1,16%. Het is een effectieve gel bij gewrichtspijn waaronder artrose. Het is geen vette gel, waardoor het makkelijk op de pijnlijke plek in te masseren is.

Mogelijke bijwerkingen van diclofenac

Diclofenac kan soms bijwerkingen veroorzaken.

Soms voorkomende bijwerkingen

Diclofenac kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Deze zijn niet altijd ernstig, maar het is goed om ze te kennen. De soms voorkomende bijwerkingen van diclofenac zijn:

 1. Maagklachten: Dit komt vaak voor bij mensen die diclofenac gebruiken. Het is een gevoel van ongemak in de buik.
 2. Misselijkheid en braken: Sommige mensen kunnen zich ziek voelen of overgeven na het innemen van diclofenac.
 3. Duizeligheid: Dit is een gevoel alsof je gaat vallen. Het kan moeilijk maken om recht te staan of te lopen.
 4. Hoofdpijn: Dit is pijn in elk deel van het hoofd.
 5. Diarree: Dit betekent dat je veel vaker moet poepen dan normaal en het kan waterig zijn.

Zeldzame bijwerkingen

Hier zijn enkele zeldzame bijwerkingen van diclofenac:

 • Allergische reacties, zoals huiduitslag of jeuk
 • Problemen met de lever, zoals geelzucht of leverontsteking
 • Nierproblemen, zoals nierfalen of verminderde nierfunctie
 • Bloedafwijkingen, zoals bloedarmoede of bloedingen
 • Hartproblemen, zoals hartkloppingen of hartaanvallen
 • Ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid of benauwdheid

Zeer zeldzame bijwerkingen

Zeer zeldzame bijwerkingen van diclofenac kunnen optreden, maar komen heel zelden voor. Deze bijwerkingen kunnen zijn:

 • Allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel.
 • Ernstige maagdarmbloedingen of maagzweren.
 • Leverproblemen zoals geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen), leverontsteking of leverfalen.
 • Nierproblemen zoals verminderde nierfunctie, nierontsteking of nierschade.
 • Hoge bloeddruk of hartfalen.
 • Bloedstoornissen zoals bloedarmoede of een verhoogde kans op bloedingen.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van diclofenac

Gebruik diclofenac niet tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding.

Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van diclofenac. Het kan namelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Daarom wordt het meestal afgeraden om diclofenac te gebruiken tijdens deze periodes.

Het is belangrijk om hierover te overleggen met een arts, zodat er naar alternatieve behandelingen gekeken kan worden die veiliger zijn voor jou en je baby.

Gebruik bij nier- of leverproblemen

Als je nier- of leverproblemen hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van diclofenac. Diclofenac kan namelijk invloed hebben op de werking van je nieren en lever.

Het is daarom belangrijk om dit medicijn alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts. Zij kunnen de juiste dosering voor je bepalen en controleren of het veilig is voor jou om diclofenac te gebruiken.

Als je last krijgt van bijwerkingen of veranderingen in je nier- of leverfunctie, raadpleeg dan direct een arts.

Stoppen met het gebruik van diclofenac

Als je diclofenac gebruikt en last krijgt van ernstige bijwerkingen, is het belangrijk om te stoppen met het gebruik ervan en onmiddellijk een arts te raadplegen. Sommige van deze ernstige bijwerkingen kunnen zijn: ernstige maagklachten, zwarte ontlasting, bloedingen, geelzucht, oedeem of plotselinge gewichtstoename.

Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en nooit zelf te stoppen met het gebruik van diclofenac zonder overleg met een professionele zorgverlener.

Meer over ‘Diclofenac’

Interesse in hoe Diclofenac werkt en welke bijwerkingen het kan veroorzaken? U kunt meer leren over de diclofenac werking bijwerkingen. Heeft u ooit overwogen om Diclofenac te gebruiken voor pijnverlichting en zich afgevraagd over de juiste dosering en toepassing? Bekijk dan onze diepgaande gids over diclofenac gebruik pijnverlichting dosering toepassing. Vergelijken tussen Diclofenac en Ibuprofen? Ontdek welke pijnstiller het meest geschikt is voor u tussen diclofenac vs ibuprofen geschikte pijnstiller.

Voor degenen die zich zorgen maken over de veiligheid van Diclofenac, bieden we belangrijke veiligheidswaarschuwingen diclofenac gebruik. Meer weten over hoe het helpt bij ontstekingen en pijnvermindering? Bezoek diclofenac ontstekingen pijnvermindering. Terwijl Diclofenac effectief kan zijn, is het ook bekend dat het maagklachten kan veroorzaken. Ontdek hoe u deze bijwerkingen kunt minimaliseren bij diclofenac maagklachten bijwerkingen minimaliseren. Bent u op zoek naar alternatieven? Ontdek natuurlijke en voorschriftvrije opties bij alternatieven diclofenac natuurlijke voorschriftvrije opties. Ook het gebruik van diclofenac bij sportblessures en het herstel ervan wordt besproken in diclofenac sportblessures behandeling herstel.

Voor lokaal gebruik is de Diclofenac gel een effectieve oplossing. Kom meer te weten over de diclofenac gel lokale pijnverlichting toepassing voordelen. Zorgen over het gebruik van diclofenac tijdens de zwangerschap? Lees meer over de diclofenac zwangerschap veiligheid risico’s. Diclofenac kan ook helpen bij het beheer van artritis en gewrichtspijn, ontdek meer bij diclofenac artritis beheer gewrichtspijn. Mensen met migraine kunnen baat hebben bij het gebruik van Diclofenac voor verlichting, leer meer bij diclofenac migraine verlichting hoofdpijnklachten. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s van Diclofenac in verband met hartaandoeningen en voorzorgsmaatregelen, vind meer informatie hierover bij diclofenac hartaandoeningen risico’s voorzorgsmaatregelen. Voor oudere mensen zijn er speciale overwegingen en doseringen als het gaat om het gebruik van Diclofenac, lees meer bij diclofenac ouderen speciale overwegingen dosering. Ten slotte, het is essentieel om op de hoogte te zijn van de impact van Diclofenac op de gezondheid van de nieren, ontdek hier meer over diclofenac nierfunctie impact op gezondheid nieren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is diclofenac?

Diclofenac is een soort pijnstiller die wordt gebruikt om koorts te verlagen, gewrichtspijn en koliekpijn te behandelen.

2. Welke bijwerkingen kan diclofenac hebben?

Diclofenac kan gastrointestinale bijwerkingen, renale bijwerkingen en cardiovasculaire bijwerkingen veroorzaken.

3. Moet ik eten voor het innemen van diclofenac?

Ja, je moet een maaltijd nuttigen voordat je diclofenac inneemt om de absorptiesnelheid te verbeteren.

4. Zijn er alternatieven voor diclofenac?

Ja, er zijn andere pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen die kunnen worden gebruikt als alternatieven voor diclofenac.

5. Wat zijn de waarschuwingssignalen bij het gebruik van diclofenac?

De waarschuwingssignalen bij het gebruik van diclofenac kunnen risico’s van diclofenacgebruik en medicatieveiligheid omvatten.

6. Hoe kan ik veilig diclofenac gebruiken?

Volg altijd de veiligheidsinstructies voor het gebruik van diclofenac en wees op de hoogte van de veilige dosering van diclofenac.

» Referenties


1. Sallmann, A. R. (1986). The history of diclofenac. The American Journal of Medicine, 80(4, Supplement 2), 29-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934386900768

2. Revel, F. B., Fayet, M., & Hagen, M. (2020). Topical Diclofenac, an Efficacious Treatment for Osteoarthritis: A Narrative Review. Rheumatol Ther, 7(2), 217–236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211216/

3. Gan, T. J. (2010). Diclofenac: an update on its mechanism of action and safety profile. Current Medical Research and Opinion, 26(7), 1715-1731. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2010.486301

» Referenties

Conclusie beste diclofenac 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *