In dit artikel

Hoe Lang Werken Laxeermiddelen: Tijdsduur en Effect (2023)

In dit artikel

Struggel jij, net als ik, ook met constipatieproblemen en vroeg je je af hoe lang laxeermiddelen werken? Je bent dan echt niet de enige! In dit artikel duiken we diep in de wereld van laxeermiddelen: hoe ze werken, de tijdsduur en hun effecten.

Dus, bereid je voor op een reis vol nuttige informatie en mogelijke oplossingen voor je probleem. Laten we onze reis beginnen!

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

 • Laxeermiddelen kunnen op verschillende manieren werken, zoals het aantrekken van water in de darmen of het prikkelen van de darmbeweging.
 • Het kan enkele dagen duren voordat laxeermiddelen effect hebben, afhankelijk van het type laxeermiddel dat wordt gebruikt.
 • Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan schadelijk zijn voor de darmen en verslavend werken.
 • Mogelijke bijwerkingen van laxeermiddelen zijn onder andere krampen, diarree, uitdroging en verstoorde darmflora.

Werking van laxeermiddelen

Laxeermiddelen werken op verschillende manieren, zoals het aantrekken van water in de darmen of het prikkelen van de darmbeweging.

Wateraantrekkende laxeermiddelen (macrogol / lactulose)

Wateraantrekkende laxeermiddelen helpen bij verstopping. Macrogol en lactulose zijn twee soorten. Deze middelen maken de ontlasting zacht. Ze trekken water aan in de darmen. Dit zorgt voor een makkelijkere stoelgang.

Lactulose is ook goed voor mensen met een ernstige leverziekte. Het kan wel even duren voordat je merkt dat ze werken. Soms duurt het een paar dagen. Het is goed om te weten dat lang gebruik ervan gevolgen kan hebben.

Je moet dus voorzichtig zijn met hoe lang je deze middelen gebruikt.

Laxeermiddelen die de darmbeweging prikkelen (Bisacodyl / magnesiumoxide / sennosiden)

Laxeermiddelen zoals Bisacodyl, magnesiumoxide en sennosiden kunnen de darmbeweging stimuleren. Ze helpen bij het bevorderen van de stoelgang door de spieren in de darmwand te prikkelen.

Deze laxeermiddelen kunnen in verschillende vormen worden ingenomen, zoals tabletten of zetpillen. Het effect van deze laxeermiddelen treedt meestal binnen enkele uren tot een dag op.

Het is belangrijk om te weten dat langdurig gebruik van deze laxeermiddelen schadelijk kan zijn voor de darmen en verslavend kan werken. Het is daarom raadzaam om deze laxeermiddelen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en niet voor langdurig gebruik zonder medisch advies.

Effect van serotonine op de darmen

Serotonine is een stofje in ons lichaam dat invloed heeft op verschillende processen, waaronder ook de darmbeweging. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de peristaltiek, wat de samentrekking van de spieren in de darmen is.

Serotonine kan de darmbeweging stimuleren, waardoor de ontlasting makkelijker door de darmen kan bewegen. Dit kan helpen bij het verlichten van verstopping en het bevorderen van een regelmatige stoelgang.

Een tekort aan serotonine in de darmen kan juist tot problemen leiden, zoals trage darmbeweging en constipatie. Het is dus belangrijk dat er voldoende serotonine aanwezig is in ons lichaam om een gezonde darmfunctie te behouden.

Tijdsduur en effect van laxeermiddelen

Hoe lang duurt het voordat laxeermiddelen beginnen te werken en hoe lang blijft hun effect aanhouden?

Hoelang duurt het voordat laxeermiddelen werken?

Laxeermiddelen werken niet direct, het kan enkele dagen duren voordat je resultaat ziet. Sommige laxeermiddelen werken sneller dan andere, dus de tijd kan variëren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Verwacht niet dat het onmiddellijk effect heeft. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt en vezelrijk voedsel eet om een gezonde darmwerking te bevorderen.

Duur van de werking van laxeermiddelen

Het duurt meestal enkele dagen voordat laxeermiddelen effect hebben. Sommige laxeermiddelen werken direct, terwijl andere wat meer tijd nodig hebben om hun werk te doen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te verwachten dat de verstopping direct verdwijnt.

De duur van de werking van laxeermiddelen kan variëren, afhankelijk van het type laxeermiddel dat wordt gebruikt en de ernst van de verstopping. Het is ook belangrijk om te onthouden dat langdurig gebruik van laxeermiddelen bepaalde gevolgen kan hebben, dus het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij een arts voordat je ze langdurig gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen en risico’s

Er zijn mogelijke bijwerkingen en risico’s verbonden aan het gebruik van laxeermiddelen. Hier volgt een lijst van enkele van deze mogelijke effecten:

 • Krampen en buikpijn
 • Diarree of overmatig vaak naar de wc moeten
 • Uitdroging
 • Elektrolytenonevenwicht (bijv. te weinig kalium)
 • Verstoorde darmflora
 • Lui darmsyndroom (het lichaam kan afhankelijk worden van laxeermiddelen)
 • Beschadiging van de darmwand bij langdurig gebruik
 • Allergische reacties op bepaalde ingrediënten in de laxeermiddelen

Meer over ‘Laxeermiddel’

Als je ooit hebt afgevraagd wat is laxeermiddel, dan ben je niet alleen. Laxeermiddelen zijn producten die de stoelgang bevorderen, en ze hebben verschillende mechanismen achter hun werking laxeermiddelen. Er zijn natuurlijke laxeermiddelen en er zijn laxeermiddelen die voorkomen in onze voeding. Zoals bij elk medicijn, komen laxeermiddelen ook met hun bijwerkingen, en het is belangrijk om de verschillende soorten laxeermiddelen te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken.

Het veilig gebruik laxeermiddelen is essentieel, vooral als je overweegt ze te gebruiken voor gewichtsverlies of voor kinderen. Het is ook handig om te weten over de tijdsduur van het effect van laxeermiddelen en de risico’s van overmatig gebruik. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in zelfzorg, zijn er ook zelfzorg laxeermiddelen beschikbaar. Bij het overwegen van een laxeermiddel aankoop, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over zachtmakers in laxeermiddelen. En voor toekomstige moeders is het cruciaal om te weten over laxeermiddelen tijdens de zwangerschap.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Hoe Lang Werken Laxeermiddelen: Tijdsduur en Effect”?

“Hoe Lang Werken Laxeermiddelen: Tijdsduur en Effect” gaat over de duur van laxeermiddelen, de effecten op lange termijn en veiligheid van laxeermiddelen.

2. Wat zijn osmotische laxeermiddelen en volumevergroters?

Osmotische laxeermiddelen en volumevergroters zijn soorten laxeermiddelen. Ze helpen bij de laxerende werking.

3. Kunnen laxeermiddelen schade veroorzaken?

Ja, sommige laxeermiddelen kunnen enzymen beschadigen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de bijwerkingen van laxeermiddelen.

4. Zijn er alternatieven voor laxeermiddelen?

Ja, er zijn alternatieven voor laxeermiddelen zoals natuurlijke laxeermiddelen die misschien veiliger kunnen zijn.

5. Hebben laxeermiddelen een verslavende werking?

Sommige mensen kunnen een verslavende werking hebben van laxeermiddelen. Het is goed om hierover met een arts te praten.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

 • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
 • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
 • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *