In dit artikel

Verschillende Soorten Laxeermiddelen: Een Overzicht (2023)

In dit artikel

Lijdt u aan constipatie en bent u op zoek naar laxeermiddelen die u kunnen helpen? U bent niet alleen; ik heb hetzelfde probleem ondervonden en na veel onderzoek ontdekte ik dat er drie soorten laxeermiddelen zijn: osmotische, stimulerende en bulkvormende middelen.

In dit artikel zal ik deze verschillende soorten middelen toelichten, discussiëren over hun werking en geef advies over wanneer ze toe te passen. Lees verder om de opluchting te vinden die u nodig heeft!

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

  • Er zijn drie soorten laxeermiddelen: osmotische, stimulerende en bulkvormende middelen.
  • Osmotische laxeermiddelen trekken water naar de darmen en maken de ontlasting zachter.
  • Stimulerende laxeermiddelen prikkelen de darmen om meer vocht op te nemen en de ontlasting in beweging te brengen.
  • Bulkvormende laxeermiddelen geven de ontlasting meer volume, waardoor het gemakkelijker door de darmen kan bewegen.

Verschillende Soorten Laxeermiddelen

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen die kunnen helpen bij obstipatie, waaronder osmotische laxeermiddelen, stimulerende laxeermiddelen en bulkvormende laxeermiddelen.

Osmotische laxeermiddelen

Osmotische laxeermiddelen zijn een goede keuze bij constipatie. Ze werken door water naar de darmen te trekken. Dit maakt de ontlasting zachter en makkelijker te passeren. Er zijn drie soorten van deze middelen.

Macrogol en macrogol met elektrolyten zijn er twee van. Ze zijn online te krijgen bij de apotheek. De derde soort zijn synthetische suikers. Lactitol, lactulose en sorbitol zijn hier voorbeelden van.

Praat wel altijd met een arts of apotheker voordat je ze gebruikt.

Stimulerende laxeermiddelen

Stimulerende laxeermiddelen zijn een soort laxeermiddelen die de darmen prikkelen om meer vocht op te nemen en de ontlasting in beweging te brengen. Ze kunnen nuttig zijn bij constipatie, wanneer er problemen zijn met de ontlasting.

Er zijn verschillende soorten stimulerende laxeermiddelen beschikbaar, zoals sennosiden en bisacodyl. Deze middelen werken door de darmwand te prikkelen, waardoor de spieren in de darmen samentrekken en de ontlasting gemakkelijker kan passeren.

Het is belangrijk om stimulerende laxeermiddelen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts of apotheker, omdat overmatig gebruik schadelijk kan zijn voor de darmen.

Bulkvormende laxeermiddelen

Bulkvormende laxeermiddelen zijn een van de verschillende soorten laxeermiddelen die worden gebruikt om obstipatie te behandelen. Deze laxeermiddelen werken door de ontlasting meer volume te geven, waardoor het gemakkelijker door de darmen kan bewegen.

Ze bevatten vezels die vocht opnemen en zwellen in de darmen, waardoor de ontlasting zacht en volumineus wordt. Voorbeelden van bulkvormende laxeermiddelen zijn psylliumvezels, die verkrijgbaar zijn in de vorm van poeders of capsules.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van bulkvormende laxeermiddelen om uitdroging te voorkomen. Het is ook raadzaam om voldoende vezelrijk voedsel te eten, zoals pruimen, appelstroop en ontbijtkoek, om constipatie te voorkomen.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Als je ooit hebt afgevraagd wat is laxeermiddel, dan ben je niet alleen. Laxeermiddelen zijn producten die de stoelgang bevorderen, en ze hebben verschillende mechanismen achter hun werking laxeermiddelen. Er zijn natuurlijke laxeermiddelen en er zijn laxeermiddelen die voorkomen in onze voeding. Zoals bij elk medicijn, komen laxeermiddelen ook met hun bijwerkingen, en het is belangrijk om de verschillende soorten laxeermiddelen te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken.

Het veilig gebruik laxeermiddelen is essentieel, vooral als je overweegt ze te gebruiken voor gewichtsverlies of voor kinderen. Het is ook handig om te weten over de tijdsduur van het effect van laxeermiddelen en de risico’s van overmatig gebruik. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in zelfzorg, zijn er ook zelfzorg laxeermiddelen beschikbaar. Bij het overwegen van een laxeermiddel aankoop, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over zachtmakers in laxeermiddelen. En voor toekomstige moeders is het cruciaal om te weten over laxeermiddelen tijdens de zwangerschap.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn verschillende soorten laxeermiddelen?

Er zijn veel soorten laxeermiddelen zoals bulkvormers, lubricerende laxeermiddelen, stool softeners en osmotisch laxeermiddelen om constipatie te behandelen.

2. Hoe werken laxeermiddelen bij chronische obstipatie?

Laxeermiddelen werken door de darmwand te prikkelen, vocht in de darmen te trekken en vezels toe te voegen om obstipatie te verlichten.

3. Kunnen natuurlijke laxeermiddelen helpen bij obstipatie?

Ja, natuurlijke laxeermiddelen zoals pruimen, appelstroop en ontbijtkoek kunnen helpen door vezels toe te voegen aan de darmen voor een goede werking.

4. Wat doet een kinderarts als mijn kind last heeft van constipatie?

Een kinderarts kan een laxerend middel zoals natriumfosfaat aanbevelen voor de behandeling van chronische verstopping bij kinderen.

5. Zijn er laxeermiddelen die de toestand van de darmwand kunnen verbeteren?

Ja, osmotische laxeermiddelen werken door vocht naar de darmwand te trekken om de werking te verbeteren en obstipatie te verlichten.

6. Wat zijn laxerende voedingsmiddelen?

Laxerende voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die helpen bij het losmaken van de ontlasting. Dit zijn vaak voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zoals pruimen, appelstroop en ontbijtkoek.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

  • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
  • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
  • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *