Een prachtig bewerkte natuurlijke landschapsafbeelding in platte ontwerpstijl.

Beste Photoshop Alternatief Gratis in 2024: De Top 17 Opties

Veel mensen zoeken naar een gratis alternatief voor Adobe Photoshop. Wij begrijpen dit, want we hebben zelf ook die zoektocht ondernomen. Na veel onderzoek hebben we 17 topopties gevonden die we graag met jullie delen.

Dit artikel vertelt jullie over deze alternatieven, inclusief hun functies en voordelen. Lees verder en ontdek jouw nieuwe favoriete fotobewerkingsprogramma!

Samenvatting

 • Luminar Neo biedt geavanceerde AI – gestuurde bewerkingstools die het bewerken van foto’s vereenvoudigen, geschikt voor zowel beginners als professionals.
 • GIMP is een gratis open – source programma dat op verschillende besturingssystemen werkt, waardoor het een toegankelijke optie is voor iedereen die uitgebreide beeldbewerkingsmogelijkheden zoekt.
 • Pixlr en Photopea zijn krachtige webgebaseerde editors die geen download vereisen en toch vergelijkbare functies bieden als Photoshop, ideaal voor snelle aanpassingen.
 • Raw Therapee en Darktable focussen op het verbeteren van RAW – beelden met geavanceerde algoritmen, wat ze uitstekende keuzes maakt voor fotografen die de beste details uit hun foto’s willen halen.
 • Paint.NET en PhotoScape X bieden gebruikersvriendelijke interfaces met krachtige bewerkingstools voor snelle verbeteringen, waardoor ze een geweldig alternatief zijn voor wie eenvoudige maar effectieve software zoekt.

De Top 17 Gratis Photoshop Alternatieven in 2024

Na onze introductie over de zoektocht naar gratis alternatieven voor Photoshop, duiken we nu dieper in de beste opties beschikbaar in 2024. Laten we kijken naar wat elk van deze programma’s te bieden heeft.

 1. Luminar Neo: Een krachtige keuze met zowel een gratis proefperiode als betaalde abonnementen. Het onderscheidt zich door zijn geavanceerde bewerkingstools en AI-gedreven functies, ideaal voor zowel beginners als professionals.
 2. GIMP (GNU Image Manipulation Program): Dit open-source platform biedt uitgebreide bewerkingsmogelijkheden vergelijkbaar met Photoshop en is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen zoals Linux, Windows, en macOS.
 3. Paint.NET: Begonnen als een studentenproject, is dit programma uitgegroeid tot een eenvoudig maar krachtig gereedschap voor grafisch ontwerp op Windows-platforms.
 4. Pixlr: Deze web-gebaseerde editor maakt snelle aanpassingen mogelijk zonder iets te hoeven downloaden, perfect voor snelle taken op elk apparaat met internettoegang.
 5. Photopea: Komt dicht in de buurt van Photoshop met ondersteuning voor PSD-bestanden en biedt tools voor complexe bewerkingen direct vanuit je browser.
 6. Krita: Vooral geliefd bij digitale tekenaars en animators, valt deze gratis software op door zijn aangepaste penselen en creatieve hulpmiddelen.
 7. Adobe Express: Hoewel niet zo robuust als Photoshop, is het een fantastische optie voor snelle ontwerpen met toegang tot talloze sjablonen en assets.
 8. Sumopaint: Werkt in je browser en biedt een lichte ervaring met alle basisbewerkingstools die je nodig hebt om te starten met digitaal schilderen of ontwerpen.
 9. Colorcinch (voorheen Cartoonize): Benadrukt gebruiksgemak in zijn web-gebaseerde interface, waardoor het een topkeuze is voor snelle foto-aanpassingen zonder leercurve.
 10. Pixelmator: Specifiek gericht op Mac-gebruikers, levert dit programma indrukwekkende resultaten met zijn uitgebreide verzameling van bewerkingstools.
 11. Raw Therapee: Richt zich op het verbeteren van RAW-beelden met geavanceerde algoritmen om de beste details uit je foto’s te halen zonder kwaliteitsverlies.
 12. Darktable: Net als Raw Therapee helpt dit programma fotografen hun RAW-beelden efficiënt te beheren en te bewerken.
 13. LightZone: Biedt unieke hulpmiddelen om foto’s in zones aan te passen, wat gebruikers volledige controle geeft over lichtwaarden en kleurcorrectie.
 14. PhotoScape X: Perfect voor snel bijsnijden, toevoegen van effecten of creëren van
Een gestileerd bureaublad met open tabbladen van gratis Photoshop-alternatieven en diverse landschappen.

Luminar Neo

Luminar Neo zet de standaard hoog voor gratis beeldbewerkingssoftware. Met zijn geavanceerde hulpmiddelen en eenvoudige interface maakt het fotobewerking toegankelijk voor iedereen.

Kenmerken en Beschrijving (Luminar Neo)

Wij vinden Luminar Neo een topkeuze voor fotografen die zoeken naar eenvoud en kracht in één tool. Deze software komt met AI-gestuurde functies die het vervangen van luchten en het oppeppen van landschappen tot een fluitje van een cent maken.

Je hebt geen extra programma’s nodig om je foto’s te beheren of te bewerken, wat de workflow veel vlotter maakt. Het mooie is dat je Luminar Neo zowel los kunt gebruiken als in combinatie met Adobe Lightroom of Photoshop, waardoor het super flexibel is.

Wij hebben persoonlijk de AI-functies getest en waren onder de indruk van hoe intuïtief ze zijn. Je kunt echt in enkele klikken een foto transformeren, wat ons veel tijd bespaart.

De optie om te kiezen tussen een abonnement of een eenmalige aankoop spreekt ons ook erg aan, omdat het toegankelijkheid biedt voor iedereen, ongeacht het budget.

Met Luminar Neo brengen wij de kracht van AI binnen handbereik van elke fotograaf, zonder dat hier complexiteit bij komt kijken.
Een modern kantoor met een laptop die de Luminar Neo interface toont.

Apple Photos

Apple Photos maakt het gemakkelijk om jouw afbeeldingen te ordenen en te bewerken op iOS besturingssystemen. Het biedt krachtige hulpmiddelen zoals snijden, kleuraanpassing en een albumfunctie zonder extra kosten.

Kenmerken en Beschrijving (Apple Photos)

Apple Photos staat standaard op elke Mac en is een gratis alternatief voor Photoshop. Dit programma is perfect voor zowel beginners als gevorderden die hun foto’s willen bewerken. Je kunt eenvoudig terugblikken bekijken, foto’s delen en alles synchroniseren over al je apparaten.

Dit maakt het een handige en toegankelijke optie voor iedereen met een iOS besturingssysteem.

Wij vinden de fotobewerkingsfuncties van Apple Photos echt top. Met simpele bewegingen knip je een foto bij, pas je de belichting aan, of voeg je filters toe. Plus, het organiseren van je foto’s gaat moeiteloos dankzij slimme albums en zoekfuncties.

Onze ervaring leert ons dat zelfs zonder veel technische kennis, je snel wegwijs wordt in dit programma. Het is duidelijk waarom dit programma zo geliefd is onder Mac-gebruikers.

Microsoft Windows 10 Photos

Microsoft Windows 10 Foto’s biedt handige organisatietools en bewerkingsfuncties die het een uitstekend alternatief maken voor Photoshop Elements, vooral als je op zoek bent naar iets dat eenvoudig in gebruik is.

Ontdek alle manieren waarop je je afbeeldingen kunt transformeren met dit programma.

Kenmerken en Beschrijving (Microsoft Windows 10 Photos)

De app Foto’s in Windows 10 maakt het ons makkelijker om onze foto’s en video’s te ordenen. We kunnen ze bekijken op datum. Dit is handig als we snel oude herinneringen willen terugvinden.

Met deze app delen we ook gemakkelijk foto’s met vrienden en familie, over verschillende apparaten en platforms heen. Het werkt op zowel mobiele telefoons als computers. Dit betekent dat we onze foto’s altijd bij de hand hebben, waar we ook zijn.

We hebben ontdekt dat de mogelijkheden om foto’s te bewerken in de app erg handig zijn. Met enkele klikken passen we helderheid aan, snijden we beelden bij of voegen we effecten toe.

Dit alles zonder ingewikkelde software te hoeven gebruiken. We hebben ook met plezier gebruik gemaakt van de optie om onze foto’s en video’s te presenteren in een diashow, compleet met achtergrondmuziek.

Het voelt alsof we onze eigen mini-films maken.

Het gebruik van Microsoft Windows 10 Photos verandert onze kijk op foto-organisatie en -bewerking.

GIMP

GIMP staat bekend als een krachtig open-source programma voor beeldbewerking. Het biedt uitgebreide functies, van retoucheren tot het creëren van compleet nieuwe creaties.

Kenmerken en Beschrijving (GIMP)

Wij vinden GIMP een geweldig alternatief voor Photoshop omdat het gratis is en op vele platforms werkt, zoals GNU/Linux, macOS en Windows. Het is open-source software, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken en aanpassen.

Dit maakt GIMP zeer flexibel en uitbreidbaar met extensies. Het pakket biedt een scala aan professionele gereedschappen voor beeldbewerking. Hoewel het sommige tools mist voor echt professioneel gebruik, hebben we gemerkt dat het voor de meeste projecten meer dan voldoende is.

Onze ervaring met GIMP leert ons dat het een krachtig programma is voor iedereen die wil knippen en plakken, gif-afbeeldingen maken of foto’s organiseren zonder iets te betalen. Door zijn open-source aard blijft GIMP groeien en verbeteren, dankzij de bijdragen van gebruikers over de hele wereld.

We houden vooral van de mogelijkheid om het programma aan te passen aan onze behoeften door nieuwe extensies te installeren. Deze flexibiliteit samen met de professionele beeldbewerkingstools maken GIMP tot een topkeuze voor ons als gratis Photoshop alternatief.

Photo Pos Pro

Photo Pos Pro biedt gebruikers een krachtige bewerkingservaring zonder kosten. Het combineert simpele hulpmiddelen met geavanceerde opties, perfect voor zowel beginners als professionals.

Kenmerken en Beschrijving (Photo Pos Pro)

Photo Pos Pro blinkt uit in gebruiksgemak voor iedereen. Het biedt twee verschillende interfaces: één simpel voor beginners en een andere complex voor ervaren nabewerkers. Dit maakt het een sterke kandidaat als alternatief voor Photoshop.

Zowel nieuwkomers als deskundigen vinden hun weg in deze veelzijdige foto-editor. We kunnen met Photo Pos Pro alles aanpakken van het retoucheren van foto’s tot het ontwerpen van creatieve projecten zoals collages en visitekaartjes.

Photo Pos Pro is niet alleen krachtiger en gebruiksvriendelijker dan veel andere gratis foto-editors, maar biedt ook een complete oplossing voor het verbeteren van je foto’s.

Deze gratis software gaat verder dan basis bewerkingen. Het is speciaal ontworpen voor creatief foto bewerken en brengt functies mee die je normaal alleen in betaalde programma’s vindt.

Met Photo Pos Pro overschrijd je de grenzen van traditionele foto-editing software en til je jouw foto’s naar een hoger niveau. Dit maakt het een uitstekende keuze voor iedereen die zoekt naar uitgebreide bewerkingsmogelijkheden zonder kosten.

Raw Therapee

Raw Therapee is een krachtig, open source fotobewerkingsprogramma dat jullie foto’s prachtig kan maken. Ontdek meer over hoe deze tool jullie fotografie naar een hoger niveau kan tillen.

Kenmerken en Beschrijving (Raw Therapee)

Wij vinden Raw Therapee geweldig omdat het een gratis, cross-platform programma is voor het bewerken van RAW-beeldbestanden. Het werkt zowel op Windows als Linux en helpt fotografen enorm met nabewerking.

Dit programma is uniek omdat het onbewerkte, niet-destructieve bewerkingen toelaat. Dit betekent dat je de originele foto’s kunt behouden terwijl je aanpassingen maakt.

Het laat ons ook JPEG-bestanden bewerken, wat echt handig is. Met Raw Therapee krijgen we meer vrijheid bij het finetunen van onze foto’s. Of we nu contrast willen aanpassen, schaduwen willen lichten of kleuren willen versterken, dit programma biedt alle tools die we nodig hebben.

Het mooie is dat het helemaal gratis is, waardoor het toegankelijk is voor iedereen met een passie voor fotografie.

Pixlr

Pixlr biedt gebruikers krachtige gereedschappen om hun foto’s online te bewerken. Het werkt direct in je webbrowser, dus je hebt geen dure software nodig.

Kenmerken en Beschrijving (Pixlr)

Wij vinden Pixlr geweldig omdat het een gratis geavanceerde foto-editor en ontwerpmaker is. Het biedt een volwaardig alternatief voor Photoshop en andere complexe fotobewerkingsprogramma’s.

Dit platform werkt in je webbrowser. Dit betekent dat je geen zware software hoeft te downloaden om je foto’s te bewerken. Met Pixlr kun je snel wijzigingen aanbrengen, van basisaanpassingen tot meer gecompliceerde effecten.

Pixlr komt met een indrukwekkende reeks online fotobewerkings- en ontwerptools. Dit omvat een AI-afbeeldingsgenerator, batch-editor en animatieontwerp. Het is gemakkelijk te gebruiken voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Hierdoor staat het vermeld als een van de top 17 gratis alternatieven voor Photoshop in 2024. Of je nu op Android werkt of jouw creaties wilt delen als PDF, Pixlr maakt het proces eenvoudig en toegankelijk.

Paint. NET

Paint.NET is een krachtig beeldbewerkingsprogramma dat eenvoudig te gebruiken is. Het biedt gebruikers de tools om foto’s snel te verbeteren en te bewerken.

Kenmerken en Beschrijving (Paint.NET)

Paint.NET is ons go-to programma voor snelle en effectieve fotobewerking. Het ondersteunt allerlei laag mengmodi en maakt het makkelijk om lagen te herordenen door ze gewoon te slepen en neer te zetten.

Wat echt indruk op ons maakt, is de onbeperkte geschiedenis van bewerkingsacties. Dit betekent dat we nooit bang hoeven te zijn om fouten te maken, omdat we altijd kunnen terugkeren naar een vorige stap.

Wij vinden Paint.NET een krachtig alternatief voor dure software zoals Adobe’s Photoshop. Het is gratis te downloaden voor iedereen met Windows 2000 of hoger, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Naast de basisbewerkingsopties biedt het programma geavanceerde functies die vergelijkbaar zijn met die van betaalde alternatieven, maar dan zonder de hoge kosten.

Paint.NET bewijst dat krachtige fotobewerking niet duur of complex hoeft te zijn.

Darktable

Darktable is een krachtig fotobewerkingsprogramma dat jullie laat experimenteren met afbeeldingen alsof jullie een digitale donkere kamer hebben. Ontdek hoe dit gratis gereedschap je foto’s kan transformeren.

Kenmerken en Beschrijving (Darktable)

Wij vinden Darktable een topkeuze voor iedereen die op zoek is naar een gratis en krachtig alternatief voor Adobe Lightroom. Deze opensource fotografie-applicatie zit boordevol functies.

Het dient als een virtuele lichttafel en digitale donkere kamer, speciaal ontworpen voor fotobewerking. Met Darktable kunnen fotografen hun afbeeldingen beheren, bewerken en verbeteren zonder een cent uit te geven.

Het biedt een interactieve filmstrook die navigeren door foto’s een fluitje van een cent maakt.

Tijdens onze ervaring met Darktable merkten we dat het programma niet alleen gericht is op professionals, maar ook zeker beginners verwelkomt. De veelzijdigheid en diepgang in bewerkingsmogelijkheden verrasten ons aangenaam.

Dankzij de intuïtieve interface en de uitgebreide ondersteuning via documentatie en community forums, was het gemakkelijk om aan de slag te gaan en te experimenteren met de verschillende bewerkingstools.

Dit programma is echt gemaakt door en voor fotografen die waarde hechten aan kwaliteit zonder de kosten van betaalde softwarepakketten.

LightZone

LightZone laat gebruikers op een unieke manier hun foto’s bewerken en verbeteren. Het biedt krachtige tools voor het aanpassen van helderheid, contrast en verzadiging.

Kenmerken en Beschrijving (LightZone)

LightZone biedt ons een krachtig gratis alternatief voor Adobe Lightroom CC, perfect voor diepgaande fotoaanpassingen. Met zijn intuïtieve interface vinden we snel onze weg door het brede scala aan bewerkingstools.

Het stelt ons in staat om onze foto’s te sorteren, meerdere afbeeldingen tegelijk te bewerken en wijzigingen aan te brengen zonder het origineel te beschadigen.

We hebben ontdekt dat LightZone ideaal is voor iedereen die op zoek is naar een organizer met uitgebreide bewerkingsmogelijkheden.

Het programma maakt batchbewerkingen gemakkelijker dankzij de efficiënte workflow en het non-destructieve bewerkingsproces zorgt ervoor dat we altijd terug kunnen naar onze oorspronkelijke afbeelding.

Dit heeft ons geholpen om onze creatieve visies tot leven te brengen zonder zorgen over permanente fouten.

PhotoScape X

PhotoScape X maakt het bewerken van afbeeldingen eenvoudig en leuk. Met dit programma pas je kleuren aan, snij je foto’s bij en gebruik je filters voor een professioneel resultaat.

Kenmerken en Beschrijving (PhotoScape X)

PhotoScape X biedt alles wat we nodig hebben voor foto-bewerking in één pakket. Het komt met meer dan 1.000 filters, effecten en kaders. We kunnen ook objecten en penselen gebruiken.

Het maakt niet uit of we foto’s willen draaien, rechttrekken, spiegelen, bijsnijden of maskers toevoegen; deze software heeft het allemaal. Dit maakt het een topkeuze voor iedereen, van beginners tot ervaren fotografen.

Deze software is beschikbaar voor zowel Mac als Windows 10 gebruikers. Dit betekent dat een groot aantal mensen er toegang toe heeft. De eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface helpt ons snel te leren hoe we onze afbeeldingen kunnen verbeteren.

Met PhotoScape X is het gemakkelijk om onze foto’s eruit te laten zien alsof ze door een professional zijn bewerkt, zonder dat we daarvoor moeten betalen.

Photopea

Photopea biedt krachtige bewerkingsgereedschappen in je webbrowser, zonder dat je iets hoeft te downloaden. Ontdek wat je nog meer kunt doen met Photopea en verbeter je foto’s vandaag nog.

Kenmerken en Beschrijving (Photopea)

Wij vinden Photopea een topkeuze voor iedereen die een gratis online foto-bewerker zoekt. Dit krachtige platform biedt veel van de functionaliteiten die je ook in Photoshop vindt, maar dan zonder dat je software hoeft te downloaden.

Je kunt er direct in je webbrowser mee aan de slag. Het venster lijkt sterk op CameraRAW uit Photoshop, wat het een vertrouwde omgeving maakt voor velen van ons die al ervaring met Photoshop hebben.

Tijdens ons gebruik viel ons op hoe vloeiend Photopea functioneert. Het is echt een populair gratis alternatief voor Photoshop, en dat is duidelijk te merken aan hoe hoog het gewaardeerd wordt binnen onze gemeenschap.

Zelfs zonder te betalen voor software, kun je met Photopea professioneel ogende afbeeldingen maken en bewerken. Dit maakt het niet alleen perfect voor hobbyisten, maar ook voor professionals die op zoek zijn naar een kosteneffectieve oplossing.

InPixio

InPixio staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke ontwerpgereedschappen waarmee je foto’s moeiteloos kunt bewerken en verbeteren. Het biedt een reeks aan functies, van basisaanpassingen tot geavanceerde effecten, die zelfs beginners zonder problemen kunnen toepassen.

Kenmerken en Beschrijving (InPixio)

Wij vinden InPixio een uitstekend gratis alternatief voor Photoshop. Het biedt geweldige functies zoals het verwijderen van ongewenste achtergrondobjecten, het verbeteren van foto’s met maar één klik, en het vervangen van luchten in afbeeldingen.

Dit maakt het ideaal voor zowel beginners als gevorderden die hun foto’s snel en effectief willen bewerken.

InPixio staat ook bekend om zijn Photo Studio, een toolpakket dat oplossingen biedt voor verschillende bewerkingstaken. Of je nu werkt aan fotomontages, grafische ontwerpen wilt maken of je beelden naar een hoger niveau wilt tillen, InPixio heeft de gereedschappen die je nodig hebt.

Bovendien is de Photo Editor Premium versie zo ontworpen dat zelfs zonder kennis van complexe grafische software iedereen zijn foto’s in minder dan een seconde kan verbeteren. Dit bewijst maar weer hoe gebruiksvriendelijk en toegankelijk InPixio is.

Ontdek Meer Gratis Alternatieven

We verkennen altijd nieuwe mogelijkheden om onze foto’s te bewerken zonder een cent te betalen. Tijdens onze zoektocht stuitten we op fantastische tools zoals Affinity Photo en Canva.

Deze apps bieden geweldige functies die vergelijkbaar zijn met dure software. Affinity Photo is bijzonder indrukwekkend door zijn professionele bewerkingsopties. Canva, daarentegen, maakt ontwerpen en bewerken toegankelijk voor iedereen, met een gebruiksvriendelijke interface.

We hebben ook Flash ontdekt, een tool die niet zo bekend is maar verrassend krachtige bewerkingsopties heeft. Het werkt perfect voor snelle aanpassingen en creatieve projecten. Door deze alternatieven zelf te gebruiken, hebben we geleerd dat je niet veel geld hoeft uit te geven om hoge kwaliteit bewerkingen uit te voeren.

Elk van deze programma’s heeft ons geholpen onze foto’s naar een hoger niveau te tillen zonder de bank te breken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *