In dit artikel

Hoe ORS te bewaren en te gebruiken: Tips en trucs (2023)

In dit artikel

Hebt u ooit gehad dat u of uw kind last had van diarree of braken, en uw lichaam uitgeput voelde? Ik weet precies hoe dat voelt, want ik heb het zelf ook meegemaakt. ORS, een zoutoplossing die kan helpen bij uitdroging, is dan uw redder in nood.

In deze blog deel ik graag mijn tips en trucs over hoe u ORS kunt bewaren en gebruiken. Lees verder om te ontdekken hoe u dit medicijn optimaal kunt inzetten voor een snel herstel.

Key Takeaway

Mijn beste ORS van 2023 volgens onze test is Healthypharm ORS. Dit merk bevat capsules, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een oplosbaar poeder en het is bruikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast is het ook nog erg betaalbaar!

Samenvatting

 • ORS is een zoutoplossing die kan helpen bij uitdroging veroorzaakt door diarree of braken.
 • ORS moet droog bewaard worden op een droge plaats en gemixte ORS moet binnen 12 uur gebruikt worden of binnen 24 uur als het in de koelkast wordt bewaard.
 • Bij het gebruik van ORS moet de juiste hoeveelheid poeder met schoon water worden gemengd en aan het kind worden gegeven in kleine slokjes. Het kind mag niet stikken tijdens het drinken.
 • ORS is geen vervanging voor normale voeding, dus zorg ervoor dat het kind ook voldoende voedsel krijgt terwijl het herstelt.

Bewaren van ORS

Je bewaart ORS goed door een paar dingen te doen. Eerst, zorg ervoor dat je het op een droge plaats bewaart. Zo blijft het poeder droog en kan je het langer bewaren. Als je ORS al hebt gemengd met water, dan gelden er andere regels.

Zo’n mix moet je binnen 12 uur gebruiken. Als je het in de koelkast zet, kan je het tot 24 uur bewaren.

Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen, afhankelijk van of je ORS droog of al gemixt met water bewaart. Ook is het slim om de datum en tijd te noteren als je ORS mixt. Zo weet je zeker dat je het niet te lang bewaart.

Bewaar het buiten het bereik van kinderen, zodat zij er niet per ongeluk mee kunnen spelen.

Gebruik van ORS

ORS kan worden gebruikt om uitdroging te voorkomen en te behandelen bij diarree of braken. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te weten over het gebruik van ORS:

 • Meng de juiste hoeveelheid ORS – poeder met schoon water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Geef de ORS – oplossing aan het kind in kleine slokjes.
 • Als het kind geen ORS wil drinken, kunt u een speen of een lepel gebruiken om het hem/haar toe te dienen.
 • Zorg ervoor dat het kind zich niet verslikt tijdens het drinken van ORS.
 • Blijf uw kind hydrateren met ORS totdat de symptomen van uitdroging verminderen.
 • Bereid de ORS – oplossing altijd vers voor elke maaltijd.
 • Als je buitenshuis bent, neem dan een flesje water en een zakje met ORS – poeder mee.
 • Bewaar de bereide ORS – oplossing maximaal 24 uur in de koelkast en gooi overgebleven oplossing na die tijd weg.

Meer over ‘ORS’

ORS is een belangrijke rehydratatieoplossing, die vooral wordt gebruikt bij symptomen zoals uitdroging en diarree. Bent u benieuwd naar de werking van ORS bij uitdroging? Lees dan het artikel over ors uitdroging werking. Ook zijn er vergelijkingen gemaakt tussen ORS en andere dranken. Het ors vs sportdranken verschil belicht de unieke eigenschappen van elk. De voordelen van ORS bij diarree en braken zijn talrijk, net als de tips over hoe je een zelfgemaakte ors-oplossing kunt maken.

Voor ouders is het cruciaal om te weten over de veilige toepassing en dosering van ORS bij kinderen. Maar wat zijn nu de exacte ingrediënten van een ORS? Dit wordt uitvoerig besproken in ors ingrediënten rehydratatieoplossing. Verder kun je je verdiepen in hoe ORS zich verhoudt tot elektrolytische dranken in het artikel ors vs elektrolytische dranken, of ontdekken hoe ORS kan helpen bij de verlichting van gastro-enteritis symptomen. Voor de wetenschapsliefhebbers is er een artikel over de wetenschap achter ORS en hoe het bijdraagt aan balans en herstel. Sporters, vooral duursporters, kunnen meer leren over ORS voor optimale hydratatie.

In noodsituaties kan ORS zelfs levensreddend zijn. Meer hierover vind je in het advies over ORS-gebruik in noodsituaties. Er zijn ook veel misvattingen rond ORS. Deze worden ontkracht in het artikel over ORS veelgestelde vragen en mythen. Daarnaast belicht een ander artikel de rol van ORS in de preventie van uitdroging. Voor degenen die genoten hebben van een avondje uit, is er informatie over ORS rehydratatie na alcoholgebruik. Tot slot, voor optimale resultaten met ORS, raadpleeg het artikel over ORS bewaren en gebruiken tips.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is ORS en hoe gebruik je het?

ORS is een voedingssupplement dat zouten en druivensuiker bevat. Het wordt gebruikt voor rehydratatie bij uitdroging door diarree. Voor de juiste dosering moet je de instantbereiding gebruiken.

2. Hoe kan ik ORS bewaren?

ORS moet je op een koele, droge plek bewaren. Maar let op, na het maken van de instantbereiding, moet je het snel gebruiken.

3. Wat zijn enkele tips en trucs om ORS te gebruiken?

Een tip is om ORS langzaam in te nemen om verslikken te voorkomen. Een truc is om het drinken van ORS te spreiden over de dag, om de vochtbalans op peil te houden.

4. Kan iedereen ORS gebruiken bij uitdroging?

Ja, ORS kan door iedereen worden gebruikt bij uitdroging. Dit komt door diarree.

5. Is het belangrijk om ORS te gebruiken bij diarree?

Ja, bij diarree verlies je veel vocht. ORS helpt om die vochtbalans te herstellen en draagt bij aan jouw gezondheid en welzijn.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste ORS 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *