In dit artikel

Natuurlijke Laxeermiddelen: Gezonde Opties (2023)

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van constipatie? Ik wel, en ik weet precies hoe frustrerend het kan zijn. Na uitgebreid onderzoek, heb ik ontdekt dat natuurlijke laxeermiddelen een gezonde oplossing kunnen bieden.

In deze blog leer je alles over deze natuurlijke laxeermiddelen, die jou kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Laten we beginnen!

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

 • Chiazaad is een natuurlijk laxeermiddel dat rijk is aan vezels en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Voeg het toe aan yoghurt of smoothies voor een eenvoudige manier om constipatie te verlichten.
 • Bessen, zoals bosbessen, frambozen en aardbeien, zijn heerlijke en vezelrijke laxeermiddelen die de darmbeweging bevorderen en constipatie verminderen. Regelmatig bessen eten kan een gezonde spijsvertering ondersteunen.
 • Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zijn vezelrijke voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Voeg ze toe aan soepen of salades voor extra voedingsvezels.
 • Lijnzaad is een natuurlijk laxeermiddel dat rijk is aan vezels en omega – 3 vetzuren. Het kan helpen bij het versoepelen van de ontlasting en het verbeteren van de darmgezondheid. Voeg lijnzaad toe aan maaltijden, smoothies of yoghurt voor optimale resultaten.

Natuurlijke laxeermiddelen

Ik zal in dit gedeelte verschillende natuurlijke laxeermiddelen bespreken die kunnen helpen bij constipatie.

Chiazaad

Chiazaad is een sterk hulpmiddel tegen verstopping. Dit kleine zaad zit vol voedingsvezels. Je darmen hebben deze vezels nodig om goed te werken. Als je chiazaad eet, neemt het water op.

Het wordt dan groter en zachter. Dit helpt de stoelgang makkelijker te maken. Let wel op dat je genoeg water drinkt als je chiazaad eet. Zonder water kan chiazaad juist voor verstopping zorgen.

Probeer het eens uit en voeg chiazaad toe aan je yoghurt of smoothie!

Bessen

Bessen zijn heerlijke en gezonde natuurlijke laxeermiddelen die kunnen helpen bij het behandelen van constipatie. Ze zitten boordevol voedingsvezels, wat essentieel is voor een goede spijsvertering.

De vezels in bessen helpen de ontlasting soepel te maken en bevorderen de darmbewegingen. Daarnaast bevatten bessen ook natuurlijke suikers die de darmen stimuleren en de stoelgang vergemakkelijken.

Het regelmatig eten van bessen, zoals bosbessen, frambozen en aardbeien, kan dus een geweldige manier zijn om constipatie te verlichten en een gezonde darmfunctie te ondersteunen.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een geweldige bron van voedingsvezels, wat kan helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Ze bevatten ook veel eiwitten en mineralen, waardoor ze een gezonde toevoeging zijn aan je dieet.

Bonen, linzen en kikkererwten zijn voorbeelden van peulvruchten die je kunt eten om obstipatie te verlichten. Ze kunnen worden toegevoegd aan soepen, salades of stoofschotels om je maaltijden voedzamer en vezelrijker te maken.

Het regelmatig eten van peulvruchten kan een natuurlijke manier zijn om je spijsvertering te verbeteren en constipatie te verminderen.

Lijnzaad

Lijnzaad is een natuurlijk laxeermiddel dat de stoelgang kan bevorderen en constipatie kan verlichten. Het zit vol met vezels, die helpen bij het versoepelen van de ontlasting en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Lijnzaad bevat ook omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de darmgezondheid kunnen verbeteren. Je kunt lijnzaad toevoegen aan je maaltijden, smoothies of yoghurt om obstipatie te voorkomen.

Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt bij het consumeren van lijnzaad, omdat dit helpt de vezels beter te laten werken en constipatie te verminderen.

Kefir

Kefir is een gezond en natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Het is een gefermenteerde melkdrank, rijk aan probiotica zoals lactobacillen en bifidobacteriën.

Deze goede bacteriën kunnen de darmgezondheid verbeteren en de spijsvertering bevorderen. Door regelmatig kefir te consumeren, kan de balans van de darmflora worden hersteld, waardoor de stoelgang wordt vergemakkelijkt.

Kefir kan ook helpen bij het verminderen van opgeblazen gevoel en winderigheid, wat vaak gepaard gaat met constipatie. Het is een smakelijke en voedzame optie die gemakkelijk kan worden toegevoegd aan je dagelijkse dieet om obstipatie te verlichten.

Ricinusolie

Ricinusolie is een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Het wordt gewonnen uit de zaden van de ricinusplant en bevat een vetzuur genaamd ricinolzuur, dat de darmen kan stimuleren om samentrekkingen te maken.

Deze samentrekkingen helpen bij het bevorderen van de stoelgang en het vergemakkelijken van de passage van ontlasting. Het wordt aanbevolen om ricinusolie voorzichtig te gebruiken, omdat het een krachtig laxeermiddel is.

Het is het beste om het onder toezicht van een arts of natuurgeneeskundige te gebruiken om de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen te bepalen. Ricinusolie kan worden ingenomen in capsulevorm of worden gemengd met water of sap.

Bladgroenten

Bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en sla, kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. Ze zijn rijk aan voedingsvezels die de stoelgang bevorderen en de darmbeweging verbeteren.

Door regelmatig bladgroenten te eten, kan de kans op constipatie verminderd worden. Deze groenten kunnen gemakkelijk toegevoegd worden aan salades, smoothies, soepen en andere gerechten.

Het is belangrijk om te zorgen voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan vezelrijk voedsel, zoals bladgroenten, om een gezonde spijsvertering te ondersteunen.

Senna

Senna is een krachtig natuurlijk laxeermiddel dat wordt gewonnen uit de bladeren en peulen van de Senna-plant. Het bevat verbindingen die de beweging van de darmen stimuleren en de ontlasting verzachten.

Senna kan helpen bij het verlichten van constipatie en het bevorderen van regelmatige stoelgang. Het kan worden ingenomen in de vorm van thee, poeders of tabletten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen, omdat overmatig gebruik kan leiden tot buikkrampen en diarree.

Raadpleeg altijd een arts voordat u Senna gebruikt, vooral als u zwanger bent, borstvoeding geeft of bepaalde medicijnen gebruikt.

Appels

Appels zijn een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Ze bevatten veel vezels, vooral in de schil, die de darmbeweging kunnen stimuleren en de ontlasting soepeler kunnen maken.

Door regelmatig appels te eten, kan constipatie worden verminderd en een regelmatige stoelgang worden bevorderd. Bovendien zijn appels een gezonde snackoptie, rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten.

Ze kunnen op verschillende manieren worden gegeten, zoals rauw, verwerkt in smoothies of toegevoegd aan salades. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het eten van de hele appel, inclusief de schil, de beste manier is om de voordelen voor de stoelgang te maximaliseren.

Olijfolie

Olijfolie is een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij obstipatie. Het kan op een lege maag worden ingenomen met heet water en een beetje citroensap of honing om de stoelgang te versoepelen.

Olijfolie heeft een verzachtend effect op de ontlasting en kan de samentrekkingen in de darmen bevorderen. Dit helpt om de ontlasting gemakkelijker door het spijsverteringsstelsel te laten bewegen en constipatie te verlichten.

Het is een gezonde optie voor mensen die liever geen medicinale laxeermiddelen gebruiken.

Rabarber

Rabarber is een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij obstipatie. Het bevat vezels die de darmen helpen stimuleren en de stoelgang bevorderen. Daarnaast heeft rabarber een mild laxerend effect, waardoor het kan helpen bij het verlichten van constipatie.

Het kan worden geconsumeerd in de vorm van verse rabarberstelen of als onderdeel van gerechten en desserts. Het regelmatig eten van rabarber kan een natuurlijke en gezonde manier zijn om constipatie te verlichten en een goede darmgezondheid te bevorderen.

Haverzemelen

Haverzemelen zijn een gezonde optie om de stoelgang te bevorderen vanwege de vezels die ze bevatten. Ze helpen de ontlasting soepeler te maken en constipatie te verminderen. Het eten van haverzemelen kan de darmbeweging verbeteren en de spijsvertering stimuleren.

Daarnaast kunnen ze ook helpen om een vol gevoel te krijgen, waardoor overeten wordt voorkomen. Haverzemelen kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan ontbijtgranen, yoghurt of smoothies voor een extra vezelboost.

Het regelmatig eten van haverzemelen als onderdeel van een gezond voedingspatroon kan helpen om constipatie te voorkomen en een goede darmgezondheid te bevorderen.

Pruimen

Pruimen zijn een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij constipatie. Ze bevatten vezels die de stoelgang bevorderen en de darmbeweging stimuleren. Pruimen zijn een goede bron van voedingsvezels, zoals oplosbare vezels en onoplosbare vezels, die helpen om de ontlasting soepel te maken.

Het eten van pruimen kan ook helpen om de darmklachten te verminderen. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd, zoals vers, gedroogd of in de vorm van pruimensap.

Pruimen zijn een gezonde en natuurlijke optie om constipatie te verlichten.

Kiwi’s

Kiwi’s zijn een heerlijke en gezonde fruitoptie die kan helpen bij het verlichten van obstipatie. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor ze de darmbeweging bevorderen en de stoelgang vergemakkelijken.

Door regelmatig kiwi’s te eten, kan je de spijsvertering verbeteren en constipatie verminderen. Daarnaast bevatten kiwi’s ook een enzym genaamd actinidine, dat helpt bij het afbreken van eiwitten in voedsel, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering.

Dus voeg wat kiwi’s toe aan je dieet voor een natuurlijke en smakelijke manier om constipatie te verlichten.

Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Het is een vorm van magnesium die de spieren in de darmen ontspant en de ontlasting zachter maakt.

Door regelmatig magnesiumcitraat in te nemen, kan de stoelgang gemakkelijker verlopen en kunnen darmproblemen worden verminderd. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en voldoende water te drinken bij het innemen van magnesiumcitraat.

Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie.

Koffie

Koffie kan een natuurlijk laxeermiddel zijn vanwege de cafeïne die erin zit. Cafeïne kan de darmbewegingen stimuleren, waardoor de ontlasting gemakkelijker wordt. Het kan ook helpen om water uit de ontlasting te absorberen, wat kan helpen bij het voorkomen van obstipatie.

Het is echter belangrijk om op te merken dat overmatige consumptie van cafeïne uit koffie de tegenovergestelde werking kan hebben en constipatie kan veroorzaken. Dus, matige consumptie van koffie kan gunstig zijn voor een regelmatige stoelgang.

Psyllium

Psyllium is een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen bij het verbeteren van de stoelgang. Het bevat vezels die vocht absorberen en de ontlasting verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om naar het toilet te gaan.

Psyllium kan worden ingenomen in de vorm van supplementen of worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals yoghurt of havermout. Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het innemen van psyllium om verstopping te voorkomen.

Psyllium kan effectief zijn bij de behandeling van constipatie en kan ook helpen bij het verbeteren van de algehele darmgezondheid. Het is een natuurlijke optie die veilig kan worden gebruikt zonder de bijwerkingen van medicinale laxeermiddelen.

Water

Water is een essentieel onderdeel van een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van constipatie. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat de ontlasting soepeler kan bewegen in de darmen, waardoor het gemakkelijker is om naar het toilet te gaan.

Het kan ook helpen bij het verzachten van de ontlasting, waardoor het minder pijnlijk is om te passeren. Daarom is het belangrijk om elke dag genoeg water te drinken, minstens 8 glazen per dag, om constipatie te voorkomen.

Water helpt ook bij het bevorderen van een gezonde darmflora, die een belangrijke rol speelt bij een goede spijsvertering. Het is dus belangrijk om gehydrateerd te blijven en voldoende water te drinken voor een gezonde stoelgang.

Suikervervangers

Suikervervangers zijn een gezonde optie als je constipatie wilt voorkomen. Veel suikervervangers bevatten voedingsvezels, die helpen bij de spijsvertering en stoelgang. Bijvoorbeeld, stevia is een natuurlijke suikervervanger die je kunt gebruiken in plaats van gewone suiker.

Stevia bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Een andere suikervervanger is erythritol, een natuurlijke zoetstof die weinig calorieën bevat en ook helpt bij de spijsvertering.

Door suiker te vervangen door deze gezonde opties kun je constipatie verminderen en een regelmatige stoelgang bevorderen.

Behandeling en preventie van constipatie

– Trucs voor het bestrijden van constipatie

– Natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen

– Laxerende voedingsmiddelen

Leer hoe je constipatie kunt verlichten en voorkomen met deze handige trucs, natuurlijke alternatieven en laxerende voedingsmiddelen. Ontdek meer!

Trucs voor het bestrijden van constipatie

Als je last hebt van constipatie, zijn hier enkele trucs die kunnen helpen:

 1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, fruit, volle granen en bonen.
 2. Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.
 3. Neem regelmatig de tijd om naar het toilet te gaan en probeer niet te haasten.
 4. Blijf fysiek actief en maak dagelijks een wandeling of doe lichte oefeningen.
 5. Vermijd het eten van bewerkte voedingsmiddelen met weinig voedingswaarde.
 6. Beperk je inname van cafeïne en alcohol, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.
 7. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.
 8. Overweeg probiotica – supplementen of voedingsmiddelen met gezonde bacteriën voor een goede darmgezondheid.

Natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen

Ik wil graag enkele natuurlijke alternatieven met je delen die je kunt proberen in plaats van laxeermiddelen. Hier zijn ze:

 1. Zemelen: Voeg zemelen toe aan je ontbijtgranen of smoothies. Ze bevatten veel vezels die de stoelgang kunnen stimuleren.
 2. Psylliumzaad en -vezels: Meng een eetlepel psylliumzaad of -vezels met water en drink het voor het slapengaan om de darmbeweging te bevorderen.
 3. Lijnzaad: Lijnzaad bevat ook veel vezels en kan worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt of bakproducten.
 4. Kefir: Kefir is een gefermenteerde drank vol probiotica die kan helpen bij een gezonde spijsvertering en stoelgang.
 5. Bladgroenten: Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet bevatten veel voedingsvezels en kunnen helpen bij het soepel houden van de ontlasting.
 6. Appels: Appels bevatten pectine, wat een natuurlijk laxeermiddel is. Eet een appel als tussendoortje of voeg ze toe aan salades.
 7. Rabarber: Rabarber heeft ook laxeermiddel eigenschappen vanwege de vezels die het bevat. Voeg het toe aan desserts of maak er compote van.
 8. Pruimen: Pruimen staan bekend om hun laxerende werking vanwege hun hoge gehalte aan voedingsvezels en sorbitol.
 9. Kiwi’s: Kiwi’s zijn rijk aan vezels en kunnen helpen bij een regelmatige stoelgang. Eet er een als tussendoortje of voeg ze toe aan smoothies.
 10. Magnesiumcitraat: Magnesiumcitraat kan helpen bij het ontspannen van de darmwand en de ontlasting vergemakkelijken. Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen gebruikt.

Laxerende voedingsmiddelen

Ik heb ontdekt dat er veel voedingsmiddelen zijn die de stoelgang kunnen bevorderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Chiazaad
 2. Bessen
 3. Peulvruchten
 4. Lijnzaad
 5. Kefir
 6. Ricinusolie (ook wel castorolie genoemd)
 7. Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 8. Senna (een natuurlijk laxeermiddel)
 9. Appels
 10. Olijfolie
 11. Rabarber
 12. Haverzemelen
 13. Pruimen
 14. Kiwi’s
 15. Magnesiumcitraat (een supplement dat kan helpen bij obstipatie)
 16. Koffie (kan de darmbewegingen stimuleren)
 17. Psyllium (een vezelrijk supplement)
 18. Water (het drinken van voldoende water helpt bij een goede stoelgang)
 19. Suikervervangers zoals stevia of erythritol
 • [IMPORTANT FACTS] 10, 11, 12, 13, 14

Meer over ‘Laxeermiddel’

Als je ooit hebt afgevraagd wat is laxeermiddel, dan ben je niet alleen. Laxeermiddelen zijn producten die de stoelgang bevorderen, en ze hebben verschillende mechanismen achter hun werking laxeermiddelen. Er zijn natuurlijke laxeermiddelen en er zijn laxeermiddelen die voorkomen in onze voeding. Zoals bij elk medicijn, komen laxeermiddelen ook met hun bijwerkingen, en het is belangrijk om de verschillende soorten laxeermiddelen te begrijpen om een weloverwogen keuze te maken.

Het veilig gebruik laxeermiddelen is essentieel, vooral als je overweegt ze te gebruiken voor gewichtsverlies of voor kinderen. Het is ook handig om te weten over de tijdsduur van het effect van laxeermiddelen en de risico’s van overmatig gebruik. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in zelfzorg, zijn er ook zelfzorg laxeermiddelen beschikbaar. Bij het overwegen van een laxeermiddel aankoop, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over zachtmakers in laxeermiddelen. En voor toekomstige moeders is het cruciaal om te weten over laxeermiddelen tijdens de zwangerschap.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn natuurlijke laxeermiddelen?

Natuurlijke laxeermiddelen zijn gezonde opties zoals olijfolie, citroensap, honing en voedingsvezels die de stoelgang stimuleren om obstipatie te behandelen.

2. Wat maakt olijfolie een goed natuurlijk laxeermiddel?

Olijfolie is een soort olie die vetzuren bevat. Deze vetzuren helpen de galblaas om samentrekkingen te maken. Dit helpt bij de stoelgang.

3. Hoe kunnen citroensap en honing helpen bij obstipatie?

Citroensap en honing zijn natuurlijke darmreinigers. Ze helpen bij de verlichting van constipatie door het stimuleren van de stoelgang.

4. Wat betekent een vezelrijk dieet voor de behandeling van obstipatie?

Een vezelrijk dieet betekent het eten van voedingsmiddelen met veel voedingsvezels. Dit kan bulkvormende voedingsmiddelen zijn zoals groenten, fruit en granen. Dit helpt bij de regelmatige stoelgang.

5. Zijn er andere natuurlijke manieren om obstipatie te behandelen?

Ja! Naast het veranderen van je voedingspatroon, kun je ook gebruik maken van natuurlijke remedies zoals magnesiumcitraat, vezelrijk voedsel of kruidenremedies voor verstopping om obstipatie te behandelen. Ook castorolie is een bekend natuurlijk laxeermiddel.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

 • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
 • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
 • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *