In dit artikel

Natuurlijke diarreeremmers: Alternatieven voor medicijnen (2023)

In dit artikel

Heb je weer eens last van die vervelende diarree, maar wil je liever niet naar medicijnen grijpen? Maak je geen zorgen, ik heb in dezelfde schoenen gestaan. Na intensief onderzoek heb ik meerdere natuurlijke alternatieven gevonden die even effectief kunnen zijn als de traditionele medicijnen.

In deze blog deel ik praktische tips en handige voedingsadviezen die je kunnen helpen bij het verlichten van diarree, snel en zonder bijwerkingen. Ben je klaar om je darmgezondheid op een natuurlijke manier te verbeteren?.

Key Takeaway

Mijn beste diarreeremmer van 2023 volgens onze test is Healthypharm ORS. Dit merk bevat capsules, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een oplosbaar poeder en het is bruikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast is het ook nog erg betaalbaar!

Samenvatting

 1. Water is essentieel bij diarree. Drink veel water om uitdroging te voorkomen.
 2. Gember kan helpen bij het kalmeren van de darmen en het verminderen van buikkrampen.
 3. Bananen bevatten pectine en kalium, wat kan helpen bij het verdikken van de ontlasting en het aanvullen van verloren mineralen.
 4. Cola zonder cafeïne kan de symptomen van diarree verminderen en uitdroging voorkomen.
 5. Tormentil, een kruid dat samentrekkende eigenschappen heeft, kan diarree stoppen en de darmgezondheid verbeteren.
 6. Vezelrijke voeding, voldoende drinken en regelmatige beweging kunnen helpen bij het verminderen van diarree.

Natuurlijke Alternatieven voor Medicijnen bij Diarree

– Waterinname: Voldoende water drinken is essentieel om gehydrateerd te blijven en het lichaam te helpen bij het herstellen van diarree.

– Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van darmkrampen en het kalmeren van de spijsvertering.

– Bananen: Bananen zijn rijk aan pectine, een oplosbare vezel die helpt bij het verdikken van de ontlasting en het verminderen van diarreesymptomen.

– Cola: Het drinken van cola zonder cafeïne kan helpen bij het herstellen van het vochtgehalte en de elektrolytenbalans in het lichaam.

– Tormentil: Tormentil is een kruid dat bekend staat om zijn samentrekkende eigensch

Waterinname

Drink veel water bij diarree. Het lichaam kan veel vocht verliezen. Dit kan je heel ziek maken. Water is goed voor jou. Het helpt het lichaam om gezond te blijven. Drink geen alcohol of koffie.

Deze drankjes kunnen de diarree erger maken. Probeer in plaats daarvan heldere soepen, vruchtensappen zonder pulp of kruidenthee te drinken. Je kunt ook een veilig drankje zoals O.R.S.

proberen. Dit is goed voor kinderen onder de acht jaar. Wees slim, blijf gehydrateerd!

Gember

Gember is een natuurlijk alternatief voor medicijnen bij diarree. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de darmen te kalmeren en de spijsvertering te verbeteren.

Gember kan misselijkheid en braken verminderen, wat vaak gepaard gaat met diarree. Het kan ook helpen bij het verminderen van gas en krampen in de buik. Gember kan worden ingenomen als thee, gekauwd op stukjes gember of gebruikt worden bij het koken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het grootste deel van het onderzoek naar de effectiviteit van gember bij diarree nog in de beginfase is, dus het is altijd het beste om advies te vragen aan een arts voordat je gember gebruikt als diarreeremmer.

Bananen

Bananen zijn een natuurlijke remedie tegen diarree. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar en bevatten pectine, een oplosbare vezel die helpt om de ontlasting dikker te maken. Dit kan helpen om losse ontlasting te verminderen en de frequentie van de stoelgang te verminderen.

Bananen bevatten ook kalium, een mineraal dat verloren kan gaan bij diarree. Het eten van bananen kan helpen om het kaliumgehalte in het lichaam weer aan te vullen. Daarnaast zijn bananen ook lekker en makkelijk mee te nemen voor onderweg.

Dus als je last hebt van diarree, probeer dan zeker wat bananen te eten om de symptomen te verlichten.

Cola

Cola kan een natuurlijk alternatief zijn voor medicijnen bij diarree. Het kan helpen om de symptomen van diarree te verminderen, zoals de frequentie en het volume van de ontlasting.

Dit komt door de ingrediënten in cola, zoals cafeïne en suiker, die de darmbeweging kunnen vertragen. Bovendien kan cola ook helpen om uitdroging te voorkomen, omdat het ook als drank kan worden geconsumeerd.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat cola alleen kan worden gebruikt als een kortetermijnoplossing en niet als een vervanging voor medische behandeling.

Tormentil

Tormentil, ook wel bekend als bloedwortel, is een kruid dat vaak wordt gebruikt als natuurlijk diarreeremmend middel. Het bevat tannines, stoffen die helpen bij het verminderen van diarree.

De tannines hebben een samentrekkend effect op de darmen. waardoor de ontlasting dikker wordt en de frequentie van de stoelgang afneemt. Dit kan helpen om diarree te stoppen en de darmgezondheid te verbeteren.

Het wordt vaak gebruikt in de vorm van een thee of extract. Het is belangrijk om te weten dat tormentil mogelijk niet geschikt is voor langdurig gebruik en dat het altijd raadzaam is om een arts te raadplegen bij aanhoudende diarreeklachten.

Aanvullend Voedingsadvies bij Diarree

Een vezelrijke voeding, voldoende drinken en regelmatige beweging kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van diarree.

Vezelrijke voeding

Een gezonde voeding met veel vezels kan helpen bij de behandeling van diarree. Hier zijn enkele vezelrijke voedingsmiddelen die je kunt proberen:

 • Volkoren brood en granen
 • Havermout
 • Zilvervliesrijst
 • Quinoa
 • Bonen, linzen en erwten
 • Vers fruit zoals appels, bessen en peren
 • Groenten zoals wortels, broccoli en bloemkool
 • Noten en zaden zoals amandelen, chiazaad en lijnzaad

Voldoende drinken

Bij diarree is het belangrijk om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan namelijk snel optreden wanneer je veel vocht verliest door diarree. Drink daarom regelmatig kleine slokjes water, thee of bouillon.

Ook kun je ORS gebruiken, dit is een oplossing met zouten en suikers die helpt om vocht in het lichaam vast te houden. Vermijd alcohol, koffie en frisdrank, omdat deze het vochtafdrijvende effect kunnen versterken.

Door voldoende te drinken, ondersteun je je lichaam bij het herstellen van diarree.

Regelmatige beweging

Bij diarree is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit kan helpen om de darmen te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen. Door te bewegen, zoals wandelen of lichte oefeningen, kan de doorbloeding in het lichaam verbeterd worden en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Dit kan helpen om de symptomen van diarree te verminderen en het herstelproces te versnellen. Blijf echter luisteren naar je lichaam en vermijd intensieve activiteiten als je je niet goed voelt.

Meer over ‘Diarreeremmers’

Wanneer je op zoek bent naar uitgebreide informatie over diarreeremmers, is onze diarreeremmers complete gids een goed startpunt. Je kunt ook meer te weten komen over de verschillende natuurlijke remedies en hoe ze zich verhouden tot traditionele behandelingen. Zorg ervoor dat je ook tips en aanbevelingen raadpleegt over het veilig kiezen en gebruiken van deze medicijnen, vooral als het gaat om kinderen of tijdens zwangerschap.

Reizen kan soms maagproblemen veroorzaken; lees daarom hoe je diarreeremmers onderweg kunt gebruiken. Het is ook essentieel om op de hoogte te zijn van de bijwerkingen, vooral in combinatie met andere medicijnen zoals antibiotica. Verken de rol van diarreeremmers in de gezondheidszorg, en ontdek natuurlijke alternatieven. Bovendien is het handig om te weten hoe deze medicijnen het absorptie-effect van voeding beïnvloeden, hun geschiedenis, en de effecten op sportprestaties. En vergeet niet de veiligheidstips voor het gebruik bij huisdieren en in geval van voedselvergiftiging.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn natuurlijke diarreeremmers?

Natuurlijke diarreeremmers zijn alternatieven voor medicijnen die helpen bij het stoppen van diarree en het verhelpen van maagklachten.

2. Welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij diarree?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om diarree te verminderen. Deze voedingsmiddelen helpen bij het verlichten van diarree en bevorderen een gezonde spijsvertering.

3. Hoe kunnen huismiddeltjes tegen diarree helpen?

Huismiddeltjes kunnen helpen bij het stoppen van diarree en maagklachten verminderen. Ze bieden een natuurlijke behandeling voor diarree zonder bijwerkingen.

4. Hoe kan ik diarree voorkomen?

Diarree kan worden voorkomen door bepaalde voedingsmiddelen en natuurlijke remedies te gebruiken. Ook de preventie van diarree kan worden bereikt door een gezonde spijsvertering.

5. Wat is de rol van rehydratatie bij diarree?

Rehydratatie is belangrijk bij diarree om het lichaam te helpen herstellen en uitdroging te voorkomen.

6. Zijn er natuurlijke manieren om diarree bij backpackers te behandelen?

Ja, er zijn natuurlijke remedies voor backpackers om diarree te behandelen, zoals kruidenremedies en homeopathische oplossingen.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste diarreeremmer 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *