In dit artikel

Naproxen vs. Ibuprofen: Welke pijnstiller moet je kiezen? (2023)

In dit artikel

Iedereen heeft wel eens te maken met een vervelende hoofdpijn, stekende gewrichtspijn of hinderlijke koorts. Ik kan me voorstellen hoe frustrerend het kan zijn om niet te weten welke pijnstiller de beste keuze is, ikzelf heb ook meerdere malen voor dat dilemma gestaan.

Bij het kiezen tussen Naproxen en Ibuprofen, twee veelgebruikte pijnstillers, kan deze blog je helpen. We duiken in de wereld van pijnstilling en ontdekken samen hoe deze medicijnen werken, wat hun bijwerkingen zijn en welke het beste bij jouw situatie past.

Bereid je voor op een reis door de wereld van pijnbestrijding!

Key Takeaway

De beste Naproxen van 2023 volgens onze test is Aleve Select. Dit product kun je in de drogist aanschaffen en verlicht de pijn tot wel 12 uur. Ook bruikbaar bij reumatische pijnen. Let wel op, bij twijfel raadpleeg altijd je arts.

Samenvatting

 • Naproxen en ibuprofen zijn beide pijnstillers die behoren tot de groep niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s).
 • Beide medicijnen kunnen helpen bij het verlichten van verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
 • Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen en de aanbevolen dosering te volgen om bijwerkingen te voorkomen.
 • Overleg altijd met een arts voordat je een pijnstiller gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende medische aandoeningen hebt.

Verschillen tussen Naproxen en Ibuprofen

Naproxen en Ibuprofen verschillen in hun werking, bijwerkingen en dosering en gebruik.

Werking

Naproxen en ibuprofen zijn beiden pijnstillers. Ze maken deel uit van de groep niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s). Ze brengen verlichting bij pijn, verminderen ontstekingen en koorts.

Hoe doen ze dit? Ze stoppen de aanmaak van prostaglandinen in je lijf. Prostaglandinen zijn stoffen die pijn en ontsteking kunnen veroorzaken. Voor hoofdpijn, gewrichtspijn of pijn bij je maandstonden is ibuprofen een goede keuze.

Naproxen kan helpen bij klachten zoals jicht, reumatoïde artritis, hoofdpijn en gewrichtspijn. Het is wel belangrijk dat je deze middelen juist gebruikt. Lees altijd de bijsluiter en volg de richtlijnen voor dosering en duur van het gebruik.

Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt of bezorgd bent over het gebruik van deze pijnstillers.

Bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van zowel ibuprofen als naproxen. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de duur van het gebruik niet te overschrijden.

Als je vragen of zorgen hebt over eventuele bijwerkingen, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen. Daarnaast kunnen ibuprofen en naproxen ook interacties hebben met andere medicijnen.

Het is daarom belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van alle medicijnen die je gebruikt. Bij langdurig gebruik van deze pijnstillers is het verstandig om regelmatig je lever- en nierfunctie te laten controleren.

Dosering en gebruik

De dosering en het gebruik van Naproxen en Ibuprofen zijn belangrijk om te volgen voor veilig pijnstilling:

 • Lees altijd de bijsluiter voor de aanbevolen dosering.
 • Neem de medicijnen met een glas water in, bij voorkeur tijdens of na een maaltijd.
 • Neem niet meer dan de aanbevolen dosis per dag in.
 • Zorg ervoor dat er voldoende tijd zit tussen elke dosis (bijvoorbeeld 6 tot 8 uur).
 • Gebruik deze pijnstillers niet langer dan aangegeven, tenzij voorgeschreven door een arts.
 • Raadpleeg uw arts als u andere medicijnen gebruikt om interacties te voorkomen.
 • Bij twijfel over het juiste gebruik, raadpleeg altijd uw arts.

Welke pijnstiller moet je kiezen?

Bij verschillende pijnklachten is het belangrijk om advies in te winnen bij een arts.

Advies bij verschillende pijnklachten

Bij verschillende pijnklachten is het belangrijk om het juiste advies te krijgen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het gebruik van naproxen en ibuprofen:

 1. Bij gewrichtspijn: Zowel naproxen als ibuprofen kunnen helpen bij de verlichting van gewrichtspijn, zoals artritis en jicht. Overleg met een arts om te bepalen welke pijnstiller het meest geschikt is voor uw specifieke situatie.
 2. Bij hoofdpijn: Beide geneesmiddelen kunnen effectief zijn bij de behandeling van hoofdpijn. Probeer eerst paracetamol voordat u overgaat op naproxen of ibuprofen.
 3. Bij menstruatieklachten: Ibuprofen kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn, maar naproxen wordt vaak beschouwd als de beste keuze voor langdurigere verlichting.
 4. Bij griep: Ibuprofen kan helpen bij koortsverlaging en pijnbestrijding die gepaard gaat met griepachtige symptomen. Naproxen kan ook nuttig zijn, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt vanwege mogelijk maagproblemen.

Overleg met een arts voor specifieke situaties

Als je specifieke pijnklachten hebt of als je andere medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met een arts voordat je een pijnstiller zoals naproxen of ibuprofen gebruikt.

Een arts kan je helpen bepalen welke pijnstiller het meest geschikt is voor jouw situatie. Ze kunnen ook rekening houden met mogelijke interacties tussen de pijnstiller en andere medicijnen die je gebruikt.

Het is altijd beter om veilig te zijn en advies in te winnen van een professional voordat je een medicijn inneemt, vooral als je al andere gezondheidsproblemen hebt. Onthoud dat een arts de best geïnformeerde persoon is om te bepalen welke pijnstiller het beste bij jou past.

Persoonlijke voorkeur en ervaring

Als het gaat om het kiezen tussen naproxen en ibuprofen, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur en ervaring. Sommige mensen vinden dat ibuprofen beter werkt voor hun pijnklachten, terwijl anderen juist meer baat hebben bij naproxen.

Het kan handig zijn om beide pijnstillers uit te proberen en te kijken welke het beste werkt voor jou. Het is echter altijd verstandig om een arts te raadplegen voordat je een nieuwe pijnstiller gaat gebruiken, vooral als je al andere medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt.

Uiteindelijk is het kiezen van de juiste pijnstiller een persoonlijke beslissing die gebaseerd moet zijn op jouw specifieke behoeften en ervaring.

Meer over ‘Naproxen’

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe naproxen gebruik, bijwerkingen en dosering zich verhouden tot andere medicijnen, dan ben je niet de enige. Veel mensen twijfelen tussen naproxen en ibuprofen als hun voorkeurspijnstiller. Terwijl sommigen zich richten op effectief gebruik van naproxen voor maximale pijnverlichting, maken anderen zich zorgen over potentiële maagklachten en zoeken naar manieren om hun maag te beschermen.

Wat betreft specifieke aandoeningen, biedt naproxen pijnverlichting en ontstekingsremmende voordelen voor artritis, terwijl het ook een rol speelt bij hoofdpijnverlichting. Voor vrouwen die zwanger zijn, is het essentieel om de risico’s van naproxen tijdens de zwangerschap te kennen. Sporters kunnen ook baat hebben bij naproxen voor sportblessures. Maar als naproxen niet jouw ding is, bekijk dan enkele alternatieven voor naproxen. Ook is het combineren van naproxen en alcohol iets dat je moet vermijden vanwege de mogelijke gevaren. Als je overweegt om naproxen aan kinderen te geven, zorg dan dat je op de hoogte bent van de juiste dosering en veiligheid. Voor iedereen die zich zorgen maakt over hartgezondheid, is er belangrijke informatie over naproxen en hartgezondheid. Er zijn ook vergelijkingen gemaakt tussen naproxen en paracetamol. Als je vragen hebt, bekijk dan onze veelgestelde vragen over naproxen waarin mythen worden ontrafeld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen Naproxen en Ibuprofen?

Naproxen en Ibuprofen zijn beide NSAID’s, maar ze werken anders. Ze zijn ontstekingsremmers die helpen bij pijnmanagement zoals rugpijn en hoofdpijn.

2. Zijn Naproxen en Ibuprofen gevaarlijk?

Elk geneesmiddel kan gevaarlijk zijn als het niet correct wordt gebruikt. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken en te letten op je ziektebeeld.

3. Kan ik een alternatief geneesmiddel zoals Paracetamol gebruiken in plaats van Naproxen of Ibuprofen?

Ja, Paracetamol kan worden gebruikt als een alternatief voor Naproxen of Ibuprofen. Het werkt ook als een pijnstiller en koortsverlager.

4. Zijn Naproxen en Ibuprofen effectief tegen reumatoïde artritis?

Ja, Naproxen en Ibuprofen kunnen helpen bij de behandeling van pijn door reumatoïde artritis.

5. Kunnen Naproxen en Ibuprofen ook werken als spierverslappers?

Hoewel ze meestal worden gebruikt voor pijnstilling en ontstekingsremming, kunnen Naproxen en Ibuprofen ook helpen bij spierpijn.

» Referenties


Prof Thomas J Schnitzer, MD, Prof Gerd R Burmester, MD, Prof Eduardo Mysler, MD, Prof Marc C Hochberg, MD, Prof Michael Doherty, FRCP, Elena Ehrsam, MD, et al. (2004). Comparison of lumiracoxib with naproxen and ibuprofen in the Therapeutic Arthritis Research and Gastrointestinal Event Trial (TARGET), reduction in ulcer complications: randomised controlled trial. The Lancet, VOLUME 364, ISSUE 9435, P665-674.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(04)16893-1/fulltext

(2007). Naproxen and celecoxib do not prevent AD in early results from a randomized controlled trial. Neurology journal, May 22, 68 (21).
https://n.neurology.org/content/68/21/1800.short

» Referenties

Conclusie beste Naproxen 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *