In dit artikel

Naproxen en Maagklachten: Hoe te beschermen tegen maagirritatie (2023)

In dit artikel

Naproxen is een soort pijnstiller. Het kan soms je maag irriteren. Dit kan zorgen voor maagklachten. Maar er zijn manieren om dit te voorkomen. Ten eerste moet je naproxen altijd met een half glas water innemen.

Kauw er niet op! Het tablet heeft namelijk een beschermend laagje. Dit laagje beschermt je maag.

Zorg ook dat je gezond leeft. Stop met roken als je dat doet. Rook kan extra maagklachten geven. Eet ook gezond en goed. Soms kunnen medicijnen helpen tegen de klachten. Deze medicijnen noemen we maagbeschermers.

Ze helpen je maagslijmvlies te beschermen.

Key Takeaway

De beste Naproxen van 2023 volgens onze test is Aleve Select. Dit product kun je in de drogist aanschaffen en verlicht de pijn tot wel 12 uur. Ook bruikbaar bij reumatische pijnen. Let wel op, bij twijfel raadpleeg altijd je arts.

Wat doet naproxen en waarvoor wordt het gebruikt?

Naproxen is een pijnstiller. Het helpt ook tegen ontstekingen en het verlaagt koorts. Je kunt het gebruiken voor veel soorten pijn. Dat kan pijn door reuma zijn. Maar ook pijn door griep of na een operatie.

Naproxen is net als ibuprofen en diclofenac een NSAID. Dat betekent dat naproxen je maag kan beschadigen. Dit kan leiden tot maagklachten, zoals maagirritatie en buikpijn. Om dit te voorkomen, moet je naproxen innemen met een half glas water, zonder de pil te kauwen.

Zo blijft het beschermende laagje om de pil heen heel.

Tips om maagirritatie te voorkomen

Om maagirritatie te voorkomen, zijn hier een paar tips:

  1. Neem naproxen in met een half glas water zonder te kauwen om het beschermende laagje niet te beschadigen.
  2. Pas je voeding aan en vermijd pittig, vet en zuur voedsel dat maagirritatie kan veroorzaken.
  3. Vermijd roken, omdat dit de kans op maagklachten vergroot.
  4. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga toe te passen.
  5. Praat met je arts als je andere medicijnen gebruikt die maagklachten kunnen veroorzaken, zodat ze eventuele alternatieven kunnen voorstellen.
  6. Als er sprake is van maagbacteriën, kan behandeling met antibiotica nodig zijn om deze bacteriën te bestrijden en zo de maagklachten te verminderen.

Meer over ‘Naproxen’

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe naproxen gebruik, bijwerkingen en dosering zich verhouden tot andere medicijnen, dan ben je niet de enige. Veel mensen twijfelen tussen naproxen en ibuprofen als hun voorkeurspijnstiller. Terwijl sommigen zich richten op effectief gebruik van naproxen voor maximale pijnverlichting, maken anderen zich zorgen over potentiële maagklachten en zoeken naar manieren om hun maag te beschermen.

Wat betreft specifieke aandoeningen, biedt naproxen pijnverlichting en ontstekingsremmende voordelen voor artritis, terwijl het ook een rol speelt bij hoofdpijnverlichting. Voor vrouwen die zwanger zijn, is het essentieel om de risico’s van naproxen tijdens de zwangerschap te kennen. Sporters kunnen ook baat hebben bij naproxen voor sportblessures. Maar als naproxen niet jouw ding is, bekijk dan enkele alternatieven voor naproxen. Ook is het combineren van naproxen en alcohol iets dat je moet vermijden vanwege de mogelijke gevaren. Als je overweegt om naproxen aan kinderen te geven, zorg dan dat je op de hoogte bent van de juiste dosering en veiligheid. Voor iedereen die zich zorgen maakt over hartgezondheid, is er belangrijke informatie over naproxen en hartgezondheid. Er zijn ook vergelijkingen gemaakt tussen naproxen en paracetamol. Als je vragen hebt, bekijk dan onze veelgestelde vragen over naproxen waarin mythen worden ontrafeld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn Naproxen en maagklachten?

Naproxen en maagklachten gaan over pijn in de maag die wordt veroorzaakt door deze ontstekingsremmers en hoe je kunt voorkomen dat je maagirritatie krijgt.

2. Hoe kan ik maagklachten verminderen?

Je kunt maagklachten verminderen door je voeding aan te passen, je leefstijl te veranderen, gezond te leven en met bepaalde medicijnen die helpen bij maagklachten zoals maagzuur.

3. Hoe kan ik mezelf beschermen tegen maagirritatie?

Om jezelf te beschermen tegen maagirritatie, kun je de opname van de werkzame stof van Naproxen geleidelijk maken. Daarnaast helpt het om niet te roken en op je voeding te letten.

4. Wat is de link tussen een maagbacterie en maagklachten?

Een maagbacterie kan het slijmvlies van de maag beschadigen. Dit kan leiden tot meer maagsap, wat brandend maagzuur kan veroorzaken en dus ongemak in de vorm van maagklachten.

5. Kunnen medicijnen bijdragen aan het behandelen van functionele maagklachten?

Ja, bepaalde medicijnen kunnen helpen bij het behandelen van functionele maagklachten door bijvoorbeeld het verminderen van het brandend maagzuur of het behandelen van een eventuele maagzweer of maagbloeding.

» Referenties


Prof Thomas J Schnitzer, MD, Prof Gerd R Burmester, MD, Prof Eduardo Mysler, MD, Prof Marc C Hochberg, MD, Prof Michael Doherty, FRCP, Elena Ehrsam, MD, et al. (2004). Comparison of lumiracoxib with naproxen and ibuprofen in the Therapeutic Arthritis Research and Gastrointestinal Event Trial (TARGET), reduction in ulcer complications: randomised controlled trial. The Lancet, VOLUME 364, ISSUE 9435, P665-674.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(04)16893-1/fulltext

(2007). Naproxen and celecoxib do not prevent AD in early results from a randomized controlled trial. Neurology journal, May 22, 68 (21).
https://n.neurology.org/content/68/21/1800.short

» Referenties

Conclusie beste Naproxen 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *