In dit artikel

Alles wat je moet weten over Naproxen: Gebruik, Bijwerkingen en Dosering (2023)

In dit artikel

Naproxen is een medicijn dat helpt tegen pijn. Het maakt ook de ontsteking minder en verlaagt de koorts. Veel mensen gebruiken het bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, jicht en hoofdpijn.

Het heeft het minste risico voor je hart en vaten van allemaal, maar het meeste risico voor je maag en darmen. Bijwerkingen kunnen zijn maagzweren, gaten in de darm of bloeden daar.

Dit medicijn kan ook de hoeveelheid methotrexaat in je lichaam minder maken. Als je overstapt van een ander sterk medicijn naar Naproxen Accord 250 mg moet je dat weten. Een ander soort naproxenmedicijn is Naproxen Aurobindo.

Dat bevat ook naproxen maar dan zonder de “steroïde”. Bijwerkingen van dit soort medicijnen zijn vaak klachten van maag en darmen. Het is beter om ze na het eten in te nemen om dat te voorkomen.

Er is ook onderzoek gedaan naar de gevaren van naproxen, samen met paracetamol gebruiken, autorijden en hoeveel je er elke dag mag innemen.

Key Takeaway

De beste Naproxen van 2023 volgens onze test is Aleve Select. Dit product kun je in de drogist aanschaffen en verlicht de pijn tot wel 12 uur. Ook bruikbaar bij reumatische pijnen. Let wel op, bij twijfel
raadpleeg altijd je arts.

Gebruik van Naproxen

Naproxen wordt gebruikt voor pijn, gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, jicht, koliekpijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, abnormaal vaginaal bloedverlies, artrose, spierpijn, griep en verkoudheid.

De dosering en wijze van gebruik kunnen per persoon verschillen.

Effect op pijn, gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, jicht, koliekpijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, abnormaal vaginaal bloedverlies, artrose, spierpijn, griep, verkoudheid

Naproxen is een middel dat werkt bij veel soorten pijn. Het helpt bij gewrichtspijn en reumatoïde artritis. De ziekte van Bechterew en jicht voelen minder heftig door dit middel. Bij hoofdpijn, migraine en koliekpijn brengt het verlichting.

Ook voor vrouwen met menstruatieklachten is Naproxen een uitkomst. Het kan ook helpen bij abnormaal bloedverlies uit de vagina. Voor mensen met artrose, griep, verkoudheid of spierpijn kan het ook soelaas bieden.

Het is een veelzijdig middel dat op veel manieren pijn kan verminderen.

Dosering en hoe te gebruiken

Ik zal uitleggen hoe je Naproxen moet innemen en welke dosering je moet gebruiken. Het is belangrijk om de instructies van je arts of apotheker op te volgen.

  1. Begin altijd met de laagste effectieve dosis. Dit kan variëren afhankelijk van je aandoening en symptomen.
  2. Neem Naproxen tijdens of direct na een maaltijd in om maagklachten te voorkomen.
  3. Slik de tabletten heel door met water, zonder te kauwen of te pletten.
  4. Als je moeite hebt met het doorslikken van hele tabletten, kun je ook overwegen om Naproxen als zetpil te gebruiken.
  5. Neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse dosis in, tenzij anders voorgeschreven door je arts.
  6. Houd rekening met eventuele interacties tussen Naproxen en andere medicijnen die je gebruikt, zoals methotrexaat.
  7. Indien nodig kun je een herhaalde dosis innemen na 8 tot 12 uur, maar overschrijd nooit de maximale dagelijkse dosis.

Bijwerkingen van Naproxen

– Mogelijke bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid, braken en diarree.

– Zelden voorkomende bijwerkingen zijn onder andere duizeligheid, hoofdpijn en huidreacties.

– Naproxen kan interageren met andere medicijnen, dus wees voorzichtig en volg de instructies van je arts.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van Naproxen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmproblemen, zoals maagzweren, perforaties of bloedingen. Het is belangrijk om de pillen tijdens of na het eten in te nemen om maagklachten te voorkomen.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, huiduitslag en vochtophoping. Als je last krijgt van ernstige bijwerkingen, zoals kortademigheid, borstpijn of zwelling van het gezicht, moet je direct een arts raadplegen.

Het is ook belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen die je gebruikt, omdat er interacties kunnen optreden tussen Naproxen en andere medicijnen.

Zelden voorkomende bijwerkingen

Sommige zelden voorkomende bijwerkingen van Naproxen kunnen optreden, hoewel ze niet vaak voorkomen. Deze bijwerkingen kunnen onder andere duizeligheid, vermoeidheid, huiduitslag, jeuk, wazig zien en veranderingen in de nierfunctie zijn.

Het is belangrijk om te weten dat deze bijwerkingen slechts af en toe voorkomen en niet bij iedereen optreden. Als je last krijgt van een van deze bijwerkingen, is het raadzaam om contact op te nemen met je arts.

Interacties met andere medicijnen en waarschuwingen

Het is belangrijk om te weten dat Naproxen kan interageren met andere medicijnen. Het kan bijvoorbeeld de werking van bloedverdunners zoals warfarine versterken, waardoor het risico op bloedingen toeneemt.

Het kan ook invloed hebben op de effectiviteit van bepaalde bloeddrukmedicijnen en diuretica. Het is daarom belangrijk om uw arts te informeren over alle medicijnen die u gebruikt voordat u begint met Naproxen.

Daarnaast moet u voorzichtig zijn bij het gebruik van Naproxen als u een voorgeschiedenis heeft van maagzweren of maagdarmbloedingen, omdat het medicijn het risico op dergelijke complicaties kan verhogen.

Het is ook belangrijk om te weten dat langdurig gebruik van hoge doses Naproxen het risico op cardiovasculaire bijwerkingen en nierschade kan vergroten.

Ten slotte moet u voorzichtig zijn bij het combineren van Naproxen met andere pijnstillers, zoals paracetamol. Hoewel paracetamol over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan de combinatie met Naproxen het risico op bijwerkingen verhogen.

Het is altijd het beste om uw arts te raadplegen voordat u verschillende medicijnen combineert.

Meer over ‘Naproxen’

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe naproxen gebruik, bijwerkingen en dosering zich verhouden tot andere medicijnen, dan ben je niet de enige. Veel mensen twijfelen tussen naproxen en ibuprofen als hun voorkeurspijnstiller. Terwijl sommigen zich richten op effectief gebruik van naproxen voor maximale pijnverlichting, maken anderen zich zorgen over potentiële maagklachten en zoeken naar manieren om hun maag te beschermen.

Wat betreft specifieke aandoeningen, biedt naproxen pijnverlichting en ontstekingsremmende voordelen voor artritis, terwijl het ook een rol speelt bij hoofdpijnverlichting. Voor vrouwen die zwanger zijn, is het essentieel om de risico’s van naproxen tijdens de zwangerschap te kennen. Sporters kunnen ook baat hebben bij naproxen voor sportblessures. Maar als naproxen niet jouw ding is, bekijk dan enkele alternatieven voor naproxen. Ook is het combineren van naproxen en alcohol iets dat je moet vermijden vanwege de mogelijke gevaren. Als je overweegt om naproxen aan kinderen te geven, zorg dan dat je op de hoogte bent van de juiste dosering en veiligheid. Voor iedereen die zich zorgen maakt over hartgezondheid, is er belangrijke informatie over naproxen en hartgezondheid. Er zijn ook vergelijkingen gemaakt tussen naproxen en paracetamol. Als je vragen hebt, bekijk dan onze veelgestelde vragen over naproxen waarin mythen worden ontrafeld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Naproxen en waarvoor wordt het gebruikt?

Naproxen is een ontstekingsremmer en koortsverlager die gebruikt wordt bij gewrichtsreuma en overmatige gewrichtsslijtage.

2. Hoe gebruik ik Naproxen op de juiste manier?

Voor het correcte gebruik van Naproxen, volg de dosering instructies op de verpakking of die gegeven door je arts.

3. Heeft Naproxen bijwerkingen?

Ja, Naproxen kan bijwerkingen hebben. Deze kunnen een cardiovasculair risico en gastro-intestinaal risico omvatten.

4. Kan ik Naproxen nemen als ik andere medicatie neem?

Het is belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen die je neemt voordat je begint met Naproxen.

5. Zijn er meldingen geweest over Naproxen?

Ja, er zijn meldingen gedaan over de bijwerkingen van Naproxen. Het is belangrijk om alle mogelijke bijwerkingen te melden aan je arts of apotheker.

» Referenties


Prof Thomas J Schnitzer, MD, Prof Gerd R Burmester, MD, Prof Eduardo Mysler, MD, Prof Marc C Hochberg, MD, Prof Michael Doherty, FRCP, Elena Ehrsam, MD, et al. (2004). Comparison of lumiracoxib with naproxen and ibuprofen in the Therapeutic Arthritis Research and Gastrointestinal Event Trial (TARGET), reduction in ulcer complications: randomised controlled trial. The Lancet, VOLUME 364, ISSUE 9435, P665-674.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(04)16893-1/fulltext

(2007). Naproxen and celecoxib do not prevent AD in early results from a randomized controlled trial. Neurology journal, May 22, 68 (21).
https://n.neurology.org/content/68/21/1800.short

» Referenties

Conclusie beste Naproxen 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *