In dit artikel

De Morning After Pil en Je Gezondheid: Belangrijke Inzichten (2023)

In dit artikel

Het gebruik van de morning-afterpil is simpel. Neem het zo snel mogelijk na onveilige seks. Dit helpt om een mogelijk zwangerschap te stoppen. De pil werkt door de eisprong uit te stellen.

Zo kan een zaadcel geen eicel vinden om te bevruchten. Er zijn twee soorten pillen die je kunt nemen. De ulipristalacetaat pil, bekend als EllaOne, is er een van. Het heeft een kleinere kans op zwangerschap dan andere pillen.

De andere pil is levonorgestrel. Deze is ook bekend als Levodonna, Norlevo, Postinor of Justine. Je kunt deze pillen kopen bij de apotheek of drogist zonder een recept van de huisarts.

Het is belangrijk om te weten dat de morning-afterpil geen abortus veroorzaakt. Het kan ook niet worden gebruikt als middel tegen zwangerschap op de lange termijn. Als je vaak onveilige seks hebt, moet je nadenken over hormonale anticonceptie.

Dit kan een betere optie voor je zijn. Een hormoonspiraal is geen noodanticonceptie en kan niet worden gebruikt na onveilige seks. Als je het niet zeker weet, praat dan met je arts of apotheker over wat het beste voor jou is.

Key Takeaway

De beste morning after pil van 2023 volgens onze test is EllaOne Noodanticonceptie. Deze pil is makkelijk door te slikken vanwege het kleine formaat en kan nog tot 120 uur na het vrijen nog effect hebben.

Gevolgen van frequent gebruik van de morning-afterpil

De morning-afterpil is niet bedoeld voor regelmatig gebruik. Veelvuldig gebruik kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen. Deze kunnen zijn misselijkheid, buikpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Ook kan het je menstruatie in de war brengen.

Daarbij is het belangrijk te weten dat deze pil niet werkt als een standaard anticonceptiemiddel. Het beschermt niet tegen ongewenste zwangerschap als je onveilige seks blijft hebben.

Ook beschermt het niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarom is het beter om een gewone anticonceptiepil of een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken. Deze pil is alleen bedoeld voor noodgevallen.

Advies en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van de morning-afterpil

  • Overleg altijd met een arts als je de morning-afterpil wilt gebruiken.
  • Volg de instructies op de bijsluiter nauwkeurig op.
  • Gebruik de morning – afterpil zo snel mogelijk na onbeschermde seks, bij voorkeur binnen 24 uur.
  • De morning-afterpil kan misselijkheid veroorzaken. Neem indien nodig anti-misselijkheidsmedicatie in overleg met een arts.
  • Houd er rekening mee dat de morning – afterpil niet 100% effectief is en dat zwangerschap nog steeds mogelijk is.
  • Als je menstruatie meer dan een week te laat is na het gebruik van de morning – afterpil, doe dan een zwangerschapstest en raadpleeg een arts.

Meer over ‘Morning after Pil’

Ben je nieuwsgierig naar wat de morning after pil precies is? Op onze site kun je diepgaande informatie vinden over wat een morning after pil echt is. Het correct gebruiken van de pil is cruciaal, dus lees zeker onze gebruik morning after pil instructies. Er zijn veel feiten en cijfers rondom de effectiviteit van de morning after pil en het is belangrijk om je bewust te zijn van eventuele bijwerkingen en risico’s voordat je deze inneemt.

Wist je dat er verschillen zijn tussen reguliere anticonceptie en de morning after pil? De vergelijking morning after pil vs anticonceptie geeft je meer inzicht hierin. Als je overweegt om de morning after pil te kopen, raadpleeg dan onze kopen gids. Na inname kunnen er vragen ontstaan over je menstruatie, daarom hebben we ook informatie over de menstruatie verwachting na gebruik. Voor aanvullende tips en advies is er de gebruik tips gids en diepgaande gezondheidsinzichten over de pil.

Het is ook belangrijk om de verantwoordelijkheid te begrijpen die komt kijken bij het gebruik van de morning after pil en de rol ervan in anticonceptie. Er zijn ook ethische en religieuze overwegingen verbonden aan het gebruik ervan, en we hebben daarvoor een gids over religie en ethische overwegingen voor je samengesteld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Morning After Pil?

De Morning After Pil, ook bekend als Plan B of Noodpil, is een middel dat zwangerschap kan voorkomen na seksuele activiteit.

2. Is de Morning After Pil schadelijk voor je gezondheid?

Hoewel het hormonen bevat, zijn de gezondheidsrisico’s van de Morning After Pil laag. Toch is het belangrijk om met een arts te praten over je seksuele gezondheid.

3. Waar kan ik de Morning After Pil krijgen?

De Morning After Pil is vrij verkrijgbaar bij apotheken. Je kunt het zelf kopen zonder recept.

4. Kan ik een spiraal gebruiken in plaats van de Morning After Pil?

Ja, de koperspiraal is een zeer effectief voorbehoedsmiddel dat ook na onbeschermde seks geplaatst kan worden om zwangerschap te voorkomen. Maar het moet door een arts worden geplaatst en werkt door het stoppen van de ovulatie.

» Referenties


World Health Organization. (9 november 2021). Emergency contraception.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/emergency-contraception

Mary J. Kunjappu. (2011 Jun). Pioneering Studies of the “Morning-After” Pill. Yale J Biol Med, 84(2): 109–111.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117403/

» Referenties

Conclusie beste Morning Afterpil van 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *