In dit artikel

Loperamide en Reizigersdiarree: Preventie en Behandeling (2023)

In dit artikel

Loperamide is een middel tegen diarree. Het werkt goed bij milde reizigersdiarree. Deze diarree heeft geen bloed in de ontlasting of koorts. Met dit middel komt de ontlasting minder vaak.

Het kan ook helpen bij acute infectieuze diarree. Je kan het alleen gebruiken of samen met antibiotica.

De huisarts kan loperamide geven bij acute diarree. Daarnaast zorgt hij voor vochttoediening. Probiotica kunnen ook helpen bij acute diarree. Ze kunnen ook een herinfectie voorkomen.

Bij reizigersdiarree zonder ernstige klachten zijn antibiotica niet nodig. Maar loperamide kan dan wel helpen.

Key Takeaway

De beste Loperamide van 2023 volgens onze test is Healthypharm Loperamide. Dit is zeer geschikt bij acute diarree of zelfs chronische diarree. Ik persoonlijk vind capsules prettiger dan oplosbare poeders. En het is nog voordelig ook.

Wat is reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is een veelvoorkomende aandoening die optreedt als gevolg van het eten of drinken van besmet voedsel of water tijdens het reizen naar andere landen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor reizigersdiarree.

 1. Verwisseling van voedsel en water kan het probleem zijn.
 2. Het drinken van water dat niet schoon is, kan klachten geven.
 3. Ook het eten van vuil fruit of groenten kan diarree veroorzaken.
 4. Soms krijgen mensen buikpijn door een bacterie in hun darmen.
 5. Deze bacteriën kunnen door slechte hygiëne in het eten komen.
 6. Onderweg naar de reisplek kunnen deze bacteriën ook in je lichaam komen.
 7. Je kunt bijvoorbeeld iets eten dat niet goed is of iets aanraken dat vies is.

Symptomen

Bij reizigersdiarree kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Maagkrampen
 • Misselijkheid
 • Braken

Diagnose

Om reizigersdiarree te diagnosticeren, kijkt de arts naar de symptomen en medische geschiedenis van de patiënt. Er zijn meestal geen specifieke tests nodig, tenzij er sprake is van ernstige symptomen of complicaties.

De diagnose wordt voornamelijk gesteld op basis van de klinische beoordeling door de arts. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u denkt dat u reizigersdiarree heeft, zodat zij de juiste behandeling kunnen aanbevelen.

Preventie

Ik wil graag wat tips delen om reizigersdiarree te voorkomen:

 1. Let op je hand – en voedselhygiëne. Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral voor het eten en na een toiletbezoek.
 2. Vermijd kraanwater, ijsblokjes en ongewassen groenten en fruit die mogelijk besmet kunnen zijn.
 3. Drink alleen water uit betrouwbare bronnen zoals gebotteld water of water dat minstens vijf minuten gekookt is.
 4. Gebruik geen rauwe melk of ongepasteuriseerde zuivelproducten.
 5. Eet alleen goed doorbakken vlees, gevogelte, vis en eieren.
 6. Kies voor warme gerechten die vers gekookt zijn en vermijd koude buffetten of straatverkopers waar de hygiëne twijfelachtig kan zijn.
 7. Het gebruik van probiotica kan helpen bij het versterken van de goede bacteriën in je darmen en het risico op diarree verminderen.

Behandeling met loperamide

Loperamide is een effectieve behandeling voor reizigersdiarree. Ontdek hoe loperamide werkt, de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen. Lees verder!

Effectiviteit

Loperamide is een veilig en effectief middel voor de behandeling van milde reizigersdiarree zonder bloed in de ontlasting en koorts. Het kan de frequentie van de diarree verminderen en zorgen dat de ontlasting minder vaak komt tijdens het reizen.

Als huisarts kan ik loperamide overwegen bij de behandeling van acute diarree, samen met vochttoediening. Probiotica kunnen ook worden overwogen voor de behandeling van acute diarree en ter preventie van herinfectie.

Bij reizigersdiarree zonder alarmsymptomen hebben antibiotica meestal geen plaats, maar loperamide kan als comfortbehandeling worden overwogen.

Dosering

Voor de behandeling van milde reizigersdiarree zonder bloed in de ontlasting en koorts kan loperamide gebruikt worden. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen. Dit betekent dat je bij de eerste keer dat je diarree hebt, twee capsules loperamide kunt innemen en daarna één capsule na elke dunne ontlasting.

Je moet niet meer dan acht capsules per dag nemen. Het is ook belangrijk om een arts te raadplegen voordat je loperamide gaat gebruiken. Vergeet niet extra vocht in te nemen om uitdroging te voorkomen.

Bijwerkingen

Loperamide kan enkele bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn constipatie, buikpijn en misselijkheid. Het kan ook leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.

In zeldzame gevallen kan loperamide een allergische reactie veroorzaken, zoals huiduitslag of zwelling van het gezicht, de lippen of de tong. Als je een van deze bijwerkingen ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts.

Het is ook essentieel om de juiste dosering te volgen en loperamide niet langer dan aangegeven te gebruiken om het risico op bijwerkingen te verminderen.

Meer over ‘Loperamide’

Velen stellen zich de vraag: “wat is loperamide?” en hoe het zich verhoudt in de “loperamide anti-diarree middelen vergelijking“. Voor volwassenen is het van belang om te begrijpen wat de juiste “dosering loperamide volwassenen” is. Echter, voor de jongere gebruikers onder ons, biedt de informatie over “loperamide kinderen dosering veiligheid” een essentiële leidraad.

Hoewel loperamide een effectief medicijn is, zijn er bepaalde aspecten waar gebruikers zich van bewust moeten zijn, zoals “loperamide bijwerkingen informatie“, en de “loperamide alcohol interacties voorzorgsmaatregelen“. Daarnaast is het van essentieel belang om te weten hoe te reageren in “loperamide noodgevallen eerste hulp” situaties. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten speciale aandacht besteden aan de informatie over “loperamide zwangerschap veilig gebruik” en “loperamide borstvoeding informatie“.

Voor atleten kan het interessant zijn om de “loperamide sporters gebruik voordelen” te verkennen, terwijl anderen wellicht willen begrijpen hoe loperamide kan helpen bij “opioid-geïnduceerde obstipatie” of de “alternatieve toepassingen van loperamide“. Daarnaast bieden we inzichten over “loperamide reizigersdiarree preventie behandeling“, hoe loperamide kan werken voor “chronische diarree bij langdurig gebruik“, en hoe het helpt bij symptomen van “voedselvergiftiging“. Voor diegenen met IBS is het essentieel om de “loperamide IBS effectiviteit” te begrijpen. Tot slot raden we altijd aan om een “arts te raadplegen over loperamidegebruik” en nodigen we gebruikers uit om onze “loperamide veelgestelde vragen en mythes” te bekijken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Loperamide en hoe kan het helpen bij diarree?

Loperamide, ook bekend als Imodium, is een diarreeremmer die helpt bij de behandeling van diarree door darmklachten te verminderen.

2. Hoe kan ik reizigersdiarree voorkomen?

Profylaxe van reizigersdiarree en effectieve preventie kan bereikt worden door goede hand en voedselhygiëne te oefenen en middelen zoals ORS en Tiorfix® te gebruiken.

3. Wat zijn de oorzaken van reizigersdiarree?

Reizigersdiarree kan veroorzaakt worden door voedselvergiftiging en gebrek aan goede hand en voedselhygiëne tijdens het reizen.

4. Welke klachten kunnen optreden bij diarree?

Klachten bij diarree kunnen bestaan uit dehydratie, buikkrampen, misselijkheid en frequente uitstapjes naar het toilet.

5. Hoe behandel ik reizigersdiarree?

Behandeling van reizigersdiarree kan bestaan uit het nemen van diarreeremmers zoals Loperamide, zorgen voor hydratatie om dehydratie te voorkomen, en het in acht nemen van goede hand- en voedselhygiëne.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste loperamide 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *