In dit artikel

Laxeermiddelen bij Ouderen: Veilige Gebruik en Alternatieven (2023)

In dit artikel

In dit artikel deel ik mijn bevindingen over veilig gebruik van laxeermiddelen door ouderen en bespreek ook uitvoerig de mogelijke alternatieven. Lees verder en ontdek hoe een gezonde leefstijl en voeding ook een rol kunnen spelen bij het verhelpen van constipatie bij ouderen.

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

 • Obstipatie is een veelvoorkomend probleem bij ouderen, maar er zijn veilige alternatieven voor het gebruik van laxeermiddelen.
 • Het veilig gebruik van laxeermiddelen bij ouderen omvat het volgen van de aanbevelingen van een arts en bewust zijn van de risico’s en bijwerkingen.
 • Alternatieven voor laxeermiddelen bij ouderen zijn een gezonde leefstijl met voldoende vochtinname en vezelrijke voeding, evenals het gebruik van paracetamol als alternatief.

Veilig gebruik van laxeermiddelen bij ouderen

– Volg de aanbevelingen voor gebruik van laxeermiddelen bij ouderen.

– Wees bewust van de risico’s en bijwerkingen van laxeermiddelen bij ouderen.

Aanbevelingen voor gebruik

Het is belangrijk om veilig laxeermiddelen te gebruiken. Hier zijn enkele tips:

 1. Gebruik laxeermiddelen niet zelf, maar onder leiding van een arts.
 2. Kies voor Paracetamol als veilige keus in plaats van laxeermiddelen.
 3. Als je ouder dan 14 jaar bent of een volwassene, gebruik dan Lactulose tegen obstipatie.
 4. Wees alert op uitdroging en verandering in het bloed bij langdurig gebruik van lactulose.
 5. Gebruik Macrogol en elektrolyten niet voor lange tijd.
 6. Volwassenen, jongeren en ouderen moeten 1 – 3 zakjes per dag gebruiken, verdeeld over de dag.
 7. Zemelen, psyllium, sterculiagom, lactitol, lactulose en macrogol kunnen worden gebruikt als medicijnen tegen verstopping tijdens zwangerschap.

Risico’s en bijwerkingen

Het gebruik van laxeermiddelen kan risico’s en bijwerkingen met zich meebrengen. Langdurig gebruik van lactulose en lactilol kan bijvoorbeeld uitdroging en verstoring van de samenstelling van het bloed veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om laxeermiddelen alleen onder begeleiding van een arts te gebruiken. Macrogol en elektrolyten worden meestal niet aanbevolen voor langdurig gebruik. Het is ook mogelijk dat sommige laxeermiddelen allergische reacties veroorzaken, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen.

Daarom is het altijd belangrijk om eventuele bijwerkingen te melden aan een arts.

Alternatieven voor laxeermiddelen bij ouderen

Als alternatief voor laxeermiddelen bij ouderen zijn er verschillende opties beschikbaar. Ten eerste kan een gezonde leefstijl met voldoende vochtinname en vezelrijke voeding helpen bij het stimuleren van de darmen en het voorkomen van obstipatie.

Het eten van groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten kan bijdragen aan een goede stoelgang. Daarnaast kan paracetamol worden gebruikt als alternatief voor laxeermiddelen, omdat het veilig is en geen invloed heeft op de darmfunctie.

Het is echter belangrijk om altijd advies in te winnen bij een arts voordat je een alternatief voor laxeermiddelen gaat gebruiken.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Als je ooit hebt overwogen om laxeermiddelen te gebruiken, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn. Het overmatig gebruik van laxeermiddelen kan namelijk ongewenste gevolgen hebben. Er zijn verschillende laxeermiddelen voor zelfzorg, zoals de zelfzorg laxeermiddelen en voor je een laxeermiddel aankoopt, is het van belang te weten over zachtmakers in laxeermiddelen en hun effect tijdens zwangerschap of voor ouderen.

Daarnaast zijn er specifieke middelen voor obstipatie en je kunt ook kiezen voor kruiden laxeermiddelen. Er circuleren echter veel mythen over laxeermiddelen en daarom is het raadzaam altijd de gebruiksaanwijzing en de juiste dosering te volgen, zeker bij bepaalde medische condities. Er zijn ook tips voor preventie en als je op zoek bent naar andere opties, bekijk dan de alternatieven. Het is ook handig om de verschillende types laxeermiddelen te kennen om een weloverwogen keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn laxeermiddelen en hoe helpen ze bij ouderen?

Laxeermiddelen zijn medicijnen die helpen bij verstopping of obstipatie. Ze maken het voor ouderen makkelijker om naar de wc te gaan.

2. Welke veilige alternatieven zijn er voor laxeermiddelen bij ouderen?

Veilige alternatieven voor laxeermiddelen bij ouderen kunnen een vezelrijk dieet, veel groente en fruit zijn en een gezonde leefstijl leiden.

3. Kunnen darmklachten bij ouderen worden verholpen zonder medicijnen?

Ja, voeding en een gezonde leefstijl kunnen veel darmklachten bij ouderen voorkomen en verhelpen. Ook kruiden kunnen een natuurlijk laxeermiddel zijn.

4. Wat kan langdurig gebruik van laxeermiddelen doen bij ouderen?

Langdurig gebruik van laxeermiddelen bij ouderen kan nadelige gevolgen hebben. Het is belangrijk om veilig met deze medicijnen om te gaan.

5. Hoe kunnen we verstopping voorkomen bij ouderen?

Verstopping bij ouderen kan worden voorkomen door een vezelrijk dieet, voldoende vochtinname en dagelijkse beweging.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

 • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
 • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
 • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
 • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *