In dit artikel

Laxeermiddelen: Met of zonder recept? (2023)

In dit artikel

Ben je het zat om steeds weer met die vervelende verstopping te worstelen? Ik ben er geweest, en ik weet dat het geen pretje is! Ongeveer 10% van de bevolking krijgt laxeermiddelen op recept, wat aantoont dat dit een wijdverbreid probleem is.

In dit blogpost zal ik een diepgaande blik werpen op laxeermiddelen, de verschillen tussen diegene met en zonder recept, en hoe ze kunnen helpen bij de algehele gezondheid van je spijsvertering.

Laten we dit onderwerp eens ‘ontlasten’!

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

  • Laxeermiddelen zijn medicijnen die helpen bij verstopping of obstipatie en kunnen zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar zijn.
  • Laxeermiddelen op recept worden voorgeschreven door een dokter en moeten alleen worden gebruikt onder hun advies.
  • Laxeermiddelen zonder recept kunnen zelfzorgmiddelen zijn, maar moeten nog steeds met mate en volgens de aanwijzingen worden gebruikt.
  • Raadpleeg altijd een arts als je langdurige of ernstige klachten hebt of als je bijwerkingen ervaart van laxeermiddelen.

Wat zijn laxeermiddelen en wanneer worden ze gebruikt?

Laxeermiddelen zijn medicijnen die helpen bij het bevorderen van de darmbeweging en het stimuleren van de stoelgang. Ze worden gebruikt bij darmklachten zoals verstopping of obstipatie.

Laxeermiddelen op recept

Ik ga je wat vertellen over laxeermiddelen op recept. Ongeveer 10% van de mensen heeft deze nodig. De dokter schrijft het recept. Je kan het dan bij de apotheek halen. Deze medicijnen helpen als je last hebt van je darmen.

Ze maken je ontlasting zachter. Voorbeelden zijn lactulose en lactitol. Je kan lactulose krijgen in poedervorm of als drankje. Maar let op, gebruik dit soort medicijnen niet zelf zonder advies van de dokter.

Het kan slecht voor je zijn! Als je veel last hebt van verstopping, moet je naar de dokter gaan.

Laxeermiddelen zonder recept

Sommige laxeermiddelen kunnen zonder recept bij de apotheek en drogist worden gekocht. Deze zelfzorgmedicijnen kunnen worden gebruikt voor milde gevallen van verstopping. Voorbeelden van laxeermiddelen zonder recept zijn macrogolpoeder en lactulose drankjes.

Deze middelen helpen om de ontlasting zachter te maken en de stoelgang te vergemakkelijken. Het is echter belangrijk om ze alleen te gebruiken zoals aangegeven en niet te langdurig of in grote hoeveelheden.

Als je last hebt van aanhoudende of ernstige klachten van verstopping, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Verschillende soorten laxeermiddelen

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen die op recept verkrijgbaar zijn, zoals macrogol en lactulose, die helpen bij het vocht opnemen en de darmbeweging stimuleren, en er zijn ook laxeermiddelen zonder recept, zoals bisacodyl, magnesiumoxide en sennosiden, die de darmbeweging stimuleren.

Wateraantrekkende laxeermiddelen (macrogol/lactulose)

Wateraantrekkende laxeermiddelen, zoals macrogol en lactulose, kunnen helpen bij het behandelen van verstopping. Ze werken door water aan te trekken in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren.

Macrogol en lactulose zijn verkrijgbaar in poedervorm of als drankje en kunnen zowel op recept als zonder recept worden gekocht. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de instructies van de arts of apotheker te raadplegen voor het juiste gebruik van deze laxeermiddelen.

Bij langdurige of ernstige klachten is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Laxeermiddelen die de darmbeweging stimuleren (bisacodyl/magnesiumoxide/sennosiden)

Er zijn laxeermiddelen die de darmbeweging stimuleren, zoals bisacodyl, magnesiumoxide en sennosiden. Deze middelen helpen de spieren in de darmen te bewegen en stimuleren zo de stoelgang.

Ze kunnen worden gebruikt bij verstopping, maar het is belangrijk om ze niet langdurig te gebruiken zonder medisch advies. Deze laxeermiddelen zijn verkrijgbaar zonder recept bij de apotheek en drogist.

Let op: overmatig gebruik kan leiden tot buikpijn en diarree.

Laxeermiddelen met serotonine

Laxeermiddelen met serotonine zijn medicijnen die helpen bij verstopping. Ze werken door het stimuleren van de darmbeweging en het bevorderen van de stoelgang. Deze medicijnen kunnen alleen op recept verkregen worden en moeten worden ingenomen volgens de instructies van de arts.

Het is belangrijk om te weten dat laxeermiddelen met serotonine bijwerkingen kunnen hebben, zoals misselijkheid en diarree. Daarom is het altijd verstandig om met een arts te praten voordat je deze medicijnen gaat gebruiken.

Als je last hebt van verstopping, kan een laxeermiddel met serotonine een oplossing zijn, maar het is belangrijk om het juiste advies en begeleiding te krijgen van een professional.

Tips voor een verstopping en wat de apotheker kan doen

– Bij een verstopping kunnen de volgende tips helpen: voldoende water drinken, vezelrijk voedsel eten, regelmatig bewegen en stress verminderen.

– De apotheker kan advies geven over zelfzorgmedicijnen en verbandmiddelen die kunnen helpen bij een verstopping.

– Daarnaast kan de apotheker ook informeren over eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen.

Tips voor een verstopping

Heb je last van verstopping? Hier zijn enkele tips die je kunt proberen. Ten eerste, drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en de ontlasting zacht te houden. Daarnaast is het belangrijk om vezelrijk voedsel te eten, zoals volkoren granen, fruit en groenten.

Dit kan helpen om de darmbeweging te stimuleren en de ontlasting soepeler te maken. Ook regelmatig bewegen kan helpen om de stoelgang op gang te brengen. Probeer elke dag minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te doen.

Als deze tips niet helpen of als je last hebt van langdurige of ernstige verstopping, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Zij kunnen je beoordelen en indien nodig medicatie voorschrijven of aanvullende adviezen geven.

Advies van de apotheker

Als apotheker wil ik graag een aantal adviezen geven over het gebruik van laxeermiddelen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat laxeermiddelen zonder medisch advies schadelijk kunnen zijn.

Daarom is het altijd verstandig om eerst een arts te raadplegen voordat je laxeermiddelen gebruikt. Ook is het goed om te weten dat niet alle laxeermiddelen vergoed worden door de verzekering, dus het kan handig zijn om dit van tevoren te controleren.

Verder is het belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen en de doseringen nauwkeurig op te volgen. Bij langdurige of ernstige klachten is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.

Wanneer is het nodig om een arts te raadplegen?

Als je last hebt van langdurige of ernstige klachten van verstopping, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit geldt vooral als de klachten niet verbeteren met zelfzorgmiddelen of veranderingen in je dieet en levensstijl.

Een arts kan de oorzaak van de verstopping onderzoeken en de juiste behandeling voorschrijven. Het is ook belangrijk om een arts te raadplegen als je bijwerkingen ervaart van laxeermiddelen, zoals buikpijn, diarree of uitdroging.

Een arts kan beoordelen of het gebruik van laxeermiddelen veilig en effectief voor jou is.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Het gebruik van laxeermiddelen is een veelbesproken onderwerp, vooral als het gaat om onderwerpen als laxeermiddel misbruik en laxeermiddel afhankelijkheid. Er zijn diverse soorten laxeermiddelen beschikbaar op de markt, een uitgebreide vergelijking laxeermiddelen kan dan ook verhelderend werken. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van zowel de laxeermiddel langetermijneffecten als de laxeermiddel korte termijn effecten.

Voordat je begint met het gebruik van een laxeermiddel, is het essentieel om te weten over de mogelijke laxeermiddel contra-indicaties. Afhankelijk van de behoefte kan men kiezen voor een laxeermiddel op recept, een synthetisch laxeermiddel of zelfs biologische laxeermiddelen. Het is alarmerend dat het gebruik ervan ook populair is onder jongvolwassenen en adolescenten. Gelukkig zijn er ook laxeermiddel huisremedies beschikbaar als alternatief. Tot slot zijn de kosten, mogelijke vergoeding en de dekking door je zorgverzekering aspecten om rekening mee te houden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn laxeermiddelen met of zonder recept?

Laxeermiddelen zijn geneesmiddelen die helpen bij constipatie. Ze kunnen met of zonder voorschrift van een arts worden gekocht.

2. Hoe werken laxeermiddelen op het maagdarmstelsel?

Laxeermiddelen hebben een laxerend effect op het spijsverteringssysteem. Ze helpen bij de beweging van de stoelgang door het maagdarmstelsel.

3. Zijn er bijwerkingen van laxeermiddelen?

Ja, laxeermiddelen kunnen bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om vezels te eten en een vezelrijk dieet te volgen om de darmflora gezond te houden.

4. Kunnen kruidenmiddelen helpen bij obstipatie?

Ja, sommige kruidenmiddelen kunnen een laxerend effect hebben en helpen bij de behandeling van obstipatie. Het is altijd goed om advies te vragen aan een arts voor gebruik.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

  • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
  • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
  • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *