In dit artikel

Laxeermiddelen: Tips voor jongvolwassenen.(2023)

In dit artikel

In deze blogpost zal ik verschillende soorten laxeermiddelen belichten, de gevaren van hun gebruik en een aantal natuurlijke alternatieven om de stoelgang te bevorderen. Lees verder om tips en adviezen te ontdekken die jou kunnen helpen bij het omgaan met dit ongemakkelijke probleem.

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

  • Laxeermiddelen zijn medicijnen die worden gebruikt om obstipatie te verlichten en de stoelgang te bevorderen.
  • Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, zoals peristaltiek stimulerende laxeermiddelen, osmotische laxeermiddelen, stimulerende laxeermiddelen en zwelmiddelen.
  • Het gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot verslaving, schadelijke effecten op de darmen en verstoring van de natuurlijke stoelgang.
  • Alternatieven voor laxeermiddelen zijn onder andere het eten van voldoende vezels, het drinken van voldoende water, regelmatig bewegen, het niet ophouden van de ontlasting en het eten op regelmatige tijden.
  • Professionele hulp en behandelingsopties kunnen nodig zijn bij langdurige obstipatieproblemen.

Wat zijn laxeermiddelen?

Laxeermiddelen zijn verschillende soorten medicijnen die worden gebruikt om obstipatie te verlichten en de stoelgang te bevorderen.

Peristaltiek stimulerende laxeermiddelen

Peristaltiek stimulerende laxeermiddelen helpen je darmen. Ze doen je darmen sneller werken. Dit helpt de stoelgang sneller door de darmen te bewegen. Zo kan de ontlasting makkelijker uit het lichaam komen.

Deze laxeermiddelen zijn goed tegen obstipatie. Maar ze mogen niet te vaak gebruikt worden. Want dan kunnen je darmen lui worden en niet meer zelf werken. Dus, gebruik ze met zorg!

Osmotische laxeermiddelen

Osmotische laxeermiddelen zijn een soort medicijnen die worden gebruikt om obstipatie te behandelen. Ze werken door water in de darmen aan te trekken, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren.

Deze laxeermiddelen helpen ook bij het stimuleren van de darmbeweging, wat helpt bij het verlichten van verstopping. Bekende osmotische laxeermiddelen zijn onder andere lactulose en macrogol.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van osmotische laxeermiddelen, omdat dit helpt bij de werking van het medicijn. Houd er rekening mee dat elk laxeermiddel bijwerkingen kan hebben, dus zorg ervoor dat je altijd de instructies op het etiket volgt en indien nodig advies vraagt aan een arts of apotheker.

Stimulerende laxeermiddelen

Stimulerende laxeermiddelen zijn een type laxeermiddelen dat de darmbewegingen stimuleert om de ontlasting te bevorderen. Ze werken door irritatie van de darmwand, waardoor de darmen samentrekken en de ontlasting naar buiten wordt geduwd.

Deze laxeermiddelen kunnen helpen bij tijdelijke obstipatie, maar het is belangrijk om ze niet regelmatig te gebruiken, omdat ze verslavend kunnen zijn en schadelijke effecten op de darmen kunnen hebben.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je stimulerende laxeermiddelen gebruikt.

Zwelmiddelen

Zwelmiddelen zijn een type laxeermiddel dat wordt gebruikt om verstopping te verlichten. Ze werken door water in de darmen vast te houden, waardoor de ontlasting zacht en gemakkelijker door de dikke darm kan bewegen.

Zwelmiddelen kunnen helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van zwelmiddelen om uitdroging te voorkomen.

Gevaren van het gebruik van laxeermiddelen

Het gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot verslaving, schadelijke effecten op de darmen en verstoring van de natuurlijke stoelgang. Lees verder om meer te weten te komen over de gevaren en alternatieven voor het gebruik van laxeermiddelen.

Verslavingsgevaar

Laxeermiddelen kunnen verslavend zijn bij langdurig gebruik. Het lichaam kan afhankelijk worden van laxeermiddelen om een normale stoelgang te hebben. Dit kan leiden tot problemen wanneer je probeert te stoppen met het gebruik ervan.

Het is belangrijk om bewust te zijn van dit verslavingsgevaar en laxeermiddelen alleen te gebruiken volgens de aanwijzingen van een arts of apotheker. Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van laxeermiddelen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te helpen bij het afbouwen en herstellen van een gezonde stoelgang.

Schadelijke effecten op de darmen

Laxeermiddelen kunnen schadelijke effecten hebben op de darmen. Ze kunnen de natuurlijke balans in de darmen verstoren en leiden tot darmproblemen zoals diarree, buikpijn en maagklachten.

Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan ook leiden tot een afhankelijkheid van deze middelen om naar het toilet te kunnen gaan. Dit kan de darmen lui maken en ervoor zorgen dat ze niet meer op de natuurlijke manier kunnen functioneren.

Het is daarom belangrijk om voorzichtig om te gaan met het gebruik van laxeermiddelen en altijd advies te vragen aan een professional als je regelmatig last hebt van verstopping.

Verstoort de natuurlijke stoelgang

Het gebruik van laxeermiddelen kan de natuurlijke stoelgang verstoren. Hoewel ze kunnen helpen bij verstopping, kunnen ze ook leiden tot afhankelijkheid en schadelijke effecten op de darmen.

Het is belangrijk om te weten dat laxeermiddelen geen langetermijnoplossing zijn. Het aanpassen van je eet- en leefgewoonten, zoals voldoende vezels eten, genoeg drinken, regelmatig bewegen en niet je ontlasting ophouden, zijn gezondere alternatieven die de natuurlijke stoelgang bevorderen.

Als je last hebt van obstipatie, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken en behandelingsopties te overwegen die passen bij jouw specifieke situatie. Onthoud dat regelmatige controles belangrijk zijn voor een gezonde darmfunctie.

Alternatieven voor laxeermiddelen

– Eet voldoende vezels.

– Drink voldoende water.

– Beweeg regelmatig.

– Houd je ontlasting niet op.

– Eet op regelmatige tijden.

Voldoende vezels eten

Voldoende vezels eten is een belangrijke manier om obstipatie te voorkomen. Vezels helpen namelijk de ontlasting soepel en regelmatig te houden. Het is aanbevolen om minimaal 30 gram vezels per dag te eten.

Goede bronnen van vezels zijn bijvoorbeeld volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Door voldoende vezelrijk voedsel te eten, kan de stoelgang verbeteren en kunnen darmproblemen zoals verstopping worden verminderd.

Voldoende drinken

Ik weet dat het belangrijk is om voldoende te drinken als je last hebt van obstipatie. Het drinken van genoeg water kan helpen om de ontlasting zacht te houden en de stoelgang te bevorderen.

Het wordt aanbevolen om minstens 8 glazen water per dag te drinken. Naast water kan je ook kiezen voor andere gezonde drankjes zoals vruchtensap, kruidenthee of bouillon. Het vermijden van cafeïne en alcoholische dranken is echter ook belangrijk, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.

Zorg er dus voor dat je altijd voldoende drinkt om je darmen gezond te houden.

Regelmatig bewegen

Bewegen is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kan helpen bij verstopping. Ik probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, zoals wandelen, fietsen of dansen. Dit helpt mijn darmen om actief te blijven en bevordert de stoelgang.

Als ik te lang stilzit, merk ik dat mijn darmen ook minder actief worden en ik meer last krijg van obstipatie. Dus bewegen is een eenvoudige en effectieve manier om verstopping te voorkomen.

Poep niet ophouden

Als je aandrang voelt om naar het toilet te gaan, is het belangrijk om niet je ontlasting op te houden. Dit kan leiden tot verstopping en problemen met je darmen. Probeer altijd naar het toilet te gaan wanneer je aandrang voelt, zelfs als je haast hebt.

Het is beter om even de tijd te nemen voor een goede stoelgang dan om verstopping te riskeren.

Eten op regelmatige tijden

Het eten op regelmatige tijden is een belangrijke gewoonte die kan helpen bij het voorkomen van verstopping. Wanneer ik regelmatig eet, geef ik mijn darmen de kans om op een natuurlijke manier te werken.

Het lichaam kan dan de voedingsstoffen uit het voedsel opnemen en de onverteerbare vezels helpen om de ontlasting soepel te houden. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken, omdat dit helpt bij de spijsvertering en het zacht houden van de ontlasting.

Door regelmatig te eten en voldoende te drinken, kan ik mijn darmen gezond houden en obstipatie voorkomen.

Professionele hulp en behandelingsopties

– Gewichtsconsulenten kunnen helpen bij het behandelen van laxeermiddelverslaving.

– Medische hulp is belangrijk bij constipatieproblemen.

– Verpleegkundige en psychologische begeleiding kunnen ondersteuning bieden bij de behandeling.

– In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn.

– Regelmatige controles zijn essentieel voor het behouden van een gezonde stoelgang.

Behandeling door een gewichtsconsulent

Als je problemen hebt met je gewicht en eetgewoonten, kan het raadplegen van een gewichtsconsulent een goede optie zijn. Een gewichtsconsulent kan je helpen bij het opstellen van een gezond eet- en beweegplan dat bij jouw behoeften en levensstijl past.

Ze kunnen je ook voorzien van nuttige tips en adviezen om op een gezonde manier af te vallen of juist op gewicht te blijven. Een gewichtsconsulent kan samen met jou werken aan het veranderen van je voedingspatroon en het aanleren van gezonde gewoontes, zodat je op de lange termijn een gezond gewicht kunt behouden.

Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met een gewichtsconsulent om je voortgang te bespreken en eventuele obstakels te overwinnen.

Medische hulp bij constipatie

Als je last hebt van constipatie en de alternatieven voor laxeermiddelen niet helpen, is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Een arts kan je beoordelen en de juiste behandeling voorschrijven.

In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven die helpen bij het oplossen van het probleem, zoals osmotische laxeermiddelen of bulkvormende laxeermiddelen. Het is belangrijk om regelmatige controles te ondergaan om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is en eventuele bijwerkingen te monitoren.

Vergeet niet om open en eerlijk met je arts te praten over je symptomen en eventuele vragen te stellen die je hebt. Medische hulp kan vaak een effectieve oplossing bieden voor constipatieproblemen.

Verpleegkundige en psychologische begeleiding

Als je worstelt met het gebruik van laxeermiddelen en obstipatie, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een verpleegkundige kan je helpen bij het begrijpen van de oorzaken van je obstipatie en je adviseren over gezonde eet- en leefgewoonten.

Ze kunnen ook aanvullende medische hulp bieden als dat nodig is.

Psychologische begeleiding kan ook een belangrijke rol spelen bij het behandelen van obstipatie. Een psycholoog kan je helpen om de onderliggende emotionele oorzaken van je obstipatie aan te pakken en gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen.

Ze kunnen je ook ondersteunen bij het veranderen van negatieve gedragspatronen die bijdragen aan obstipatie.

Operatieve ingrepen

Soms kan het nodig zijn om een operatieve ingreep uit te voeren als andere behandelingen niet helpen bij obstipatie. Operaties kunnen worden gedaan om blokkades in de darmen te verwijderen of om de werking van de darmen te verbeteren.

Een voorbeeld van een operatieve ingreep is een colectomie, waarbij een deel van de dikke darm wordt verwijderd. Het is belangrijk om te onthouden dat operatieve ingrepen alleen in ernstige gevallen worden aanbevolen en dat ze risico’s met zich meebrengen.

Voordat een operatie wordt overwogen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een medisch professional.

Belang van regelmatige controles.

Regelmatige controles zijn belangrijk om mogelijke complicaties van het gebruik van laxeermiddelen te voorkomen. Het is essentieel om uw gezondheid in de gaten te houden en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Een arts kan u adviseren over de juiste dosering en het juiste gebruik van laxeermiddelen, en u helpen eventuele bijwerkingen te verminderen. Blijf communiceren met uw zorgverlener en zorg ervoor dat u regelmatig follow-upafspraken maakt om uw voortgang te bespreken en ervoor te zorgen dat uw behandeling effectief is.

Denk eraan dat zelfmedicatie met laxeermiddelen risico’s met zich meebrengt en dat het altijd het beste is om professioneel advies in te winnen.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Het gebruik van laxeermiddelen is een veelbesproken onderwerp, vooral als het gaat om onderwerpen als laxeermiddel misbruik en laxeermiddel afhankelijkheid. Er zijn diverse soorten laxeermiddelen beschikbaar op de markt, een uitgebreide vergelijking laxeermiddelen kan dan ook verhelderend werken. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van zowel de laxeermiddel langetermijneffecten als de laxeermiddel korte termijn effecten.

Voordat je begint met het gebruik van een laxeermiddel, is het essentieel om te weten over de mogelijke laxeermiddel contra-indicaties. Afhankelijk van de behoefte kan men kiezen voor een laxeermiddel op recept, een synthetisch laxeermiddel of zelfs biologische laxeermiddelen. Het is alarmerend dat het gebruik ervan ook populair is onder jongvolwassenen en adolescenten. Gelukkig zijn er ook laxeermiddel huisremedies beschikbaar als alternatief. Tot slot zijn de kosten, mogelijke vergoeding en de dekking door je zorgverzekering aspecten om rekening mee te houden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn laxeermiddelen en hoe kunnen ze helpen?

Laxeermiddelen zijn pillen of voedingsmiddelen die helpen bij het creëren van zachtere ontlasting. Ze kunnen jongvolwassenen helpen hun eet- en leefgewoonten te verbeteren.

2. Hoe kunnen natuurlijke remedies helpen bij de beweging van de darmen?

Natuurlijke remedies zoals het verhogen van de waterinname en het eten van gezonde voeding rijk aan voedingsvezels kunnen helpen bij het bevorderen van gezonde darmbewegingen.

3. Welke tips zijn er voor pubers om hun darmgezondheid te verbeteren?

Pubers kunnen lichaamsbeweging en een gezond dieet opnemen in hun dagelijkse routine. Ze moeten ook letten op hun hydratatie en voldoende water drinken.

4. Zijn laxeermiddelen veilig voor zwangere vrouwen?

Sommige laxeermiddelen kunnen veilig zijn voor zwangere vrouwen, maar het is altijd het beste om gezondheidsadvies in te winnen. Ze kunnen ook kiezen voor natuurlijke remedies zoals gezonde voeding en voldoende hydratatie.

5. Wat kan helpen bij het trainen van de blaas?

Plastraining, gezonde leefgewoonten en een dieet rijk aan voedingsvezels kan helpen bij het trainen van de blaas. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

  • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
  • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
  • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *