In dit artikel

Laxeermiddelen: Probeer deze huisremedies eens!(2023)

In dit artikel

Verstopping is een veel voorkomend probleem waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Net als jullie, heb ik ook last van dit ongemakkelijke probleem gehad, maar goed nieuws, er zijn eenvoudige en natuurlijke oplossingen die we thuis kunnen proberen, voordat we naar laxeermiddelen grijpen.

Dit artikel helpt je om erachter te komen wat de oorzaak van verstopping kan zijn, hoe je je dieet kunt aanpassen om het te verlichten en wanneer het tijd is om laxeermiddelen te gebruiken.

Zelfs als deze oplossingen niet werken, hoef je niet in paniek te raken, want er zijn nog meer opties!

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

  • Verstopping is een veelvoorkomend probleem dat we thuis kunnen aanpakken met natuurlijke huisremedies.
  • Laxeermiddelen zijn medicijnen die de darmen stimuleren en de stoelgang bevorderen.
  • Huisremedies zoals vezelrijke voeding, voldoende water drinken en regelmatig bewegen kunnen verstopping verlichten.
  • Praat altijd met een arts voordat je laxeermiddelen gebruikt en gebruik ze niet langdurig.

Wat zijn laxeermiddelen?

Laxeermiddelen zijn medicijnen die worden gebruikt om obstipatie te verlichten en de stoelgang te bevorderen.

Verschillende soorten laxeermiddelen

Er zijn veel soorten laxeermiddelen. Bulkvormende laxeermiddelen maken je ontlasting groter en zachter. Ze trekken vocht aan in de darmen. Dit maakt de ontlasting zacht en zet aan tot darmbeweging.

Sommige laxeermiddelen, zoals zemelen en psyllium, zijn veilig tijdens de zwangerschap. Maar andere, zoals linaclotide en prucalopride, zijn niet goed voor zwangere vrouwen. Dus, het is belangrijk om met een arts te praten voor het gebruik van laxeermiddelen.

We moeten ook beseffen dat het vaak nemen van laxeermiddelen niet de echte oorzaak van verstopping oplost. En als je ze te vaak neemt, kun je er afhankelijk van worden.

Hoe werken ze?

Laxeermiddelen werken door de darmen te stimuleren en de ontlasting zachter te maken. Ze helpen bij het oplossen van verstopping en maken het gemakkelijker om naar het toilet te gaan.

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, zoals bulkvormende laxeermiddelen die de hoeveelheid en zachtheid van de ontlasting vergroten, osmotische laxeermiddelen die vocht in de darmen aantrekken, stimulerende laxeermiddelen die de darmbewegingen stimuleren en verzachtende laxeermiddelen die de ontlasting zachter maken.

Het is belangrijk om met een arts te overleggen welk type laxeermiddel het beste voor jou is, afhankelijk van je symptomen en behoeften. Onthoud dat langdurig gebruik van laxeermiddelen niet wordt aanbevolen, omdat het kan leiden tot afhankelijkheid en andere bijwerkingen.

Huisremedies bij verstopping

– Eet voedsel dat rijk is aan vezels om de stoelgang te bevorderen.

– Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen en obstipatie te verminderen.

– Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om de darmbewegingen te stimuleren.

Vezelrijke voeding

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels kunnen helpen bij verstopping. Denk aan groenten, fruit en volkorenbrood. Deze voedingsmiddelen bevatten vezels die de stoelgang zachter maken en de darmbewegingen stimuleren.

Het is belangrijk om voldoende vezels in je dieet op te nemen, omdat vezels helpen bij een gezonde spijsvertering en het voorkomen van verstopping.

Voldoende water drinken

Het is belangrijk om voldoende water te drinken als je last hebt van verstopping. Water helpt namelijk om de ontlasting zachter te maken en de darmbeweging te stimuleren. Het kan helpen om ten minste 8 glazen water per dag te drinken.

Dit kan ervoor zorgen dat de ontlasting gemakkelijker door de dikke darm kan bewegen en voorkomt dat de ontlasting hard wordt. Dus vergeet niet om genoeg water te drinken!

Regulier bewegen

Regulier bewegen is een belangrijke manier om verstopping te voorkomen en de darmbeweging te stimuleren. Door regelmatig fysiek actief te zijn, help je de dikke darm om goed te functioneren en de ontlasting soepel door het lichaam te laten bewegen.

Dit kan helpen om obstipatie te voorkomen. Een eenvoudige manier om meer beweging in je dagelijkse routine op te nemen, is door te wandelen, fietsen of zwemmen. Deze activiteiten stimuleren de darmen en bevorderen een betere spijsvertering.

Probeer minstens 30 minuten per dag matig intensief te bewegen om de verstopping te verminderen en een gezonde stoelgang te bevorderen. Onthoud dat beweging niet alleen goed is voor je algehele gezondheid, maar ook helpt bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang.

Wanneer laxeermiddelen gebruiken?

Bij langdurige obstipatie, bij onvoldoende effect van huisremedies en wanneer vermijden?

Bij langdurige obstipatie

Als je last hebt van langdurige obstipatie, is het raadzaam om laxeermiddelen te proberen. Laxeermiddelen kunnen helpen om de ontlasting zachter te maken en de darmbeweging te stimuleren.

Het is echter belangrijk om deze middelen alleen te gebruiken na overleg met een arts. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan namelijk afhankelijkheid veroorzaken en de onderliggende oorzaak van de verstopping niet aanpakken.

Bijwerkingen zoals krampen, diarree en uitdroging kunnen ook optreden. Dus zorg ervoor dat je de juiste dosering en het juiste type laxeermiddel gebruikt, op aanraden van een arts.

Bij onvoldoende effect van huisremedies

Als de huisremedies geen effect hebben bij verstopping, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ze kunnen andere laxeermiddelen aanbevelen die sterker zijn dan de huisremedies.

Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de laxeermiddelen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven. Gebruik laxeermiddelen niet langdurig zonder overleg met een arts, omdat dit tot afhankelijkheid kan leiden.

Als je last krijgt van buikpijn, diarree of andere bijwerkingen, neem dan direct contact op met een arts.

Wanneer vermijden?

Het is belangrijk om laxeermiddelen te vermijden in bepaalde situaties. Allereerst moeten laxeermiddelen niet worden gebruikt als je last hebt van acute buikpijn, misselijkheid of braken.

Daarnaast is het beter om laxeermiddelen te vermijden als je een darmafsluiting hebt of als je vermoedt dat je een bijwerking hebt van een ander medicijn. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het verstandig om voor gebruik van laxeermiddelen eerst een arts te raadplegen.

Het is altijd het beste om medisch advies in te winnen voordat je laxeermiddelen gaat gebruiken, vooral als je al andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt. Onthoud dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak van verstopping aan te pakken in plaats van alleen symptoombestrijding toe te passen.

Tips voor veilig gebruik van laxeermiddelen

Raadpleeg altijd een arts voordat u laxeermiddelen gebruikt. Ontdek meer tips voor veilig gebruik van laxeermiddelen in deze blog!

Overleg met een arts

Het is altijd verstandig om met een arts te overleggen voordat je laxeermiddelen gebruikt. Een arts kan je adviseren over de beste opties voor jouw specifieke situatie en eventuele risico’s of bijwerkingen bespreken.

Ze kunnen ook onderliggende oorzaken van de verstopping identificeren en behandelingen aanbevelen om deze aan te pakken. Het is belangrijk om openlijk met een arts te praten over je symptomen en gegevens, zodat zij de juiste diagnose kunnen stellen en de meest geschikte behandeling kunnen voorstellen.

Samenwerken met een arts kan helpen om veilig en effectief om te gaan met verstopping en ervoor te zorgen dat je de beste zorg krijgt.

Niet langdurig gebruiken

Het is belangrijk om laxeermiddelen niet voor een lange periode te gebruiken. Hoewel ze nuttig kunnen zijn bij obstipatie, kan langdurig gebruik ervan leiden tot afhankelijkheid. Het is beter om eerst je dieet aan te passen en huisremedies te proberen voordat je naar laxeermiddelen grijpt.

Als huisremedies niet werken, kun je een arts raadplegen voor advies over het juiste gebruik van laxeermiddelen.

Let op bij specifieke aandoeningen

Bij bepaalde aandoeningen moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van laxeermiddelen. Bijvoorbeeld, als je maagpijn hebt, kan het gebruik van laxeermiddelen de pijn verergeren. Ook als je een darmaandoening zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, kan het gebruik van laxeermiddelen complicaties veroorzaken.

Het is altijd het beste om advies te vragen aan een arts voordat je laxeermiddelen gebruikt als je een specifieke aandoening hebt. De arts kan je helpen bepalen of het veilig is om laxeermiddelen te gebruiken en welk type het meest geschikt is voor jouw situatie.

Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat en dat het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn voordat je besluit laxeermiddelen te gebruiken.

Conclusie

Wil je verstopping verlichten? Probeer dan eerst natuurlijke huisremedies zoals vezelrijke voeding, voldoende water drinken en regelmatig bewegen. Als deze niet werken, kun je laxeermiddelen overwegen.

Zorg er echter voor dat je altijd eerst met een arts praat en ze niet te lang gebruikt. Onthoud dat het behandelen van de onderliggende oorzaak belangrijk is en langdurig gebruik afhankelijkheid kan veroorzaken.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Wanneer men denkt aan een laxeermiddel, komen er vaak verschillende vragen op. Wil je weten welke laxeermiddel huisremedies er zijn? Of ben je nieuwsgierig naar wat een laxeermiddel kost? Financiële aspecten zijn ook belangrijk, zoals de laxeermiddel vergoeding en de dekking van de laxeermiddel zorgverzekering.

Het is ook goed om te weten dat er biologische laxeermiddelen zijn en laxeermiddelen op basis van vezels. Maar hoe lang werken deze? De laxeermiddel effectduur kan variëren. Daarnaast zijn er algemene overwegingen zoals wat is laxeermiddel eigenlijk en de werking van laxeermiddelen. Overweeg ook natuurlijke laxeermiddelen, het effect van voeding als laxeermiddel en de mogelijke bijwerkingen van laxeermiddelen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn Laxeermiddelen?

Laxeermiddelen zijn middelen die helpen bij de stoelgang, en voorkomen dat je poep moet ophouden. Ze kunnen natuurlijk zijn zoals pruimen, of medicijnen zoals Bisacodyl.

2. Kan koffie laxerende werking hebben?

Ja, koffie kan helpen bij de stoelgang door het stimuleren van je darmen. Maar het is altijd goed om ook doktersadvies in te winnen.

3. Hoe kan vezelrijke voeding helpen bij obstipatie?

Vezelrijke voeding, zoals pruimen en psylliumvezels, helpen bij de stoelgang. Ze zorgen voor meer volume in de ontlasting, wat verstopping kan voorkomen.

4. Wat zijn natuurlijke laxeermiddelen die ik kan proberen?

Pruimensap, olijfolie en water drinken zijn natuurlijke laxeermiddelen die kunnen helpen bij obstipatie.

5. Is het belangrijk om een gezonde darmflora te hebben?

Ja, een gezonde darmflora helpt bij een goede stoelgang. Het houdt je dikke darm gezond en kan buikpijn door verstopping voorkomen.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

  • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
  • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
  • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *