In dit artikel

Natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen. (2023)

In dit artikel

Heb jij ook last van constipatie en ben je op zoek naar natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen? Geen zorgen, ik ken het probleem en ik heb een uitgebreid onderzoek gedaan naar natuurlijke remedies om dit ongemak te verlichten.

Dit artikel deelt eenvoudige en doeltreffende manieren om je spijsvertering op gang te krijgen, gebaseerd op voeding en levensstijlveranderingen. Lees verder en ontdek hoe je constipatie op een natuurlijke manier kunt aanpakken.

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Samenvatting

  • Vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, bladgroenten en bonen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang en het voorkomen van constipatie.
  • Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of fietsen, kan de spijsvertering stimuleren en constipatie verminderen.
  • Voldoende hydratatie, door het drinken van water en het consumeren van vochtige voedingsmiddelen, is belangrijk om de stoelgang soepel te laten verlopen.
  • Het eten van gedroogde vruchten zoals pruimen, rozijnen en vijgen kan een natuurlijke remedie zijn tegen constipatie.

Wat is constipatie en wat zijn de oorzaken?

Constipatie, ook wel bekend als verstopping, treedt op wanneer de stoelgang moeilijk en minder frequent verloopt dan normaal. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een gebrek aan vezels in de voeding, onvoldoende fysieke activiteit, dehydratie en het consumeren van te veel zuivelproducten.

Lack aan vezels

Eet jij genoeg vezels? Vezels zijn goed voor onze darmen. Ze helpen de stoelgang en het voorkomen van constipatie. Niet genoeg vezels in je dieet kan leiden tot harde stoelgang. Dit maakt het moeilijk om naar de wc te gaan.

Je vindt vezels in veel soorten voedsel, zoals fruit, groentes, bonen en volkoren brood. Het is dus belangrijk om gezond te eten. Luister naar je lichaam en eet meer vezels als je denkt dat je ze nodig hebt.

Onvoldoende fysieke activiteit

Het hebben van onvoldoende fysieke activiteit kan bijdragen aan constipatie. Als we niet genoeg bewegen, kan dit de natuurlijke beweging van onze darmen vertragen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spijsvertering te stimuleren en de stoelgang te bevorderen.

Het is belangrijk om dagelijks minstens 30 minuten matige tot intense fysieke activiteit te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Door regelmatig te bewegen, kunnen we onze darmen gezond houden en constipatie voorkomen.

Dehydratie

Als je niet genoeg water drinkt, kan dat leiden tot uitdroging. Dit kan op zijn beurt constipatie veroorzaken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de stoelgang soepel te laten verlopen.

Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven en constipatie te voorkomen.

Te veel zuivelproducten

Te veel zuivelproducten kunnen constipatie veroorzaken. Hoewel zuivelproducten een goede bron van calcium zijn, kunnen ze de darmen vertragen en obstipatie veroorzaken bij sommige mensen.

Dit komt doordat zuivelproducten weinig vezels bevatten en het lichaam moeite kan hebben om ze volledig af te breken. Als je gevoelig bent voor constipatie, kan het verminderen van je inname van zuivelproducten helpen om je stoelgang te verbeteren.

Natuurlijke remedies tegen constipatie

– Vezelrijke voedingsmiddelen zijn een effectieve remedie tegen constipatie. Lees verder om te ontdekken welke andere natuurlijke oplossingen er zijn!

Vezelrijke voedingsmiddelen

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmwerking en kunnen helpen bij constipatie. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn onder andere volle granen, zoals volkorenbrood en havermout, en bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.

Daarnaast bevatten ook bonen, erwten en linzen veel vezels. Het is belangrijk om voldoende vezelrijke voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet om de stoelgang te bevorderen en constipatie te voorkomen.

Voldoende beweging

Het is belangrijk om voldoende te bewegen als je last hebt van constipatie. Door regelmatig te bewegen en fysiek actief te zijn, stimuleer je de darmbeweging en help je de stoelgang op gang te komen.

Probeer elke dag minstens 30 minuten matige tot intense lichamelijke activiteit te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit kan helpen om de spijsvertering te bevorderen en constipatie te verlichten.

Dus zorg ervoor dat je in beweging blijft!

Voldoende hydratatie

Het drinken van voldoende water is belangrijk om constipatie te voorkomen. Water helpt bij het verzachten van de ontlasting en maakt het gemakkelijker om door de darmen te bewegen.

Het wordt aanbevolen om dagelijks minstens 8 glazen water te drinken om voldoende gehydrateerd te blijven. Daarnaast kunnen ook andere vochtige voedingsmiddelen, zoals soep en sappig fruit, helpen bij het hydrateren van het lichaam.

Gebruik van gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten kunnen een natuurlijke remedie zijn tegen constipatie. Ze bevatten veel vezels, waardoor ze de stoelgang stimuleren. Pruimen, rozijnen en vijgen zijn bijvoorbeeld gedroogde vruchten die kunnen helpen bij verstopping.

Deze vruchten bevatten ook sorbitol, een natuurlijke suiker die de darmen kan stimuleren om te bewegen. Het regelmatig eten van gedroogde vruchten kan dus een eenvoudige en effectieve manier zijn om constipatie te verlichten.

Buikmassage

Een andere natuurlijke remedie tegen constipatie is buikmassage. Door zachtjes met je handen over je buik te wrijven in een cirkelvormige beweging, kun je de spijsvertering stimuleren en de stoelgang bevorderen.

Buikmassage kan helpen om vastzittende ontlasting los te maken en de darmbewegingen te stimuleren. Het is een eenvoudige en effectieve manier om obstipatie te verlichten zonder het gebruik van laxeermiddelen.

Probeer dagelijks wat tijd vrij te maken voor een ontspannende buikmassage om je darmen op gang te helpen en constipatie te verminderen. Gebruik een beetje olie om de massage soepeler te maken en geniet van de voordelen van deze natuurlijke methode om de spijsvertering te bevorderen.

Voedingsmiddelen die de stoelgang bevorderen

Appels, gedroogde pruimen, kiwi’s, lijnzaad, en nog veel meer voedingsmiddelen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Ben je benieuwd naar de volledige lijst? Lees dan verder!

Appels

Appels zijn een natuurlijke remedie tegen constipatie. Ze bevatten veel vezels, vooral in hun schil, wat kan helpen om de stoelgang te bevorderen. Door regelmatig appels te eten, kun je ervoor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt om verstopping te voorkomen.

Appels zijn ook een gezonde snackoptie, omdat ze weinig calorieën bevatten en vol zitten met voedingsstoffen. Dus als je problemen hebt met constipatie, probeer dan eens wat appels toe te voegen aan je dieet en kijk of het helpt!

Gedroogde pruimen

Gedroogde pruimen zijn een natuurlijk middel tegen constipatie. Ze zitten boordevol vezels en helpen de stoelgang op gang te brengen. Vezels zijn belangrijk omdat ze water in de dikke darm vasthouden, waardoor de ontlasting zachter wordt.

Dit maakt het gemakkelijker om naar het toilet te gaan. Daarnaast bevatten gedroogde pruimen ook sorbitol, een natuurlijk suikeralcohol dat een laxerend effect heeft. Het regelmatig eten van gedroogde pruimen kan dus een eenvoudige en effectieve manier zijn om constipatie te verlichten.

Kiwi’s

Een van de natuurlijke remedies tegen constipatie is het eten van kiwi’s. Kiwi’s zijn vruchten die rijk zijn aan vezels en water, wat kan helpen om de stoelgang te bevorderen. Ze bevatten ook een enzym genaamd actinidine, dat de spijsvertering kan stimuleren en de darmbewegingen kan bevorderen.

Bovendien hebben kiwi’s een mild laxerend effect, waardoor ze kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. Het regelmatig eten van kiwi’s kan dus een eenvoudige en natuurlijke manier zijn om obstipatie te verlichten.

Lijnzaad

Lijnzaad is een natuurlijk middel dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Het bevat veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. De vezels in lijnzaad zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker door de darmen kan bewegen.

Daarnaast heeft lijnzaad een laxerend effect, waardoor het de stoelgang kan bevorderen. Je kunt lijnzaad toevoegen aan je maaltijden of mengen met yoghurt of smoothies. Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het eten van lijnzaad, omdat dit helpt om de vezels beter te laten werken.

Probeer lijnzaad als een natuurlijke oplossing voor obstipatie voordat je naar laxeermiddelen grijpt.

Peren

Peren zijn een natuurlijk voedingsmiddel dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Ze bevatten veel vezels, wat de stoelgang kan stimuleren en de darmwerking kan verbeteren.

Vezels helpen bij het vasthouden van water in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker uit het lichaam kan komen. Het eten van peren kan dus een natuurlijk alternatief zijn voor het gebruik van laxeermiddelen.

Probeer dus zeker peren toe te voegen aan je dieet als je last hebt van constipatie.

Bonen

Bonen zijn een geweldige natuurlijke manier om obstipatie te verlichten. Ze zijn rijk aan vezels, wat de stoelgang bevordert en constipatie helpt voorkomen. Daarnaast bevatten bonen ook veel voedingsstoffen, zoals magnesium en kalium, die kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering.

Het eten van bonen kan dus een eenvoudige en effectieve manier zijn om obstipatie op een natuurlijke manier aan te pakken.

Rabarber

Rabarber is een natuurlijk alternatief dat kan helpen bij het verlichten van constipatie. Het bevat vezels die de stoelgang kunnen bevorderen en de spijsvertering kunnen verbeteren.

Rabarber kan worden gebruikt in verschillende recepten, zoals compotes, taarten en crumbles. Door regelmatig rabarber te eten, kun je obstipatie op een natuurlijke manier verminderen.

Het kan een smakelijke en gezonde toevoeging zijn aan je dieet, terwijl het ook helpt om je darmen gezond te houden.

Artisjokken

Artisjokken zijn een natuurlijke remedie tegen constipatie. Ze zitten boordevol vezels, wat de stoelgang bevordert. Bovendien stimuleren ze de aanmaak van gal, wat ook kan helpen bij het verlichten van constipatie.

Artisjokken zijn ook rijk aan voedingsstoffen zoals magnesium en kalium, die de darmwerking kunnen verbeteren. Door regelmatig artisjokken toe te voegen aan je dieet, kun je op natuurlijke wijze obstipatie verminderen en een gezonde stoelgang bevorderen.

Kefir drankje

Kefir is een natuurlijk alternatief voor laxeermiddelen dat kan helpen bij constipatie. Het is een gefermenteerd melkdrankje boordevol probiotica die de gezondheid van je darmen bevorderen.

Probiotica zijn goede bacteriën die helpen om de spijsvertering te verbeteren en de stoelgang te reguleren. Door regelmatig kefir te drinken, kun je je darmflora in balans brengen en obstipatie verminderen.

Het is een smakelijk en gezond drankje dat makkelijk in je dagelijkse routine kan worden opgenomen om darmproblemen te voorkomen.

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn een voedzaam voedingsmiddel dat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Ze zitten boordevol vezels, wat de spijsvertering kan stimuleren en obstipatie kan voorkomen.

Daarnaast bevatten zoete aardappelen ook veel water, wat helpt bij het soepel houden van de ontlasting. Door regelmatig zoete aardappelen in je dieet op te nemen, kun je op een natuurlijke manier je stoelgang verbeteren en constipatieklachten verminderen.

Chia zaden

Chia zaden zijn kleine zaadjes die afkomstig zijn van de chia plant. Ze staan bekend om hun hoge vezelgehalte en kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Deze zaden zwellen op wanneer ze in contact komen met vloeistof, waardoor ze helpen om de ontlasting soepeler te maken.

Chia zaden bevatten ook omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend kunnen werken voor de darmen. Je kunt chia zaden toevoegen aan je ontbijtgranen, smoothies, yoghurt of zelfs gebruiken als bindmiddel in bakrecepten.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken wanneer je chia zaden consumeert om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen opzwellen in je darmen en hun effectieve werking kunnen hebben.

Tips om constipatie te voorkomen en aan te pakken

– Zorg voor voldoende vezels in je voeding, zoals volle granen, bladgroenten en peulvruchten.

– Vermijd zuivelproducten, omdat deze de darmen kunnen verstoppen.

– Verhoog je waterinname om uitdroging te voorkomen en de stoelgang te bevorderen.

– Zorg voor voldoende fysieke activiteit, zoals wandelen of joggen, om de darmbewegingen te stimuleren.

– Voeg probiotica toe aan je voeding om een gezonde darmflora te behouden en constipatie te voorkomen.

Lees meer voor andere natuurlijke oplossingen tegen constipatie.

Voldoende vezels in de voeding

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van constipatie. Het toevoegen van vezelrijke voedingsmiddelen aan je dieet kan de stoelgang bevorderen en ervoor zorgen dat je regelmatig naar het toilet kunt gaan.

Goede bronnen van vezels zijn onder andere volle granen, zoals volkoren brood en bruine rijst, en bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Het is ook een goed idee om voldoende fruit en groenten te eten, aangezien deze vaak rijk zijn aan vezels.

Probeer dagelijks minstens 25 gram vezels binnen te krijgen door middel van je voeding.

Vermijd zuivelproducten

Ik vermijd zuivelproducten als ik last heb van constipatie omdat ze de stoelgang kunnen vertragen. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt kunnen de darmen verstevigen en bij sommige mensen constipatie veroorzaken.

Door zuivelproducten te vermijden en te kiezen voor andere voedingsmiddelen die de stoelgang bevorderen, zoals vezelrijke groenten, fruit en volle granen, kan ik mijn darmen helpen om regelmatig te bewegen en obstipatie te voorkomen.

Verhoog waterinname

Het verhogen van je waterinname kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om constipatie te voorkomen. Water helpt bij het verzachten van de ontlasting en maakt het gemakkelijker om door je darmen te bewegen.

Het drinken van voldoende water zorgt er ook voor dat je gehydrateerd blijft, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken en zorg ervoor dat je ook andere vochtige voedingsmiddelen, zoals soepen en sappige vruchten, consumeert.

Door je waterinname te verhogen, kun je op natuurlijke wijze je stoelgang verbeteren en constipatie voorkomen.

Voldoende fysieke activiteit

Tijdens constipatie kan voldoende fysieke activiteit helpen om de stoelgang te bevorderen. Door actief te zijn, stimuleer je de spieren in je darmen en buik. Dit helpt bij het voortbewegen van de ontlasting door je spijsverteringsstelsel.

Een dagelijkse wandeling, fietsen of andere vormen van lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde stoelgang. Probeer elke dag minstens 30 minuten actief te zijn om constipatie te voorkomen en je spijsvertering te bevorderen.

Voeg probiotica toe aan de voeding

Een andere natuurlijke remedie tegen constipatie is het toevoegen van probiotica aan je voeding. Probiotica zijn goede bacteriën die helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora.

Ze kunnen de spijsvertering verbeteren en de stoelgang reguleren. Je kunt probiotica vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten. Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dagelijkse dieet kan helpen om constipatie te verlichten en de darmgezondheid te bevorderen.

Probiotica zijn een natuurlijk alternatief voor laxeermiddelen en kunnen een veilige en effectieve manier zijn om obstipatie te behandelen.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken wat constipatie is en de verschillende oorzaken ervan. We hebben ook natuurlijke remedies gedeeld die kunnen helpen bij het verlichten van constipatie, zoals vezelrijke voedingsmiddelen, voldoende beweging en hydratatie, het gebruik van gedroogde vruchten en buikmassages.

Daarnaast hebben we een lijst gegeven van voedingsmiddelen die de stoelgang bevorderen. Het is belangrijk om deze natuurlijke alternatieven te proberen voordat je naar laxeermiddelen grijpt, vanwege mogelijke bijwerkingen.

Hopelijk heb je wat nuttige tips gevonden om constipatie op een natuurlijke manier aan te pakken!

Meer over ‘Laxeermiddel’

Wanneer we denken aan laxeermiddelen, is dosering een essentieel aspect om te overwegen. Een juiste laxeermiddel dosering kan helpen bij de behandeling van constipatie, maar er zijn ook diverse medische condities waarbij laxeermiddelen een rol kunnen spelen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus het kennen van methoden voor laxeermiddel preventie kan even essentieel zijn. Als je op zoek bent naar andere opties, zijn er ook verschillende alternatieven beschikbaar. Echter, het begrijpen van de verschillende types van laxeermiddelen kan je helpen een geïnformeerde keuze te maken.

Net zoals elk medicijn, komen laxeermiddelen ook met hun eigen risico’s. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de bijbehorende veiligheidsmaatregelen en eventuele medicijninteracties. Hydratatie is een cruciale factor bij het gebruik van laxeermiddelen, en laxeermiddel hydratatie biedt inzichten over hoe je gehydrateerd kunt blijven. Laxeermiddelen hebben ook invloed op de darmgezondheid, en helaas zijn er gevallen van misbruik en afhankelijkheid. Het is dus essentieel om geïnformeerd te zijn, zowel over de vergelijking van laxeermiddelen als over hun langetermijneffecten en korte termijn effecten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen?

Natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen zijn bijvoorbeeld oliesoorten zoals castorolie, supplementen zoals magnesiumcitraat, en verschillende kruiden.

2. Hoe kunnen deze natuurlijke remedies helpen bij constipatie?

Deze natuurlijke remedies kunnen de stoelgang bevorderen en verstopping verlichten. Ze kunnen ook helpen om de darmen op gang te helpen.

3. Kunnen voedingsmiddelen ook werken als natuurlijke laxeermiddelen?

Ja, er zijn vele voedingsmiddelen die helpen bij verstopping. Er zijn ook kruidenmiddelen voor een gezonde stoelgang.

4. Wat kan ik doen bij verstopping zonder medicatie?

Er zijn veel natuurlijke manieren om constipatie te behandelen. Bijvoorbeeld, gezonde voedingstips voor een goede darmwerking en de inname van natuurlijke laxeermiddelen uit de natuur kunnen helpen.

5. Hoe kan ik op een natuurlijke manier een gezonde spijsvertering bevorderen?

Er zijn veel tips om op natuurlijke wijze darmproblemen te verhelpen en alternatieve methoden om de stoelgang te verbeteren, zowel door voeding als door supplementen en kruiden.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

  • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
  • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
  • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *