In dit artikel

Kun je afhankelijk worden van laxeermiddelen?(2023)

In dit artikel

Laxeermiddelen zijn medicijnen die helpen bij de stoelgang. Ze worden vaak gebruikt voor het behandelen van verstopping. Deze middelen maken de ontlasting zachter. Zo kan het lichaam dit makkelijker kwijtraken.

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen. Sommige werken snel, andere wat trager. Het is belangrijk om veel water te drinken bij het gebruik van laxeermiddelen. Dit maakt de ontlasting nog soepeler.

Key Takeaway

Na uitgebreid onderzoek, heb ik de Lucovitaal Stoelgang Sennavrij Tabletten verkozen als het beste laxeermiddel van 2023. Dit middel bestaat uit natuurlijke ingrediënten en heeft, in tegenstelling tot andere laxeermiddelen, de minste bijwerkingen.

Hoe kan je afhankelijk worden van laxeermiddelen?

Je kunt afhankelijk worden van laxeermiddelen door regelmatig gebruik ervan, waardoor je darmen niet meer op natuurlijke wijze kunnen functioneren. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor je spijsvertering en algehele gezondheid.

Gevaarlijke effecten

Laxeermiddelen kunnen gevaarlijk zijn als je ze te veel gebruikt. Je kunt er erg ziek van worden. Het kan leiden tot verstoring van de natuurlijke darmprikkel. Dit betekent dat je darmen dan niet meer zonder laxeermiddelen kunnen werken.

Ook kun je veel gewicht verliezen, maar dat is niet gezond. Het verloren gewicht komt vaak door vochtverlies, niet door vetverlies. Ook kan het gebruik van laxeermiddelen leiden tot afhankelijkheid.

Dit betekent dat je lichaam dan niet meer zonder deze middelen kan functioneren. Het is daarom belangrijk om op een veilige manier met laxeermiddelen om te gaan en niet te veel te gebruiken.

Als je vragen hebt over laxeermiddelen, vraag dan aan je huisarts of apotheker om advies.

Hulp en alternatieven

Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van laxeermiddelen, is het belangrijk om hulp te zoeken en alternatieven te overwegen. Praat eerst met een (huis)arts of apotheker om je situatie te bespreken en advies te krijgen.

Ze kunnen je begeleiden bij het afbouwen van het gebruik van laxeermiddelen en kijken naar andere manieren om je spijsvertering en stoelgang te verbeteren.

Daarnaast zijn er verschillende natuurlijke remedies en veranderingen in levensstijl die je kunt proberen. Het is belangrijk om voldoende voedingsvezels in je dieet op te nemen, zoals volle granen, groenten en fruit.

Deze vezels helpen bij het bevorderen van een gezonde darmwerking en stoelgang. Het is ook essentieel om voldoende vocht te drinken en regelmatig te bewegen, omdat dit kan helpen bij het bevorderen van een goede spijsvertering.

Verder kan het nuttig zijn om je darmflora te ondersteunen met probiotica, die goede bacteriën bevatten die de darmgezondheid helpen bevorderen. Deze kunnen als supplementen worden ingenomen of worden gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool.

Constipatie en overmatig laxeermiddelgebruik

Constipatie, ook wel verstopping genoemd, is een veelvoorkomend probleem waarbij de stoelgang moeilijk en onregelmatig is. Mensen die last hebben van constipatie kunnen het verleidelijk vinden om laxeermiddelen te gebruiken om de stoelgang te stimuleren.

Echter, overmatig laxeermiddelgebruik kan leiden tot afhankelijkheid. Het lichaam raakt gewend aan de werking van de laxeermiddelen en kan niet meer normaal functioneren zonder deze hulp.

Hierdoor kan de natuurlijke darmprikkel verstoord raken en kan de darm op den duur afhankelijk worden van laxeermiddelen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van laxeermiddelen en deze alleen te gebruiken wanneer dit echt noodzakelijk is.

Soorten laxeermiddelen en hun werking

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen met elk hun eigen werking.

Bulk-vormende middelen

Bulk-vormende middelen zijn een type laxeermiddelen die werken door het vergroten van het volume van de ontlasting. Deze middelen bestaan uit vezels die water opnemen in de darmen.

Hierdoor wordt de ontlasting zachter en krijgt het meer volume, waardoor het gemakkelijker kan worden uitgescheiden. Bulk-vormende middelen zijn een veilige en effectieve manier om constipatie te behandelen.

Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid en het voorkomen van verstopping. Het is echter belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van bulk-vormende middelen, omdat ze water nodig hebben om goed te werken.

Stimulerende middelen

Stimulerende middelen zijn een soort laxeermiddelen die de darmen stimuleren om sneller en krachtiger te samentrekken. Dit stimuleert de stoelgang en helpt bij het verlichten van constipatie.

Stimulerende middelen werken vaak binnen 6 tot 12 uur na inname.

Het is belangrijk om op te merken dat langdurig gebruik van stimulerende laxeermiddelen schadelijke effecten kan hebben, zoals uitdroging, elektrolytenstoornissen en darmbeschadiging.

Osmostische middelen

Osmostische middelen zijn een type laxeermiddelen dat werkt door water vast te houden in de darmen. Deze middelen zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren.

Ze kunnen nuttig zijn bij de behandeling van constipatie, maar het langdurig gebruik ervan kan leiden tot afhankelijkheid. Het is belangrijk om osmotische middelen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en onder begeleiding van een (huis)arts of apotheker.

Zij kunnen u helpen de juiste dosering en duur van het gebruik te bepalen en eventuele bijwerkingen te minimaliseren.

Voorkomen en behandelen van afhankelijkheid van laxeermiddelen.

Het is mogelijk om afhankelijk te worden van laxeermiddelen, maar er zijn manieren om dit te voorkomen en te behandelen. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak van de constipatie aan te pakken, zoals het verhogen van de voedsel- en vochtinname, meer vezelrijke voeding eten en regelmatig bewegen.

Natuurlijke remedies zoals pruimen, vijgen en psylliumvezels kunnen ook helpen bij een gezonde darmwerking. Als laxeermiddelen nodig zijn, is het belangrijk om ze volgens de juiste dosering en voor een beperkte periode te gebruiken.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een (huis)arts of apotheker als er vragen of zorgen zijn over het gebruik van laxeermiddelen. Door op een verantwoorde manier met laxeermiddelen om te gaan en andere gezonde gewoonten te ontwikkelen, kan afhankelijkheid worden voorkomen of behandeld.

Meer over ‘Laxeermiddel’

Het gebruik van laxeermiddelen is een veelbesproken onderwerp, vooral als het gaat om onderwerpen als laxeermiddel misbruik en laxeermiddel afhankelijkheid. Er zijn diverse soorten laxeermiddelen beschikbaar op de markt, een uitgebreide vergelijking laxeermiddelen kan dan ook verhelderend werken. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van zowel de laxeermiddel langetermijneffecten als de laxeermiddel korte termijn effecten.

Voordat je begint met het gebruik van een laxeermiddel, is het essentieel om te weten over de mogelijke laxeermiddel contra-indicaties. Afhankelijk van de behoefte kan men kiezen voor een laxeermiddel op recept, een synthetisch laxeermiddel of zelfs biologische laxeermiddelen. Het is alarmerend dat het gebruik ervan ook populair is onder jongvolwassenen en adolescenten. Gelukkig zijn er ook laxeermiddel huisremedies beschikbaar als alternatief. Tot slot zijn de kosten, mogelijke vergoeding en de dekking door je zorgverzekering aspecten om rekening mee te houden.

Veelgestelde Vragen

1. Kun je afhankelijk worden van laxeermiddelen?

Ja, je kunt afhankelijk worden van laxeermiddelen. Het kan leiden tot darmproblemen en een negatieve invloed hebben op je lichaamsgewicht.

2. Zijn er andere manieren dan medicatie om obstipatie te verlichten?

Ja, beweging en laxerende voedingsmiddelen kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen zoals obstipatie. Ze zijn goed voor je maagdarmstelsel.

3. Is gewichtsverlies een bijwerking van het gebruik van laxeermiddelen?

Ja, sommige mensen gebruiken laxeermiddelen voor gewichtsverlies. Maar dit is niet gezond en kan problemen met de sluitspier veroorzaken.

4. Kunnen laxeermiddelen de manier waarop mijn lichaam prikkels verwerkt veranderen?

Ja, langdurig gebruik van laxeermiddelen kan de manier waarop je lichaam prikkels verwerkt veranderen. Dit maakt het moeilijk om zonder laxeren te kunnen.

» Referenties


1. Barry L. Werth & Sybèle-Anne Christopher. (2021). Laxative Use in the Community: A Literature Review. J Clin Med, 10(1), 143.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796417/

2. A. WALD, C. SCARPIGNATO, S. MUELLER-LISSNER, M. A. KAMM, U. HINKEL, I. HELFRICH, C. SCHUIJT, & K. G. MANDEL. (2008). A multinational survey of prevalence and patterns of laxative use among adults with self-defined constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 28(7), 917-930.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2008.03806.x

» Referenties

Conclusie: Beste Laxeermiddel 2023

  • Beste Laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste snelwerkend laxeermiddel – Lucovitaal
  • Beste laxeermiddel vloeibaar – Actavis
  • Beste laxeermiddel zetpil – Microlax
  • Beste natuurlijke laxeermiddelen – Vaud
Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *