In dit artikel

De geschiedenis van diarreeremmers: Van oud tot modern (2023)

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van die vervelende diarree en je afgevraagd wat de beste manier is om deze te behandelen? Ik ook, en ik heb ontdekt dat de geschiedenis van diarreeremmers teruggaat tot de oudheid met interessante behandelingen variërend van opium tot medicinale planten.

In dit artikel zal ik deze fascinerende geschiedenis en de evolutie naar moderne diarreeremmers zoals loperamide ontrafelen om je te helpen een effectieve oplossing te vinden. Duik erin, het wordt een fascinerende reis door de tijd!

Key Takeaway

Mijn beste diarreeremmer van 2023 volgens onze test is Healthypharm ORS. Dit merk bevat capsules, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een oplosbaar poeder en het is bruikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast is het ook nog erg betaalbaar!

Samenvatting

 • De geschiedenis van diarreeremmers gaat terug tot de oudheid, waar kruiden, planten en opium werden gebruikt.
 • Moderne diarreeremmers, zoals loperamide, remmen de beweging van de darmen en verminderen vloeibare ontlasting.
 • Loperamide is veilig bevonden bij kinderen en is gemakkelijk verkrijgbaar zonder recept bij apotheken en drogisterijen.
 • Andere moderne diarreeremmers zijn onder andere bismuth subsalicylaat, probiotica, racecadotril en opioïde-antagonisten.

De geschiedenis van diarreeremmers

Van oudsher zijn er al vormen van diarreeremmers bekend.

Oudste vormen van diarreeremmers

Ik vertel je graag over de oudste vormen van diarreeremmers. Ze gaan terug tot de oudheid:

 1. De oudste diarreeremmers waren kruiden en planten. Mensen gebruikten ze duizenden jaren geleden.
 2. Opium is een voorbeeld van een oude diarreeremmer. In het oude Egypte werd opium al gebruikt.
 3. Mensen in de Middeleeuwen hadden ook diarreeremmers. Ze maakten ze van medicinale planten en dierlijke producten.
 4. Ook zijn er resten gevonden van kleitabletten met recepten tegen diarree.

Ontwikkeling van moderne diarreeremmers

De ontwikkeling van moderne diarreeremmers is een belangrijke stap geweest in de behandeling van diarree. Hier zijn enkele belangrijke feiten over de ontwikkeling van moderne diarreeremmers:

 1. Synthetische stoffen: Moderne diarreeremmers, zoals loperamide, zijn gemaakt van synthetische stoffen. Deze stoffen zijn ontwikkeld om de beweging van de darmen te remmen en ervoor te zorgen dat de anus beter sluit.
 2. Effectieve behandeling: Loperamide is een veelgebruikte moderne diarreeremmer die effectief is gebleken bij zowel acute als chronische diarree. Het helpt vloeibare ontlasting te verminderen en verlicht maagdarmklachten.
 3. Veiligheid bij kinderen: Loperamide is ook veilig bevonden bij kinderen. Uit klinische studies is gebleken dat het veilig kan worden gebruikt bij kinderen van 10 dagen tot 13 jaar oud.
 4. Beschikbaarheid: Moderne diarreeremmers, zoals loperamide, zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen. Ze kunnen zonder recept worden gekocht en bieden een comfortabele oplossing voor mensen met diarree.
 5. Aanbevolen gebruik: Het wordt aanbevolen om de instructies op de verpakking te volgen bij het gebruik van moderne diarreeremmers. Raadpleeg altijd een arts als u twijfelt of vragen heeft over het gebruik ervan.

Moderne diarreeremmers

Loperamide is een voorbeeld van een moderne diarreeremmer die vaak wordt gebruikt.

Loperamide

Loperamide is een moderne diarreeremmer die vaak wordt gebruikt. Het werkt door de beweging van de darmen te remmen en ervoor te zorgen dat de anus beter sluit. Hierdoor wordt de diarree verminderd en voelt men zich beter.

Loperamide kan zowel bij acute als chronische diarree worden gebruikt. Het is verkrijgbaar in capsulevorm, bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Deze capsules bevatten loperamide HCl en kunnen worden gebruikt door zowel volwassenen als kinderen vanaf 8 jaar oud.

Uit klinische studies is gebleken dat loperamide veilig is voor kinderen van 10 dagen tot 13 jaar oud.

Andere moderne diarreeremmers

Er zijn naast loperamide ook andere moderne diarreeremmers beschikbaar. Deze omvatten:

 1. Bismuth subsalicylaat: Dit medicijn helpt bij het verminderen van ontsteking in de darmen en kan gebruikt worden voor milde tot matige diarree.
 2. Probiotica: Dit zijn levende bacteriën die de balans van darmbacteriën herstellen en kunnen helpen bij diarree veroorzaakt door een verstoorde darmflora.
 3. Racecadotril: Dit medicijn werkt door ervoor te zorgen dat er minder water uit de darmen wordt opgenomen, waardoor de ontlasting dikker wordt.
 4. Opioïde-antagonisten: Deze medicijnen werken door opioïdreceptoren in de darmen te blokkeren, waardoor de beweging van de darmen vermindert en diarree wordt verminderd.

Meer over ‘Diarreeremmers’

Als je op zoek bent naar een uitgebreide blik op diarreeremmers, bekijk dan onze complete gids. Vergelijk de voordelen van natuurlijke remedies met conventionele producten in onze natuurlijke remedies vergelijking. Voor degenen die zeker willen zijn van de veiligheid en het correcte gebruik van deze medicijnen, hebben we tips voor veilig gebruik samengesteld. Het is essentieel om bewust te zijn van de juiste dosering voor kinderen en om te begrijpen hoe diarreeremmers reageren op voedselvergiftiging, vandaar onze specifieke informatie over voedselvergiftiging.

Voor degenen die al antibiotica gebruiken, hebben we een gids over interacties en voorzorgsmaatregelen. Ook huisdiereigenaren moeten op de hoogte zijn van de veiligheidstips voor huisdieren. Zwangerschap kan ook een zorg zijn; daarom bieden we veiligheidsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Verdiep je in de geschiedenis van diarreeremmers, van oude tot moderne benaderingen. Sporters moeten zich bewust zijn van de prestatie-effecten en het belang van hydratatie. Verken alternatieve geneeswijzen en de invloed op de darmflora. Onze gidsen bestrijken zowel receptvrije als voorgeschreven medicijnen. Voor ouderen hebben we specifieke overwegingen opgesteld en voor degenen met voedselintoleranties hebben we relevante informatie. Tenslotte, voor de reizigers onder ons, bekijk onze noodkits inclusief diarreeremmers.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de geschiedenis van diarreeremmers van oud tot modern?

De geschiedenis van diarreeremmers is de evolutie van oplossingen voor het behandelen van acute en andere soorten diarree door de jaren heen, van oude remedies tot moderne medicijnen.

2. Hoe behandelen we acute diarree bij pediatrische patiënten?

We gebruiken moderne medicijnen tegen diarree om acute diarree bij pediatrische patiënten te behandelen. Deze medicijnen helpen de darmbeweging te verminderen en de anale sluiting te verbeteren.

3. Wat zijn de oorzaken van diarree tijdens een privérondreis in Japan of China?

Reizigersdiarree kan optreden door het eten van besmet voedsel of drinkwater tijdens een privérondreis in Japan of China. Het kan ook worden veroorzaakt door een maagdarmstoornis of antibiotica-gerelateerde diarree.

4. Wat is ileus darmobstructie?

Ileus is een vorm van darmobstructie die de normale beweging van spijsverteringsproducten door het spijsverteringsstelsel verhindert. Het kan leiden tot ernstige soorten diarree.

5. Wat zijn de moderne oplossingen voor diarree?

Moderne oplossingen voor diarree omvatten het gebruik van medicijnen om symptomen te verminderen, het aanpassen van het dieet om spijsverteringsproblemen te verminderen en soms zelfs operaties voor gevallen zoals ileus darmobstructie.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste diarreeremmer 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *