In dit artikel

Diclofenac en de verschillende vormen: Tabletten, crème en injecties (2023)

In dit artikel

Diclofenac helpt mij met pijn, ontsteking en koorts. Het is een medicijn. Er zijn veel soorten ziektes waarvoor ik diclofenac kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, koliekpijn en jicht.

Dit medicijn bestaat in diverse vormen. Ik kan het innemen als een pil, ik kan het opsmeren als een crème of als een prik in mijn lijf laten zetten.

Er is nog een andere vorm. Dat is als een zetpil. Deze stopt men in de billen. Diclofenac kan ook helpen bij reuma. Dit zijn ziektes waar er iets fout gaat in de gewrichten. Diclofenac is een ontstekingsremmer, net als ibuprofen, naproxen en indomethacine.

Ze worden NSAID’s genoemd. Pijn en ontsteking kunnen minder worden door diclofenac.

Er is ook Voltaren Emulgel 1,16%. Dit bevat diclofenac. Het wordt op de huid gesmeerd om ontstekingen minder te maken. Soms kan meer diclofenac nodig zijn als de pijn heel erg is. Tot 100 mg per dag mag dan voor 1 of 2 dagen gebruikt worden.

Key Takeaway

Mijn beste diclofenac van 2023 volgens onze test is Voltaren Emulgel 1,16%. Het is een effectieve gel bij gewrichtspijn waaronder artrose. Het is geen vette gel, waardoor het makkelijk op de pijnlijke plek in te masseren is.

Wat doet diclofenac en waarbij gebruik ik het?

Diclofenac is een sterk medicijn dat pijn verlicht, ontstekingen stopt en koorts verlaagt. Ik gebruik het om mijn gewrichtspijn te behandelen. Het helpt ook bij andere pijnlijke aandoeningen zoals reumatoïde artritis, koliekpijn en jicht.

Het zit in tabletten, crème en injecties. Die vormen maken het makkelijk voor mij om te gebruiken.

Diclofenac is niet alleen een pijnstiller, maar ook een ontstekingsremmer. Dit betekent dat het zwelling, hitte, roodheid en pijn kan verminderen. Dit is heel goed voor mensen zoals ik met reuma.

Het maakt ook deel uit van een groep medicijnen genaamd NSAID’s. Andere NSAID’s zijn ibuprofen, naproxen en indomethacine. Diclofenac gebruik ik ook als zalf, zoals Voltaren Emulgel 1,16%, om ontstekingen te stoppen.

Bij hevige pijn neem ik soms tot 100 mg per dag. Maar dit doe ik maximaal 1-2 dagen.

Verschillende vormen van diclofenac: tabletten, crème en injecties

Diclofenac komt in verschillende vormen, waaronder tabletten, crème en injecties. Alle vormen van diclofenac worden gebruikt om pijn te verlichten en ontstekingen te remmen.

VormBeschrijving
TablettenDe tabletten bevatten diclofenac en worden oraal ingenomen. Ze worden meestal voorgeschreven bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis en jicht. Bij hevige pijn kan de dosering verhoogd worden tot 100 mg per dag, voor 1-2 dagen.
CrèmeDiclofenac crème, zoals Voltaren Emulgel 1,16%, wordt meestal gebruikt als een ontstekingsremmende zalf. De crème wordt direct op de huid boven het getroffen gebied aangebracht om ontstekingen en pijn te verminderen.
InjectiesInjecties met diclofenac worden meestal gebruikt in ziekenhuizen en klinieken. Ze worden rechtstreeks in de spier of het getroffen gebied geïnjecteerd om snel verlichting te bieden bij ernstige pijn en ontstekingen.

Er is ook een vierde vorm, de zetpillen. Deze worden rectaal ingebracht en kunnen vooral nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met slikken. Alle vormen van diclofenac behoren tot de groep van ontstekingsremmers die bekend staan als NSAID’s, net als ibuprofen, naproxen en indomethacine. Zorg ervoor dat u het juiste type diclofenac gebruikt voor uw specifieke aandoening en volg altijd de aanwijzingen van uw arts.

Meer over ‘Diclofenac’

Wanneer je meer wilt weten over de diclofenac werking en bijwerkingen, ben je hier aan het juiste adres. Diclofenac staat bekend om zijn gebruik voor pijnverlichting en doseringstoepassing. Het is interessant om te zien hoe het zich verhoudt tot andere pijnstillers zoals in onze analyse van diclofenac vs ibuprofen. Net zoals elk medicijn, komen er ook veiligheidswaarschuwingen bij kijken.

Er zijn specifieke situaties waarin Diclofenac wordt voorgeschreven. Bijvoorbeeld voor ontstekingen en pijnvermindering, artritis beheer, of voor migraine verlichting. Maar het is belangrijk om de risico’s met betrekking tot hartaandoeningen te kennen, alsook de speciale overwegingen voor ouderen en de impact op de nierfunctie. Daarnaast bieden we informatie over levergezondheid, interacties met andere medicijnen, en de geschiktheid voor kinderen.

Voor diegenen die zich afvragen over het langdurig gebruik, of de verschillende vormen zoals tabletten, crème of injecties, we hebben het allemaal behandeld. Ook behandelen we de effectiviteit voor postoperatieve pijn, de behandeling van reumatoïde artritis, de impact op de spijsvertering, en zelfs een blik op de geschiedenis van medisch gebruik van Diclofenac.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Diclofenac en in welke vormen komt het voor?

Diclofenac is een krachtige pijnstiller die wordt gebruikt voor het verlagen van koorts en pijnbestrijding. Het komt in verschillende vormen zoals tabletten, crème, injecties, gel, dragees, capsules, drankjes en poeders.

2. Voor welke aandoeningen kan Diclofenac worden gebruikt?

Diclofenac is effectief bij de behandeling van pijn zoals spierpijn, rugpijn, artrose en spit.

3. Heeft Diclofenac bijwerkingen?

Ja, Diclofenac kan bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen of met een arts te praten voor gebruik.

4. Hoe moet ik Diclofenac gebruiken voor pijnstilling?

Voor pijnstilling met Diclofenac, volg je de instructies op de verpakking of het advies van je arts. De juiste dosering hangt af van je klachten en de vorm van het medicijn.

5. Kan ik Diclofenac gebruiken als koortsverlager?

Ja! Diclofenac kan ook werken als een koortsverlager. Het is echter belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je het als koortsverlager gebruikt.

» Referenties


1. Sallmann, A. R. (1986). The history of diclofenac. The American Journal of Medicine, 80(4, Supplement 2), 29-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934386900768

2. Revel, F. B., Fayet, M., & Hagen, M. (2020). Topical Diclofenac, an Efficacious Treatment for Osteoarthritis: A Narrative Review. Rheumatol Ther, 7(2), 217–236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211216/

3. Gan, T. J. (2010). Diclofenac: an update on its mechanism of action and safety profile. Current Medical Research and Opinion, 26(7), 1715-1731. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2010.486301

» Referenties

Conclusie beste diclofenac 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *