In dit artikel

Diclofenac en nierfunctie: Impact op de gezondheid van de nieren (2023)

In dit artikel

Heeft u ooit gehoord over de mogelijke impact van Diclofenac op de gezondheid van uw nieren? Ik, net als velen van u, had hier geen idee van totdat ik geconfronteerd werd met het feit dat dit medicijn nierschade kan veroorzaken of verergeren.

In deze blogpost gaan we in detail bekijken hoe Diclofenac de nierfunctie kan beïnvloeden, welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen en welke alternatieven er mogelijk zijn. Laten we beginnen en ontdekken hoe we onze nieren kunnen beschermen tegen mogelijke schade door medicijnen.

Key Takeaway

Mijn beste diclofenac van 2023 volgens onze test is Voltaren Emulgel 1,16%. Het is een effectieve gel bij gewrichtspijn waaronder artrose. Het is geen vette gel, waardoor het makkelijk op de pijnlijke plek in te masseren is.

Samenvatting

 • Diclofenac kan de gezondheid van de nieren beïnvloeden en het risico op nierschade verhogen, vooral bij mensen met hoge bloeddruk of bestaande nierproblemen.
 • Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van Diclofenac en andere pijnstillers als je nierproblemen hebt. Overleg altijd met je arts voordat je deze medicijnen gebruikt.
 • Regelmatige controle van de nierfunctie door middel van bloedonderzoek is essentieel bij langdurig gebruik van Diclofenac om mogelijke schade te detecteren en vroegtijdige interventie mogelijk te maken.
 • Er zijn alternatieven beschikbaar voor Diclofenac, zoals ibuprofen en naproxen, maar het is belangrijk om de mogelijke risico’s en bijwerkingen met uw arts te bespreken voordat u overstapt op een ander medicijn.

Nierschade door Diclofenac

Het gebruik van Diclofenac verhoogt het risico op nierschade en kan gevolgen hebben voor de nierfunctie.

Verhoogd risico op nierschade

Diclofenac kan je nieren schaden. Als je deze pijnstiller te veel gebruikt, kan het je nieren pijn doen. Dit gebeurt ook bij andere pijnstillers zoals Ibuprofen en Naproxen. Het is nog erger als je al een hoge bloeddruk hebt of andere nierproblemen.

Dan kunnen deze medicijnen meer schade doen. Medicijnen blijven langer in uw bloed als uw nieren niet goed werken. Dit verhoogt de kans op bijwerkingen en nog meer nierschade. Het is dus heel belangrijk dat je arts en apotheker weten hoe goed je nieren werken.

Zij kunnen dan kijken of Diclofenac veilig voor je is.

Gevolgen voor de nierfunctie

Pijnstillers zoals diclofenac kunnen nierschade veroorzaken of verergeren. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan leiden tot een hoge bloeddruk en ernstige nierproblemen. Als je al een verminderde nierfunctie hebt, blijven medicijnen langer in je bloed zitten, waardoor de kans op bijwerkingen en nierschade groter wordt.

Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van diclofenac en andere pijnstillers als je nierproblemen hebt. Het is ook belangrijk om de nierfunctiewaarde uit te wisselen tussen je arts en apotheker, zodat ze een beter beeld hebben van hoe je nieren functioneren.

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van Diclofenac

Als ik Diclofenac gebruik, moet ik voorzichtig zijn en een paar dingen in gedachten houden:

 • Praat altijd met mijn arts voordat ik Diclofenac ga gebruiken.
 • Vertel mijn arts als ik al nierproblemen heb of als er andere gezondheidsproblemen zijn die van invloed kunnen zijn op mijn nieren.
 • Neem de laagst mogelijke dosis Diclofenac in die werkt voor mijn pijn.
 • Gebruik Diclofenac niet langer dan nodig is.
 • Probeer ook andere pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen, in overleg met mijn arts.
 • Als ik merk dat mijn urine donkerder wordt of als ik minder urine produceer dan normaal, moet ik onmiddellijk contact opnemen met mijn arts.
 • Het is belangrijk om regelmatig de nierfunctie te laten controleren door middel van bloedonderzoek, vooral als ik langdurig Diclofenac gebruik.
 • Als ik ook andere medicijnen gebruik, moet ik dit bespreken met mijn arts om mogelijke interacties te voorkomen.

Impact op de gezondheid van de nieren

Bewustwording van mogelijke nierschade en het belang van monitoring van de nierfunctie zijn cruciaal bij het gebruik van Diclofenac.

Bewustwording van mogelijke nierschade

Het is belangrijk om te weten dat langdurig gebruik van pijnstillers zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen nierschade kan veroorzaken of verergeren. Deze medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen en de nierfunctie negatief beïnvloeden.

Het is essentieel dat mensen zich bewust worden van deze mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen nemen bij het gebruik van deze medicijnen. Het is ook belangrijk om regelmatig de nierfunctie te laten controleren, vooral als er al sprake is van een verminderde nierfunctie.

Met bewustwording en monitoring kunnen we gezonde nieren behouden en alternatieven overwegen voor het gebruik van diclofenac en andere pijnstillers.

Monitoring van de nierfunctie

Bij het gebruik van Diclofenac is het belangrijk om de nierfunctie te controleren. Dit kan worden gedaan door regelmatig bloedonderzoek te laten doen. Hierbij wordt gekeken naar de nierwaarden, zoals het kreatininegehalte en de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). Als er veranderingen worden waargenomen in deze waarden, kan dit wijzen op mogelijke nierschade. Het is dus essentieel om regelmatig de nierfunctie te monitoren tijdens het gebruik van Diclofenac. Het helpt bij het identificeren van eventuele problemen en maakt vroegtijdige interventie mogelijk. Daarnaast kunnen andere symptomen of klachten ook indicaties zijn van nierschade en moeten deze serieus genomen worden, zelfs als de nierwaarden nog binnen normale grenzen liggen. Het zorgt voor bewustwording en zorgvuldige monitoring van de niergezondheid bij medicijngebruik.

Alternatieven voor Diclofenac gebruik

Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar voor het gebruik van Diclofenac. Een van deze alternatieven is ibuprofen, een andere veelgebruikte pijnstiller. Het is belangrijk om te weten dat, hoewel ibuprofen ook nierschade kan veroorzaken, het over het algemeen als veiliger wordt beschouwd dan Diclofenac.

Naproxen is nog een ander alternatief dat kan helpen bij pijnverlichting, maar het is ook belangrijk om de mogelijke risico’s en bijwerkingen met uw arts te bespreken voordat u een beslissing neemt.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een medisch professional voordat u overstapt op een ander medicijn of behandelingsoptie.

Meer over ‘Diclofenac’

Wanneer je meer wilt weten over de diclofenac werking en bijwerkingen, ben je hier aan het juiste adres. Diclofenac staat bekend om zijn gebruik voor pijnverlichting en doseringstoepassing. Het is interessant om te zien hoe het zich verhoudt tot andere pijnstillers zoals in onze analyse van diclofenac vs ibuprofen. Net zoals elk medicijn, komen er ook veiligheidswaarschuwingen bij kijken.

Er zijn specifieke situaties waarin Diclofenac wordt voorgeschreven. Bijvoorbeeld voor ontstekingen en pijnvermindering, artritis beheer, of voor migraine verlichting. Maar het is belangrijk om de risico’s met betrekking tot hartaandoeningen te kennen, alsook de speciale overwegingen voor ouderen en de impact op de nierfunctie. Daarnaast bieden we informatie over levergezondheid, interacties met andere medicijnen, en de geschiktheid voor kinderen.

Voor diegenen die zich afvragen over het langdurig gebruik, of de verschillende vormen zoals tabletten, crème of injecties, we hebben het allemaal behandeld. Ook behandelen we de effectiviteit voor postoperatieve pijn, de behandeling van reumatoïde artritis, de impact op de spijsvertering, en zelfs een blik op de geschiedenis van medisch gebruik van Diclofenac.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het effect van Diclofenac op de nierfunctie?

Diclofenac, een soort NSAID’s, kan nierfunctiestoornis veroorzaken en uiteindelijk leiden tot nierschade of zelfs nierfalen.

2. Hoe beïnvloeden NSAID’s zoals Diclofenac de gezondheid van de nieren?

NSAID’s kunnen de bloedfilter functie van de nieren, bekend als GFR, beïnvloeden en kunnen ook acute nierinsufficiëntie veroorzaken.

3. Kan Diclofenac leiden tot eindstadium nierfalen?

Ja, langdurig gebruik van Diclofenac kan leiden tot eindstadium nierfalen, waarbij de nieren bijna stoppen met werken.

4. Hoe kan ik mijn nieren gezond houden terwijl ik Diclofenac gebruik?

Het is belangrijk om regelmatige check-ups te hebben, pijn te beheersen en snel te handelen bij tekenen van nierfunctiestoornis om uw nieren gezond te houden tijdens het gebruik van Diclofenac.

5. Is palliatieve zorg nodig voor patiënten met Diclofenac-geïnduceerde nierschade?

Palliatieve zorg kan nodig zijn voor patiënten die lijden aan ernstige nierschade of nierfalen als gevolg van het gebruik van Diclofenac om hun pijn en ongemak te verminderen.

» Referenties


1. Sallmann, A. R. (1986). The history of diclofenac. The American Journal of Medicine, 80(4, Supplement 2), 29-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934386900768

2. Revel, F. B., Fayet, M., & Hagen, M. (2020). Topical Diclofenac, an Efficacious Treatment for Osteoarthritis: A Narrative Review. Rheumatol Ther, 7(2), 217–236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211216/

3. Gan, T. J. (2010). Diclofenac: an update on its mechanism of action and safety profile. Current Medical Research and Opinion, 26(7), 1715-1731. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2010.486301

» Referenties

Conclusie beste diclofenac 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *