In dit artikel

Diclofenac en langdurig gebruik: Voordelen en risico’s (2023)

In dit artikel

Pijn en ontsteking kunnen ons dagelijks leven drastisch beïnvloeden. Ook ik heb ooit in dezelfde situatie verkeerd, zoekend naar verlichting. Ik kwam diclofenac tegen, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij aandoeningen zoals gewrichtspijn en reumatoïde artritis.

In deze blog behandelen we de voordelen en risico’s van langdurig gebruik van dit medicijn. Laten we samen verkennen wat diclofenac kan betekenen voor uw gezondheid.

Key Takeaway

Mijn beste diclofenac van 2023 volgens onze test is Voltaren Emulgel 1,16%. Het is een effectieve gel bij gewrichtspijn waaronder artrose. Het is geen vette gel, waardoor het makkelijk op de pijnlijke plek in te masseren is.

Samenvatting

  • Diclofenac helpt bij het verminderen van pijn en ontsteking, waardoor het makkelijker wordt om te bewegen zonder veel pijn.
  • Bij langdurig gebruik kan diclofenac de mobiliteit en het functioneren verbeteren, vooral voor mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
  • Langdurig gebruik van diclofenac kan echter ook risico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen en mogelijke nierschade. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen en richtlijnen te volgen en indien nodig advies in te winnen bij een arts.

Voordelen van langdurig gebruik van Diclofenac

– Vermindert pijn en ontsteking.

– Bevordert mobiliteit en functioneren.

Vermindert pijn en ontsteking

Diclofenac helpt heel goed bij het wegwerken van pijn en ontsteking. Het is een sterk geneesmiddel dat de pijn minder maakt. Het vermindert ook ontstekingen. Dit maakt het makkelijk om te bewegen zonder veel pijn.

Het wordt vaak gegeven aan mensen met gewrichtspijn, reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, jicht en koliekpijn. Het is fijn om te weten dat er iets is dat kan helpen als je pijn hebt of als je lichaam ontstoken is.

Bevordert mobiliteit en functioneren

Diclofenac heeft het voordeel dat het de mobiliteit en het functioneren kan verbeteren bij langdurig gebruik. Dit betekent dat mensen die diclofenac nemen, vaak minder pijn hebben en beter in staat zijn om te bewegen.

Dit is vooral belangrijk voor mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew, waar pijn en ontsteking in de gewrichten vaak de mobiliteit beperken. Diclofenac kan helpen om deze symptomen te verminderen en mensen in staat stellen om beter te functioneren in hun dagelijkse activiteiten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat langdurig gebruik van diclofenac ook risico’s met zich meebrengt, zoals het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het cruciaal om de aanbevolen doseringen en richtlijnen te volgen en indien nodig advies in te winnen bij een arts.

Risico’s van langdurig gebruik van Diclofenac

Diclofenac verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, kan maag- en darmproblemen veroorzaken en kan mogelijk nierschade veroorzaken.

Verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Langdurig gebruik van diclofenac kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Vooral bij hoge doseringen, zoals 150 mg per dag, kan de kans op arteriële trombose toenemen. Dit betekent dat er een klein risico is op het krijgen van een hartaanval of beroerte.

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen even gevoelig is voor deze bijwerkingen. Er zijn ook andere factoren die het risico kunnen vergroten, zoals leeftijd, roken, overgewicht en al bestaande hart- en vaatziekten.

Daarom is het altijd verstandig om met een arts te overleggen voordat je diclofenac langdurig gaat gebruiken.

Kan maag- en darmproblemen veroorzaken

Bij langdurig gebruik kan diclofenac maag- en darmproblemen veroorzaken. Dit komt doordat diclofenac de beschermende laag in de maag kan aantasten, wat kan leiden tot maagzweren of maagbloedingen.

Ook kan diclofenac de slijmvliezen in de darmen irriteren, waardoor diarree of buikpijn kan ontstaan. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en indien nodig maagbeschermers te gebruiken om deze bijwerkingen te voorkomen.

Mogelijke nierschade

Langdurig gebruik van diclofenac kan mogelijk leiden tot nierschade. Het is belangrijk om dit te weten, omdat het een potentieel risico kan zijn voor mensen die regelmatig diclofenac gebruiken.

Diclofenac is een pijnstiller die ontstekingen vermindert, maar het kan ook schadelijk zijn voor de nieren. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn en deze medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

Als je symptomen van nierschade opmerkt, zoals pijn in de zij, veranderingen in urinepatroon of vermoeidheid, neem dan contact op met een medische professional. Zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden herkend en behandeld.

Meer over ‘Diclofenac’

Wanneer je meer wilt weten over de diclofenac werking en bijwerkingen, ben je hier aan het juiste adres. Diclofenac staat bekend om zijn gebruik voor pijnverlichting en doseringstoepassing. Het is interessant om te zien hoe het zich verhoudt tot andere pijnstillers zoals in onze analyse van diclofenac vs ibuprofen. Net zoals elk medicijn, komen er ook veiligheidswaarschuwingen bij kijken.

Er zijn specifieke situaties waarin Diclofenac wordt voorgeschreven. Bijvoorbeeld voor ontstekingen en pijnvermindering, artritis beheer, of voor migraine verlichting. Maar het is belangrijk om de risico’s met betrekking tot hartaandoeningen te kennen, alsook de speciale overwegingen voor ouderen en de impact op de nierfunctie. Daarnaast bieden we informatie over levergezondheid, interacties met andere medicijnen, en de geschiktheid voor kinderen.

Voor diegenen die zich afvragen over het langdurig gebruik, of de verschillende vormen zoals tabletten, crème of injecties, we hebben het allemaal behandeld. Ook behandelen we de effectiviteit voor postoperatieve pijn, de behandeling van reumatoïde artritis, de impact op de spijsvertering, en zelfs een blik op de geschiedenis van medisch gebruik van Diclofenac.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Diclofenac en waarvoor wordt het gebruikt?

Diclofenac is een pijnstiller en ontstekingsremmer. Het wordt gebruikt bij koorts, reumatische aandoeningen en pijn.

2. Wat zijn de risico’s van langdurig gebruik van Diclofenac?

Langdurig gebruik van Diclofenac kan leiden tot hart- en vaatproblemen en maagdarmbloedingen. Het kan ook schade aan de maag veroorzaken.

3. Is Diclofenac veiliger dan Ibuprofen?

Beide medicijnen hebben risico’s. Ze kunnen beide hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen veroorzaken. Het is belangrijk met een arts te praten voor je ze lang gebruikt.

4. Wat gebeurt er als ik stop met Diclofenac?

Als je stopt met Diclofenac kunnen de pijn en ontsteking terugkomen. Praat altijd met je arts voordat je stopt met het nemen van medicijnen.

» Referenties


1. Sallmann, A. R. (1986). The history of diclofenac. The American Journal of Medicine, 80(4, Supplement 2), 29-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934386900768

2. Revel, F. B., Fayet, M., & Hagen, M. (2020). Topical Diclofenac, an Efficacious Treatment for Osteoarthritis: A Narrative Review. Rheumatol Ther, 7(2), 217–236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211216/

3. Gan, T. J. (2010). Diclofenac: an update on its mechanism of action and safety profile. Current Medical Research and Opinion, 26(7), 1715-1731. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2010.486301

» Referenties

Conclusie beste diclofenac 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *