In dit artikel

Diclofenac en hartaandoeningen: Risico’s en voorzorgsmaatregelen (2023)

In dit artikel

Diclofenac is een medicijn dat soms problemen kan geven bij hartziekten. Als je al een hartaandoening hebt, moet je dit zeker weten voordat je diclofenac gebruikt. Dit medicijn kan namelijk niet worden gebruikt door mensen met congestief hartfalen, ischemische hartziekten en perifere hartziekten.

Er zijn ook andere risico’s aan diclofenac. Het kan een kleine kans geven op een hartaanval of beroerte. Dit risico is nog meer als je het medicijn in grote hoeveelheden gebruikt of voor een lange tijd.

Ook kan het zorgen voor een maagbloeding. Dit risico is zelfs 4,5 keer zo groot als bij mensen die geen pijnstillers gebruiken.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over het gebruik van diclofenac en altijd te overleggen met de dokter. Toch zijn er ook veel mensen die veel hebben aan dit medicijn. De voordelen van diclofenac zijn vaak groter dan de risico’s.

Maar je moet wel goede maatregelen nemen om die risico’s zo klein mogelijk te maken.

Bij het gebruik van diclofenac moet je dus goed opletten op de dosering en de tijd dat je het gebruikt. Zo kun je de kans op problemen met het hart en bloedingen zo klein mogelijk maken.

Toch blijft het altijd belangrijk om met de dokter te overleggen over de risico’s en voorzorgsmaatregelen van dit medicijn.

Key Takeaway

Mijn beste diclofenac van 2023 volgens onze test is Voltaren Emulgel 1,16%. Het is een effectieve gel bij gewrichtspijn waaronder artrose. Het is geen vette gel, waardoor het makkelijk op de pijnlijke plek in te masseren is.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van diclofenac

Er zijn belangrijke dingen die je moet weten als je diclofenac gebruikt. Let op deze stappen:

  1. Gebruik geen diclofenac als je hartfalen, ischemische hartziekten of perifere hartziekten hebt.
  2. Het risico op een hartaanval of beroerte is klein maar aanwezig.
  3. Je mag niet meer diclofenac nemen dan nodig is om de pijn te stoppen.
  4. Het risico op een maagbloeding is groter bij gebruik van diclofenac, dus wees voorzichtig.
  5. Als je in het verleden een maagzweer had, ben je gevoeliger voor maagbloedingen bij gebruik van dit medicijn.
  6. Neem de laagst mogelijke dosis voor de kortst mogelijke tijd om het risico op hartproblemen te verlagen.
  7. Bij hoge doses en lang gebruik kan het risico op hartaanval of beroerte iets hoger zijn.
  8. Vergeleken met andere NSAID’s veroorzaakt diclofenac vaker ernstige hartproblemen zoals een hartinfarct.
  9. Tref maatregelen om de kans op hartziekten zo laag mogelijk te houden als je diclofenac gebruikt.

Informatie over de cardiovasculaire risico’s van diclofenac en maatregelen om deze te verminderen.

Diclofenac kan een klein risico op hartaanvallen en beroertes met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten dat de voordelen van diclofenac over het algemeen groter zijn dan de risico’s.

Toch is er een grotere kans op gastro-intestinale bloedingen bij het gebruik van diclofenac in vergelijking met geen pijnstillers. Het risico op bloedingen neemt toe naarmate de dosering van diclofenac hoger is.

Mensen met een voorgeschiedenis van maagzweren hebben ook een groter risico op bloedingen bij het gebruik van diclofenac. Om het risico op hartproblemen te verminderen, is het belangrijk om zo min mogelijk diclofenac te gebruiken.

Bij hoge doses en langdurig gebruik kan diclofenac namelijk een klein verhoogd risico op een hartaanval of beroerte met zich meebrengen. Daarom moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen om deze risico’s te minimaliseren wanneer je diclofenac gebruikt.

Meer over ‘Diclofenac’

Wanneer je meer wilt weten over de diclofenac werking en bijwerkingen, ben je hier aan het juiste adres. Diclofenac staat bekend om zijn gebruik voor pijnverlichting en doseringstoepassing. Het is interessant om te zien hoe het zich verhoudt tot andere pijnstillers zoals in onze analyse van diclofenac vs ibuprofen. Net zoals elk medicijn, komen er ook veiligheidswaarschuwingen bij kijken.

Er zijn specifieke situaties waarin Diclofenac wordt voorgeschreven. Bijvoorbeeld voor ontstekingen en pijnvermindering, artritis beheer, of voor migraine verlichting. Maar het is belangrijk om de risico’s met betrekking tot hartaandoeningen te kennen, alsook de speciale overwegingen voor ouderen en de impact op de nierfunctie. Daarnaast bieden we informatie over levergezondheid, interacties met andere medicijnen, en de geschiktheid voor kinderen.

Voor diegenen die zich afvragen over het langdurig gebruik, of de verschillende vormen zoals tabletten, crème of injecties, we hebben het allemaal behandeld. Ook behandelen we de effectiviteit voor postoperatieve pijn, de behandeling van reumatoïde artritis, de impact op de spijsvertering, en zelfs een blik op de geschiedenis van medisch gebruik van Diclofenac.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Diclofenac en hartaandoeningen: Risico’s en voorzorgsmaatregelen”?

“Diclofenac en hartaandoeningen: Risico’s en voorzorgsmaatregelen” wijst op de mogelijke risico’s van het gebruik van Diclofenac voor mensen met hartkwalen.

2. Hoe kan Diclofenac invloed hebben op mijn circulatie?

Systemisch gebruik van Diclofenac kan je circulatie beïnvloeden. Het kan problemen geven bij mensen die lijden aan perifeer vaatlijden of trombose.

3. Wat zijn veiligheidsadviezen bij het gebruiken van Diclofenac?

Het veiligheidsadvies rond Diclofenac is om te zorgen voor maagbescherming. Dit komt omdat het een risico geeft op gastrointestinale bloeding.

4. Waarom is er een cardiovasculair risico verbonden aan Diclofenac?

Diclofenac kan cardiotoxiciteit veroorzaken, dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. Vooral mensen met bestaande hartaandoeningen lopen een verhoogd risico.

5. Kunnen mensen met een hartkwaal Diclofenac gebruiken?

In sommige gevallen kan het gebruik van Diclofenac gecontra-indiceerd zijn bij mensen met een hartkwaal. Raadpleeg altijd je arts voor advies over het veilig gebruiken van medicatie.

» Referenties


1. Sallmann, A. R. (1986). The history of diclofenac. The American Journal of Medicine, 80(4, Supplement 2), 29-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934386900768

2. Revel, F. B., Fayet, M., & Hagen, M. (2020). Topical Diclofenac, an Efficacious Treatment for Osteoarthritis: A Narrative Review. Rheumatol Ther, 7(2), 217–236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211216/

3. Gan, T. J. (2010). Diclofenac: an update on its mechanism of action and safety profile. Current Medical Research and Opinion, 26(7), 1715-1731. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2010.486301

» Referenties

Conclusie beste diclofenac 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *