In dit artikel

Diclofenac en de geschiedenis van zijn medisch gebruik (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord van Diclofenac en vraag je je af wat het precies is en hoe het wordt gebruikt? Ik was ook zo, tot ik me erin verdiepte. In dit artikel ga ik dieper in op de geschiedenis van Diclofenac, een geneesmiddel dat al decennia lang wordt gebruikt om pijn te verlichten en ontstekingen te remmen.

Lees verder en ontdek meer over dit veelgebruikte medicijn!

Key Takeaway

Mijn beste diclofenac van 2023 volgens onze test is Voltaren Emulgel 1,16%. Het is een effectieve gel bij gewrichtspijn waaronder artrose. Het is geen vette gel, waardoor het makkelijk op de pijnlijke plek in te masseren is.

Samenvatting

 • Diclofenac is een geneesmiddel dat al decennia lang wordt gebruikt om pijn te verlichten en ontstekingen te remmen.
 • Het kan worden ingenomen als tablet, zetpil of gel en wordt gebruikt voor aandoeningen zoals gewrichtspijn, reumatoïde artritis, koliekpijn en jicht.
 • Mensen met astma, maagzweren of die een darmoperatie hebben gehad, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van diclofenac.
 • Het kan ook koorts verlagen en lokale warmteverlichting bieden bij menstruatiepijn, maar andere medicijnen kunnen ook worden gebruikt.

Geschiedenis van het medisch gebruik van diclofenac

Diclofenac bestaat al een tijdje. Het is een krachtige pijnstiller. Diclofenac kan pijn, koorts en ontstekingen verminderen. Het wordt vooral in de vorm van tabletten, zetpillen of gel gebruikt.

Mensen met aandoeningen zoals gewrichtspijn, reumatoïde artritis, koliekpijn en jicht vinden het nuttig.

Er zijn ook andere soorten diclofenac. Je kunt ze kopen zonder recept bij de drogist en apotheek. Denk aan Voltaren®, Advil® en Aleve®. Deze zijn echter niet voor iedereen veilig.

Patiënten met astma of maagzweren moeten voorzichtig zijn. Ook na een darmoperatie is het belangrijk om goed op te letten bij het gebruik van diclofenac.

Indicaties en toepassingen van diclofenac

Diclofenac wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen, zoals gewrichtspijn, reumatoïde artritis, koliekpijn en jicht.

 • Diclofenac kan pijn verlichten en ontstekingen remmen.
 • Het kan ook koorts verlagen.
 • Dit geneesmiddel kan worden ingenomen als tablet of zetpil.
 • Het kan ook als gel worden aangebracht op de huid.
 • Voorzichtigheid is geboden bij mensen met astma of maagzweren in het verleden.
 • Na een operatie aan het maagdarmkanaal moet diclofenac voorzichtig worden gebruikt en onder toezicht van een arts.
 • Kinderen kunnen diclofenac krijgen voor korte symptoombehandeling van bepaalde aandoeningen.
 • Bij gastro – intestinale chirurgie kan diclofenac worden gecombineerd met beschermende middelen.
 • Diclofenac kan lokale warmteverlichting bieden bij menstruatiepijn, maar andere medicijnen zoals paracetamol kunnen ook worden gebruikt.
 • Hepatobiliaire effecten moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden bij het gebruik van diclofenac.

Meer over ‘Diclofenac’

Wanneer je meer wilt weten over de diclofenac werking en bijwerkingen, ben je hier aan het juiste adres. Diclofenac staat bekend om zijn gebruik voor pijnverlichting en doseringstoepassing. Het is interessant om te zien hoe het zich verhoudt tot andere pijnstillers zoals in onze analyse van diclofenac vs ibuprofen. Net zoals elk medicijn, komen er ook veiligheidswaarschuwingen bij kijken.

Er zijn specifieke situaties waarin Diclofenac wordt voorgeschreven. Bijvoorbeeld voor ontstekingen en pijnvermindering, artritis beheer, of voor migraine verlichting. Maar het is belangrijk om de risico’s met betrekking tot hartaandoeningen te kennen, alsook de speciale overwegingen voor ouderen en de impact op de nierfunctie. Daarnaast bieden we informatie over levergezondheid, interacties met andere medicijnen, en de geschiktheid voor kinderen.

Voor diegenen die zich afvragen over het langdurig gebruik, of de verschillende vormen zoals tabletten, crème of injecties, we hebben het allemaal behandeld. Ook behandelen we de effectiviteit voor postoperatieve pijn, de behandeling van reumatoïde artritis, de impact op de spijsvertering, en zelfs een blik op de geschiedenis van medisch gebruik van Diclofenac.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is diclofenac en hoe wordt het gebruikt in de geneeskunde?

Diclofenac is een medicijn dat valt onder NSAID’s (Non-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen). Het wordt gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer voor aandoeningen zoals rugpijn en hoofdpijn.

2. Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van diclofenac?

Bijwerkingen van diclofenac kunnen zijn maagbloedingen of ernstige cardiovasculaire incidenten, vooral bij langdurig gebruik en hoge dosering.

3. Kan diclofenac tijdens de zwangerschap worden gebruikt?

Het gebruik van diclofenac tijdens het laatste trimester van de zwangerschap is een contra-indicatie vanwege mogelijke risico’s.

4. Hoe verschilt diclofenac van andere ontstekingsremmers zoals ibuprofen en naproxen?

Diclofenac, ibuprofen en naproxen zijn allemaal NSAID’s, maar ze werken anders. Diclofenac is een selectieve cyclooxygenase-remmer, wat betekent dat het een specifiek type cyclooxygenase remt dat betrokken is bij ontsteking.

5. Is diclofenac veilig om te gebruiken na gastro-intestinale chirurgie?

Hoewel diclofenac kan helpen bij pijn en ontsteking, kan het ook maagbloedingen veroorzaken. Het is belangrijk om met een arts te praten over veilig gebruik van dit geneesmiddel na gastro-intestinale chirurgie.

» Referenties


1. Sallmann, A. R. (1986). The history of diclofenac. The American Journal of Medicine, 80(4, Supplement 2), 29-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934386900768

2. Revel, F. B., Fayet, M., & Hagen, M. (2020). Topical Diclofenac, an Efficacious Treatment for Osteoarthritis: A Narrative Review. Rheumatol Ther, 7(2), 217–236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211216/

3. Gan, T. J. (2010). Diclofenac: an update on its mechanism of action and safety profile. Current Medical Research and Opinion, 26(7), 1715-1731. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2010.486301

» Referenties

Conclusie beste diclofenac 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *