In dit artikel

Diarreeremmers en voedselintolerantie: Wat moet je weten? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van plotselinge diarree na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Je bent niet alleen, want ik heb ook deze ongemakkelijke ervaring meegemaakt. Van lactose-intolerantie tot glutenintolerantie, voedselovergevoeligheid kan diarree veroorzaken en je dagelijkse leven verstoren.

In dit artikel onthul ik alles wat je moet weten over diarreeremmers en voedselintolerantie, inclusief oorzaken, symptomen en behandelingsopties. Laten we samen deze ongemakkelijke situatie aanpakken!

Key Takeaway

Mijn beste diarreeremmer van 2023 volgens onze test is Healthypharm ORS. Dit merk bevat capsules, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een oplosbaar poeder en het is bruikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast is het ook nog erg betaalbaar!

Samenvatting

 • Diarreeremmers zijn medicijnen die helpen bij het behandelen van diarree en het verminderen van de frequentie van stoelgang.
 • Diarreeremmers zoals loperamide kunnen worden gebruikt bij acute diarree die niet wordt veroorzaakt door een infectie of andere ernstige aandoening.
 • Voedselintolerantie is een aandoening waarbij het lichaam problemen heeft met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen, wat symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree kan veroorzaken.
 • Behandelingsopties voor voedselintolerantie kunnen bestaan uit het vermijden van intolerante voedingsmiddelen, het gebruik van supplementen en medicatie, of het raadplegen van een specialist voor een passende behandeling.

Diarreeremmers bij voedselintolerantie

Diarreeremmers zijn medicijnen die gebruikt kunnen worden bij voedselintolerantie.

Wat zijn diarreeremmers

Diarreeremmers zijn medicijnen die helpen bij diarree. Ze zorgen ervoor dat je darmen langzamer werken. Dit betekent dat je minder vaak naar de wc hoeft te gaan. Een soort diarreeremmer is loperamide.

Maar je moet weten dat je geen diarreeremmers mag nemen als je acute diarree hebt. De echte reden voor de diarree moet dan eerst aan het licht komen.

Hoe werken ze

Diarreeremmers zijn medicijnen die worden gebruikt om diarree te behandelen en te stoppen. Ze werken door de bewegingen van de darmen te vertragen, waardoor het voedsel langer in de darm blijft en er meer water uit wordt gehaald.

Hierdoor wordt de ontlasting dikker en neemt de frequentie van de diarree af. Het is belangrijk om te weten dat diarreeremmers zoals loperamide niet altijd geschikt zijn voor alle vormen van diarree.

Bij acute diarree is het meestal beter om de oorzaak van de diarree aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

Wanneer moet je ze gebruiken

Soms kan diarree erg hinderlijk zijn en je dagelijkse activiteiten verstoren. In sommige gevallen kunnen diarreeremmers worden gebruikt om de symptomen te verminderen en de stoelgang te normaliseren.

Het is belangrijk om te weten dat diarreeremmers alleen moeten worden gebruikt bij acute diarree die niet wordt veroorzaakt door een infectie of andere ernstige aandoening. Als je last hebt van aanhoudende diarree, is het beter om de oorzaak van de diarree te behandelen in plaats van diarreeremmers te nemen.

Raadpleeg altijd een arts voordat je diarreeremmers gebruikt om er zeker van te zijn dat dit de juiste keuze is voor jouw situatie.

Wat moet je weten over voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een aandoening waarbij het lichaam niet goed kan omgaan met bepaalde voedingsmiddelen, waardoor symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en overgeven kunnen optreden.

Wat is voedselintolerantie

Voedselintolerantie is wanneer je lichaam problemen heeft met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.

Voedselintoleranties kunnen optreden bij het eten van voedingsmiddelen zoals melk, gluten, granen, peulvruchten en rauwe groenten. Het is belangrijk om te weten dat voedselintolerantie verschilt van een voedselallergie, omdat het een andere lichamelijke reactie veroorzaakt.

Het kan ook moeilijk zijn om de oorzaak van de intolerantie te achterhalen, omdat de symptomen vaak pas na een paar uur of zelfs dagen optreden. Het is belangrijk om te praten met een arts als je denkt dat je een voedselintolerantie hebt, zodat zij je kunnen helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het vinden van de beste behandelingsopties.

Symptomen en oorzaken

Voedselintolerantie heeft verschillende symptomen en oorzaken. Hier zijn enkele belangrijke feiten die je moet weten:

 1. Symptomen van voedselintolerantie kunnen buikpijn, misselijkheid, overgeven en diarree zijn.
 2. Voedselintolerantie kan optreden bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals volkoren brood, granen, peulvruchten en rauwe groenten.
 3. Medicatiegebruik, zoals antibiotica, kan ook leiden tot symptomen van voedselintolerantie.
 4. Andere mogelijke oorzaken van voedselintolerantie zijn maagklachten, spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel en buikkrampen.
 5. Veelvoorkomende vormen van voedselintolerantie zijn lactose – intolerantie (moeite met het verteren van melkproducten) en glutenintolerantie (een reactie op gluten in tarweproducten).
 6. Het prikkelbare darmsyndroom kan ook leiden tot symptomen van voedselintolerantie.
 7. Het is belangrijk om te onthouden dat voedselovergevoeligheid en voedselallergieën anders zijn dan voedselintolerantie.
 1. [URL 1]
 2. [URL 2]

Behandelingsopties

Er zijn verschillende behandelingsopties voor voedselintolerantie. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 1. Het vermijden van voedingsmiddelen die intolerantie veroorzaken: Door te identificeren welke voedingsmiddelen je niet goed verdraagt, kun je ze vermijden en zo diarree voorkomen.
 2. Het gebruik van lactase-supplementen: Mensen met lactose-intolerantie kunnen lactase-supplementen nemen om het tekort aan dit enzym in hun lichaam aan te vullen.
 3. Het volgen van een glutenvrij dieet: Voor mensen met glutenintolerantie kan het vermijden van glutenbevattende granen zoals tarwe, gerst en rogge helpen om symptomen zoals diarree te verminderen.
 4. Medicatie tegen diarree: In sommige gevallen kan het gebruik van diarreeremmers zoals loperamide tijdelijk verlichting bieden, maar dit moet altijd in overleg met een arts gebeuren.
 5. Symptomatische behandeling: Buikkrampen en maagklachten kunnen worden verlicht door middel van pijnstillers of kruidensupplementen zoals pepermuntolie.
 6. Het raadplegen van een specialist: Als je vermoedt dat je last hebt van voedselintolerantie, is het belangrijk om een arts of diëtist te raadplegen voor een juiste diagnose en advies over de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Meer over ‘Diarreeremmers’

Als je op zoek bent naar een uitgebreide blik op diarreeremmers, bekijk dan onze complete gids. Vergelijk de voordelen van natuurlijke remedies met conventionele producten in onze natuurlijke remedies vergelijking. Voor degenen die zeker willen zijn van de veiligheid en het correcte gebruik van deze medicijnen, hebben we tips voor veilig gebruik samengesteld. Het is essentieel om bewust te zijn van de juiste dosering voor kinderen en om te begrijpen hoe diarreeremmers reageren op voedselvergiftiging, vandaar onze specifieke informatie over voedselvergiftiging.

Voor degenen die al antibiotica gebruiken, hebben we een gids over interacties en voorzorgsmaatregelen. Ook huisdiereigenaren moeten op de hoogte zijn van de veiligheidstips voor huisdieren. Zwangerschap kan ook een zorg zijn; daarom bieden we veiligheidsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Verdiep je in de geschiedenis van diarreeremmers, van oude tot moderne benaderingen. Sporters moeten zich bewust zijn van de prestatie-effecten en het belang van hydratatie. Verken alternatieve geneeswijzen en de invloed op de darmflora. Onze gidsen bestrijken zowel receptvrije als voorgeschreven medicijnen. Voor ouderen hebben we specifieke overwegingen opgesteld en voor degenen met voedselintoleranties hebben we relevante informatie. Tenslotte, voor de reizigers onder ons, bekijk onze noodkits inclusief diarreeremmers.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn diarreeremmers en voedselintolerantie?

Diarreeremmers zijn medicijnen die helpen bij darmproblemen zoals diarree. Voedselintolerantie is een overgevoeligheid voor bepaald voedsel, zoals lactose-intolerantie of melkallergie.

2. Hoe werken diarreeremmers bij voedselintolerantie?

Diarreeremmers kunnen helpen bij symptomen van voedselintolerantie door de verstoorde darmfunctie te vertragen, dit kan nuttig zijn bij aandoeningen zoals lactose-intolerantie of coeliakie.

3. Wat gebeurt er als je een melkallergie of lactose-intolerantie hebt?

Als je een melkallergie of lactose-intolerantie hebt, kan het eten of drinken van melkproducten darmproblemen veroorzaken, zoals diarree, pijn en opgeblazen gevoel.

4. Wat moet je doen als je een overgevoeligheid voor voedsel hebt?

Als je een overgevoeligheid voor voedsel hebt, is het belangrijk om te weten wat je niet kunt eten. Het kan ook helpen om diarreeremmers bij de hand te houden voor het geval je per ongeluk iets eet dat een reactie veroorzaakt.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste diarreeremmer 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *