In dit artikel

Hoe diarreeremmers te kiezen: Tips voor veilig gebruik (2023)

In dit artikel

Ervaar je het ongemak van diarree en weet je niet welke diarreeremmer je moet kiezen? Ik begrijp de verwarring helemaal, ik heb ooit in dezelfde situatie gezeten als jij totdat ik leerde dat er verschillende soorten diarreeremmers zijn, elk met hun eigen werking afhankelijk van het type diarree.

In dit blogbericht ga ik je een paar handige tips geven om de juiste diarreeremmer te kiezen en hoe je die veilig kunt gebruiken. Ben je klaar om je darmbewegingen onder controle te krijgen? Laten we beginnen!

Key Takeaway

Mijn beste diarreeremmer van 2023 volgens onze test is Healthypharm ORS. Dit merk bevat capsules, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een oplosbaar poeder en het is bruikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast is het ook nog erg betaalbaar!

Samenvatting

 • Raadpleeg een arts of apotheker bij aanhoudende diarree.
 • Kies het juiste type diarreeremmer op basis van de oorzaak van de diarree.
 • Volg de aanbevolen dosering en gebruik geen diarreeremmers langer dan nodig.
 • Gebruik geen diarreeremmers bij bepaalde medische aandoeningen of tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Tips voor veilig gebruik van diarreeremmers

Raadpleeg altijd een arts of apotheker bij aanhoudende diarree.

Raadpleeg een arts of apotheker bij aanhoudende diarree

Als diarree blijft doorgaan, is het tijd om een dokter of apotheker te bellen. Ze kunnen helpen om te weten wat de oorzaak is. Misschien is het iets in het eten of een maagklacht. Zij kunnen ook de juiste diarreeremmer aanbevelen voor het type diarree dat je hebt.

Het is niet goed om diarree te lang te hebben. Het kan je lichaam uitdrogen en je voelt je erg moe. Dus, doe niet te lang zelf dokteren met diarree maar vraag hulp als het blijft duren.

Kies het juiste type diarreeremmer op basis van de oorzaak van de diarree

Bij het kiezen van een diarreeremmer is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de diarree is. Er zijn verschillende soorten diarree, zoals acute diarree door een infectie of voedselvergiftiging, en langdurige diarree als gevolg van aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom.

Op basis van de oorzaak kun je het juiste type diarreeremmer kiezen. Loperamide is een vaak gebruikte diarreeremmer die helpt bij zowel acute als langdurige diarree. Actieve kool kan ook helpen bij het stoppen van diarree.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts of apotheker voordat je een diarreeremmer gebruikt om er zeker van te zijn dat het veilig en effectief is voor jouw situatie.

Volg de aanbevolen dosering en gebruik geen diarreeremmers langer dan nodig

Het is belangrijk om de juiste dosering van diarreeremmers te volgen en ze niet langer te gebruiken dan nodig is. Hier zijn enkele tips:

 • Neem de diarreeremmer precies zoals voorgeschreven door een arts of apotheker.
 • Overschrijdt de aanbevolen dosering niet, omdat dit bijwerkingen kan veroorzaken.
 • Gebruik diarreeremmers alleen zolang als nodig is om de diarree te stoppen.
 • Stop het gebruik van diarreeremmers zodra uw ontlasting vaster wordt, omdat dit kan betekenen dat uw darmen zichzelf weer herstellen.
 • Als uw symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.

Gebruik geen diarreeremmers bij bepaalde medische aandoeningen of tijdens zwangerschap of borstvoeding

Bij bepaalde medische aandoeningen, zoals colitis ulcerosa of infectieuze diarree, is het belangrijk om geen diarreeremmers te gebruiken. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding is het beter om geen diarreeremmers te nemen.

Dit komt omdat ze invloed kunnen hebben op de darmbeweging en de opname van voedingsstoffen. Het is belangrijk om in deze gevallen advies in te winnen bij een arts of apotheker voordat je diarreeremmers gebruikt.

Ze kunnen je het beste adviseren over de juiste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Let op mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen

Bij het gebruik van diarreeremmers is het belangrijk om op mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen te letten. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Sommige diarreeremmers kunnen slaperigheid, duizeligheid of een verminderd reactievermogen veroorzaken. Wees voorzichtig bij activiteiten zoals autorijden als je hier last van hebt.
 • Raadpleeg altijd de bijsluiter of vraag advies aan een arts of apotheker over mogelijke interacties tussen diarreeremmers en andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.
 • Diarreeremmers kunnen de effectiviteit van sommige antibiotica verminderen. Als je antibiotica gebruikt, bespreek dan met je arts of het veilig is om diarreeremmers te gebruiken.
 • Het is belangrijk om geen overdosis van diarreeremmers te nemen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Dit kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals hartritmestoornissen.
 • Bij twijfel of als je last krijgt van ongewone symptomen na het gebruik van diarreeremmers, neem dan contact op met een arts.

Veelvoorkomende diarreeremmers en hun werkzaamheid

Er zijn verschillende veelvoorkomende diarreeremmers die effectief kunnen zijn, waaronder loperamide, actieve kool en Tasectan.

Loperamide

Loperamide is een veelgebruikte diarreeremmer die de beweging van de darmen vertraagt en de anus beter sluit. Het kan helpen bij het stoppen van langdurige en acute diarree. Het wordt echter afgeraden om loperamide te gebruiken tijdens vakanties in primitieve omstandigheden en warme klimaten.

Zorg ervoor dat je stopt met het gebruik van loperamide zodra je ontlasting vaster wordt. Loperamide werkt snel om diarree te verlichten, maar het is belangrijk om ook voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Actieve kool

Actieve kool is een ander type diarreeremmer dat kan helpen bij het stoppen van diarree. Het werkt door giftige stoffen en bacteriën in de darmen te binden en ze zo uit het lichaam te verwijderen.

Actieve kool kan vooral nuttig zijn bij diarree veroorzaakt door voedselvergiftiging of andere toxines. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en actieve kool niet langer dan nodig te gebruiken.

Let ook op mogelijke bijwerkingen zoals obstipatie.

Tasectan

Tasectan is een diarreeremmer die kan helpen bij het stoppen van diarree. Het bevat een substantie genaamd gelatinetannaat, die zich hecht aan de darmwand en een beschermende laag vormt.

Dit helpt om de darmen te kalmeren en de symptomen van diarree te verminderen. Tasectan kan worden gebruikt bij acute diarree en kan zowel voor volwassenen als kinderen worden gebruikt.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en het gebruik van Tasectan te stoppen zodra de ontlasting vaster wordt. Als de diarree aanhoudt of erger wordt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Meer over ‘Diarreeremmers’

Wanneer je op zoek bent naar uitgebreide informatie over diarreeremmers, is onze diarreeremmers complete gids een goed startpunt. Je kunt ook meer te weten komen over de verschillende natuurlijke remedies en hoe ze zich verhouden tot traditionele behandelingen. Zorg ervoor dat je ook tips en aanbevelingen raadpleegt over het veilig kiezen en gebruiken van deze medicijnen, vooral als het gaat om kinderen of tijdens zwangerschap.

Reizen kan soms maagproblemen veroorzaken; lees daarom hoe je diarreeremmers onderweg kunt gebruiken. Het is ook essentieel om op de hoogte te zijn van de bijwerkingen, vooral in combinatie met andere medicijnen zoals antibiotica. Verken de rol van diarreeremmers in de gezondheidszorg, en ontdek natuurlijke alternatieven. Bovendien is het handig om te weten hoe deze medicijnen het absorptie-effect van voeding beïnvloeden, hun geschiedenis, en de effecten op sportprestaties. En vergeet niet de veiligheidstips voor het gebruik bij huisdieren en in geval van voedselvergiftiging.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn diarreeremmers en hoe kies ik ze voor veilig gebruik?

Diarreeremmers zijn geneesmiddelen die helpen bij de behandeling van diarree. Je kiest ze op basis van oorzaken van acute diarree en de veiligheid van het medicijn.

2. Hoe behandel ik diarree met natuurlijke remedies?

Je kunt diarree behandelen met natuurlijke remedies door sommige voedingsmiddelen te vermijden en door zorgvuldige hygiëne maatregelen om uitdroging te voorkomen.

3. Hoe voorkom ik diarree als ik op reis ben?

Je kan reizigersdiarree voorkomen door gezondheidsadvies te volgen, passende medicatie te gebruiken en goede hygiëne in acht te nemen.

4. Waar moet ik op letten bij het gebruik van diarreeremmers bij langdurige diarree?

Bij langdurige diarree moet je extra aandacht besteden aan vochtinname om uitdroging te voorkomen en advies inwinnen over darmflora en spijsvertering.

5. Kan loperamide helpen bij de behandeling van diarree?

Ja, loperamide is een medicijn dat helpt om de darmbeweging te remmen en kan gebruikt worden om diarree te behandelen.

6. Wat zijn de oorzaken van bacteriële diarree?

Oorzaken van bacteriële diarree kunnen een gebrek aan hygiëne, bepaalde voedingsmiddelen of reizen naar plaatsen met lagere gezondheidsnormen zijn.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste diarreeremmer 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *