In dit artikel

Diarreeremmers en antibiotica: Interacties en voorzorgsmaatregelen (2023)

In dit artikel

Heb je last van diarree en ben je tegelijkertijd aan het gebruiken van antibiotica? Weet dat je niet de enige bent, want dit is een veelvoorkomend probleem. Als ervaringsdeskundige die zelf in dezelfde situatie heeft gezeten, ben ik op onderzoek uit gegaan en heb ik ontdekt dat diarreeremmers en antibiotica niet worden aanbevolen bij de behandeling van acute diarree.

In dit artikel gaan we dieper in op de interacties tussen deze twee soorten medicijnen en de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Lees verder om erachter te komen wat je kunt doen om mogelijke problemen te voorkomen!

Key Takeaway

Mijn beste diarreeremmer van 2023 volgens onze test is Healthypharm ORS. Dit merk bevat capsules, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een oplosbaar poeder en het is bruikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast is het ook nog erg betaalbaar!

Samenvatting

 • Diarreeremmers worden niet aanbevolen bij de behandeling van acute diarree, vooral als het veroorzaakt wordt door Giardia lamblia of Campylobacter spp.
 • Antibiotica kunnen maagklachten veroorzaken en werken niet goed tegen acute diarree.
 • Het gelijktijdig gebruik van diarreeremmers en antibiotica kan leiden tot interacties en voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.
 • Belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn het raadplegen van een arts, het volgen van de aanbevolen doseringen, het begrijpen van mogelijke interacties tussen de medicijnen en het niet stoppen met het innemen van antibiotica zonder advies van een arts.

Interacties tussen diarreeremmers en antibiotica

Loperamide is een diarreeremmer. Het bevat 2 mg loperamidehydrochloride per capsule. Dit medicijn werkt op de darmen. Het vermindert de snelle darmbeweging. Ook maakt het de anus minder actief.

Dit helpt bij dunne ontlasting.

Antibiotica zijn medicijnen die ziektes bestrijden. Maar ze werken niet goed tegen acute diarree. Ze kunnen zelfs maagklachten geven. Dus, het is niet goed om diarreeremmers en antibiotica samen te nemen.

Dit is vooral zo als de diarree komt door Giardia lamblia of Campylobacter spp. Deze ziektekiemen hebben geen behandeling nodig.

Er is nog een ding om aan te denken. Antibiotica en diarreeremmers kunnen soms met elkaar vechten. Dit heet een farmacokinetische interactie. Bijvoorbeeld, Loperamide is een substraat van P-glycoprotein en CY3A4.

Dit betekent dat het kan reageren met antibiotica in het lichaam.

Daarom moeten we voorzichtig zijn met deze medicijnen. We moeten de juiste dosis nemen. En we moeten speciale instructies volgen bij het gebruik ervan.

Voorzorgsmaatregelen bij het gelijktijdig gebruik van diarreeremmers en antibiotica

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je diarreeremmers en antibiotica tegelijkertijd gebruikt. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten:

 • Raadpleeg altijd een arts voordat je diarreeremmers en antibiotica samen gebruikt.
 • Volg strikt de aanbevolen doseringen van beide medicijnen.
 • Lees de bijsluiter zorgvuldig door om mogelijke interacties tussen de medicijnen te begrijpen.
 • Neem de diarreeremmer niet in vlak voordat je het antibioticum inneemt, tenzij dit specifiek wordt aanbevolen door een arts.
 • Houd rekening met mogelijke bijwerkingen van beide medicijnen, zoals maagklachten of dunne ontlasting.
 • Stop niet met het innemen van de antibiotica, tenzij dit wordt geadviseerd door een arts.
 • Als je last hebt van ernstige diarree tijdens het gebruik van antibiotica, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Meer over ‘Diarreeremmers’

Als je op zoek bent naar een uitgebreide blik op diarreeremmers, bekijk dan onze complete gids. Vergelijk de voordelen van natuurlijke remedies met conventionele producten in onze natuurlijke remedies vergelijking. Voor degenen die zeker willen zijn van de veiligheid en het correcte gebruik van deze medicijnen, hebben we tips voor veilig gebruik samengesteld. Het is essentieel om bewust te zijn van de juiste dosering voor kinderen en om te begrijpen hoe diarreeremmers reageren op voedselvergiftiging, vandaar onze specifieke informatie over voedselvergiftiging.

Voor degenen die al antibiotica gebruiken, hebben we een gids over interacties en voorzorgsmaatregelen. Ook huisdiereigenaren moeten op de hoogte zijn van de veiligheidstips voor huisdieren. Zwangerschap kan ook een zorg zijn; daarom bieden we veiligheidsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Verdiep je in de geschiedenis van diarreeremmers, van oude tot moderne benaderingen. Sporters moeten zich bewust zijn van de prestatie-effecten en het belang van hydratatie. Verken alternatieve geneeswijzen en de invloed op de darmflora. Onze gidsen bestrijken zowel receptvrije als voorgeschreven medicijnen. Voor ouderen hebben we specifieke overwegingen opgesteld en voor degenen met voedselintoleranties hebben we relevante informatie. Tenslotte, voor de reizigers onder ons, bekijk onze noodkits inclusief diarreeremmers.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn diarreeremmers en antibiotica?

Diarreeremmers en antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij maagdarmklachten zoals dunne ontlasting, maagklachten en darminfecties.

2. Wat zijn de bijwerkingen van deze medicijnen?

De bijwerkingen van deze medicijnen kunnen buikkrampen, maagklachten, en spijsverteringsproblemen zijn.

3. Hoe werken diarreeremmers en antibiotica samen?

Diarreeremmers en antibiotica kunnen samenwerken om de behandeling van diarree effectiever te maken. Maar er kunnen ook geneesmiddelinteracties zijn die problemen kunnen veroorzaken.

4. Wat gebeurt er als ik een voedselvergiftiging heb?

Als je een voedselvergiftiging hebt, kan je arts antibiotica of diarreeremmers voorschrijven om de symptomen te verlichten en de infectie te bestrijden.

5. Is er een probleem met het veelvuldig gebruik van antibiotica?

Ja, veelvuldig gebruik van antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie, wat betekent dat bacteriën niet langer reageren op het geneesmiddel.

» Referenties


MK Munos, CL Fischer Walker, & RE Black. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK80470/

Farthing, M. J. G. (2002). Oral Rehydration: An Evolving Solution. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 34():p S64-S67.
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2002/05001/Oral_Rehydration__An_Evolving_Solution.16.aspx

Sylvia Y. Ofei & George J. Fuchs III. (2019). Principles and Practice of Oral Rehydration. Current Gastroenterology Reports, volume 21, Article number: 67.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11894-019-0734-1

» Referenties

Conclusie beste diarreeremmer 2023

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (Ervaringsdeskundige)

Anouk van Gangelen (1992), ervaringsdeskundige en drijvende kracht achter BesteAlternatief.nl, is de vrouw van Martijn en trotse moeder van twee kinderen. Haar passie ligt bij het helpen van anderen de juiste keuzes te maken in een wereld vol merken en producten. Ontdek haar expertise en hoe ze jou kan begeleiden op BesteAlternatief.nl. Volg Anouk ook op: LinkedIn & Facebook Voor opmerkingen of vragen, mail info@bestealternatief.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *